Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γυμναστικός Σύλλογος Λάρισας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γ.Σ. Λάρισας
ΌνομαΓυμναστικός Σύλλογος Λάρισας
Ίδρυση1928
Διάλυση2006
Χρώματα          Πράσινο, Λευκό

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Λάρισας ήταν αθλητικό σωματείο με τμήματα κλασικού αθλητισμού και μπάσκετ. Ιδρύθηκε το 1928.

Ο Γ.Σ. Λάρισας ξεκίνησε από ένα μικρό καμαράκι στην οδό Παλαιστίνης και στο ξεκίνημά του ανέπτυξε τμήματα ξιφασκίας, σκοποβολής, πυγμαχίας, ποδηλασίας κ.α..

Με βασική αρχή το ευ αγωνίζεσθαι οι ομάδες και οι αθλητές του Γ.Σ. Λάρισας κέρδισαν πολλές διακρίσεις, μετάλλια και κύπελλα κάτω από δύσκολες συνθήκες και στερήσεις βασικών αθλητικών αναγκών με αποτέλεσμα να συνδεθεί άμεσα με την αθλητική ιστορία της πόλης.

Τμήμα Καλαθοσφαίρισης Ανδρών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γ.Σ. Λάρισας (1954-2006)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα μπάσκετ του συλλόγου υπήρχε από 1954 με προπονητή το Νίκο Σακελλαρίου. Ουσιαστικά ο ΓΣΛ δημιουργήθηκε από παίκτες του Πανελλήνιου Λάρισας που μόλις είχε διαλυθεί και ξεκίνησε το 1954-55 αντιμετωπίζοντας τις τοπικές ομάδες Ηρακλή Λάρισας, Αρη Λάρισας και Αριστέα. [1][2][3] Το Σεπτέμβριο του 1958 με τη διάλυση του πρωταθλητή Λάρισας ΜΕΣ Αριστέα, πολλοί παίκτες του προσχώρησαν στον ΓΣΛ. Το 1959 πλέον ο ΓΣΛ ήταν η μόνη μπασκετική ομάδα της Λάρισας με προπονητή το Νίκο Σακελλαρίου και κορμό τους Αριστοτέλη Παπουτσή, Βασίλη Κροντήρη, Νίκο Νικόδημο, Δήμο Λάλλα, τους αδελφούς Παπαθεοδώρου, Νίκο Αραπατσάνη, Σωτήρη Τσάτσαρη. Το 1960 μάλιστα με προπονητή το Νίκο Σακελλαρίου έπαιξε φιλικό με τον πανίσχυρο Τρίτωνα στο κλειστό της Λεωφόρου.

Ως έδρα χρησιμοποιούσε τότε το ανοιχτό Γυμναστήριο της οδού Ηπειρου. Η μεγάλη ανάπτυξη του ΓΣΛ ήρθε τη δεκαετία του '60 και '70. Στο τέλος της σεζόν 1968-69 οι έφηβοι του συλλόγου με προπονητή τον Ιγνάτιο Μαυρομάτη αγωνίστηκαν στο τουρνουά του Πανιωνίου με αντιπάλους την ΑΕΚ, τον ΠΑΟ και την ΕΑ Πατρών. Τη δεκαετία του 60 διεκδίκησε την άνοδο στην Α Εθνική συμμετέχοντας στα μπαράζ Θεσσαλίας και το Πανεπαρχιακό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Ανδρών.

Τη δεκαετία '70 αγωνίστηκε στη Β' Εθνική (ξεκίνησε το 1973) και διεκδικούσε την άνοδο στα μπαράζ Λάρισας με την Ε.Α. Λάρισας και στη συνέχεια στο Θεσσαλικό τουρνουά όπου κυριαρχούσε η Νίκη Βόλου. Το 1973 προπονητή ανέλαβε ο Θεόδωρος Ροδόπουλος. Το 1975-76 με έδρα το κλειστό του Αλκαζάρ το ρόστερ αποτελούσαν οι: Δ.Κουραμάς, Δ.Λέκκας, Πετρ.Σταυρόπουλος, Νίκος Σταυρόπουλος, Ν.Βενέτης, Μανθ.Γερακίνης, Ν.Πιτσίλκας (μετέπειτα διεθνής διαιτητής), Ευ.Δαμαλάς, Γ.Βαγιόπουλος, Απ.Σιλιτζής και Ν.Νοβακούδης. Αγωνίστηκε στο Κύπελλο Ελλάδας καλαθοσφαίρισης ανδρών 1976 που ήταν το πρώτο ιστορικά, νικώντας τον ΠΑΟ Διοικητηρίου (69-73) στον πρώτο αγώνα, αλλά έπειτα αποκλείστηκε στο Κλειστό Αλκαζάρ από τον Αετός Παπάφη (78-81).

Τον Σεπτέμβριο του 1978 ο ΓΣΛ που αγωνίζονταν στη Β' Εθνική με προπονητή το Νίκο Βενέτη, συμμετείχε για πρώτη φορά σε διεθνές τουρνουά, το Citta di Cosenza στην Κοζέντσα της Ιταλίας για τα εγκαίνια του νέου κλειστού της ομάδας. Η αποστολή για το τουρνουά είχε τους εξής παίκτες: Νίκος Σταυρόπουλος, Θ.Γιαννούκας, Δ.Πολυζωϊδης, Στ.Γκέτσιος, Δ.Κουραμάς, Κ.Σουγλές, Δ.Λέκκας, Ευ.Δαμαλάς, Β.Καταραχιάς, και ο τότε παίκτης του ΠΑΟΚ, Αλέκος Παρασκευάς, ο οποίος διαπραγματεύονταν την μεταγραφή του στον Γ.Σ. Λάρισας, αλλά τελικά δεν αποκτήθηκε. Ο ΓΣΛ αντιμετώπισε την ελβετική Λουγκάνο, την κροατική Ριέκα και την ιταλική Καφέ Σέσο Κοζέντσα. Το επόμενο καλοκαίρι αγωνίστηκε στην Ελβετία στο τουρνουά της Λουγκάνο.

Την ίδια χρονιά προπονητής στη Β' Εθνική ανέλαβε ο ήδη πρωταθλητής Ελλάδας Γιάννης Ιωαννίδης με βοηθό τον Μάνθο Γερακίνη. Κάνοντας λίγες προσθήκες (Μιχάλης Σπηλιώτης, Μπάμπης Μπαλοδήμος) ο ΓΣΛ κέρδισε τον τίτλο αήττητος με έφορο τον Μανώλη Λελούδα.[4] Αγωνίστηκε στα μεγάλα σαλόνια της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας για 5 χρονιές από το 1980–1985. Ακολούθησε η πτώση μέχρι τη Γ' Εθνική αλλά και η επιστροφή στην μεγάλη κατηγορία από τη στιγμή που ανέλαβε ο πρώην παίκτης του συλλόγου, Βαγγέλης Αλεξανδρής. Αγωνίστηκε στην Α1 για άλλα 6 χρόνια από το 1992–1998 διεκδικώντας έξοδο στο Κύπελλο Κόρατς κόντρα στο Σπόρτιγκ το 1995. Ακολούθησε μια 7ετία στην Α2 και η άνοδος το 2005. Αγωνίστηκε ξανά στην Α1 το 2005–2006 παραμένοντας στην κατηγορία και στο τέλος της σεζόν συγχωνεύθηκε με την ΑΕΛ. Τελευταίος προπονητής του ΓΣΛ ήταν ο Κώστας Πιλαφίδης.

Από τον Γ.Σ. Λάρισας αναδείχθηκαν μεγάλοι αθλητές όπως οι διεθνείς με την Εθνική Ελλάδας Νίκος Σταυρόπουλος και Αστέριος Ζώης στη δεκαετία του 1970 και του 1980 (οι δυο τους αγωνίστηκαν στο Βαλκανικό του 1979 με την Εθνική Νέων), ο Γιάννης Λάππας, ο Σωτήρης Γκιουλέκας, ο Μιχάλης Σπηλιώτης της ΑΕΚ, o Θανάσης Δελαπάσχος του ΠΑΟΚ αλλά και πρόσφατα ο Βασίλης Σπανούλης.

Α.Ε.Λ. 1964 – Γ.Σ. (2006–2009)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2006 μετά από 78 χρόνια ζωής του αθλητικού συλλόγου το τμήμα καλαθοσφαίρισης του Γ.Σ. Λάρισας συγχωνεύτηκε με το τμήμα καλαθοσφαίρισης της Α.Ε. Λάρισας δημιουργώντας το αθλητικό σωματείο «Α.Ε.Λ. 1964 – Γ.Σ.», παρά τις αντιδράσεις μελών του και του συλλόγου των φίλων του με πρόεδρο τον Απόστολο Δομενικιώτη. Ο λόγος ήταν οι μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις της Α1 και η προσέλκυση περισσότερων φιλάθλων στους αγώνες, κάτι που δεν επετεύχθη. Πρώτος προπονητής του νέου συλλόγου ήταν ο Γιάννης Χριστόπουλος.

Γ.Σ. Ολύμπια Λάρισας (2009–2010)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2009, με την Α.Ε.Λ. 1964 – Γ.Σ. να έχει υποβιβαστεί, αποφασίστηκε η συγχώνευση με τη Γ.Ε. Ολύμπια Λάρισας, που είχε παραμείνει στην Α1 κατηγορία, για να προκύψει το σωματείο «Γυμναστικός Σύλλογος Ολύμπια Λάρισας», χωρίς ωστόσο τα αγωνιστικά αποτελέσματα να είναι τα επιθυμητά. Υποβιβάστηκε το 2010.

Γ.Σ. Λαρισαίων 1928 – Φοίνιξ (2015–2017)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To 2015, το διοικητικό συμβούλιο του Α.Ο. Φοίνιξ Λάρισας άλλαξε σύνθεση και αποφάσισε η ομάδα να αγωνιστεί κανονικά στη Β΄ Εθνική Κατηγορία, μετά την απόφαση που ελήφθη, με την επωνυμία «Γυμναστικός Σύλλογος Λαρισαίων 1928 – Φοίνιξ».[5][6] Τη χρονιά 2015–2016 αγωνιζόμενος στη Β΄ Εθνική στον Όμιλο Βορρά, κατέκτησε τη 3η θέση και μετά από μπαράζ τη 5η συνολικά θέση, κερδίζοντας την άνοδο στην Α2 Εθνική, φέροντας παρόμοιο λογότυπο και τα χρώματα του ιστορικού Γ.Σ. Λάρισας, με την πορεία ωστόσο να μην είναι ανάλογη και την αγωνιστική περίοδο 2016–2017 στην Α2 Εθνική, καθώς γνώρισε τον υποβιβασμό από την κατηγορία.

Γ.Σ. Φάρος Λάρισας (2017–2018)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Κύριο λήμμα: Γ.Σ. Φάρος Λάρισας

To 2017, η ομάδα του Φάρου Κερατσινίου μετακόμισε στη Λάρισα υπό την επωνυμία «Γυμναστικός Σύλλογος Φάρος Λάρισας», για να αγωνιστεί στη Basket League, φέροντας και αυτό το σύνολο τα χρώματα και παρόμοιο λογότυπο με αυτά του ιστορικού Γ.Σ. Λάρισας. Το καλοκαίρι του 2018 η ομάδα του Γ.Σ. Φάρου Λάρισας μετακόμισε στη Λήμνο και μετονομάστηκε ως «Ήφαιστος Λήμνου».

Αξιομνημόνευτοι Καλαθοσφαιριστές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξιομνημόνευτοι προπονητές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετοχές σε τουρνουά

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Κοζέντσα: 1978
  • Λουγκάνο: 1979
  • Λάρισας (εγκαίνεια Κλειστού Νεάπολης): 1995

Ρόστερ παλαιότερων ετών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • 1960-61 (Νίκος Σακελλαρίου): Νίκος Νικόδημος, Τέλης Παπουτσής, Σωτήρης Τσάτσαρης, Μακαρονίδης, Νίκος Αραπατσάνης, Τάκης Καρβούνης, Τάσος Ζώκας, Ντίνος Ζήσου, Βασίλης Κροντήρης.
  • 1968-69: Μήτσος Ζαχαρακόπουλος, Δήμος Λάλλας, Μανώλης Λελούδας, Γιώργος Ψύλλας, Γιώργο Βελεγράκης, Ντίνος Ψύλλας, Ντίνος Ζήσος, Βασίλης Κροντήρης, Πάνος Αντωνόπουλος, Γιάννης Ζαχαρακόπουλος, Σταύρος Γρηγοριου και Νίκος Νικόδημος
  • 1973-74 (Θεόδωρος Ροδόπουλος): Τάκης Κουραμάς, Νίκος Πιτσίλκας, Τάκης Λέκκας, Νίκος Σταυρόπουλος, Χάρης Λεοντιάδης, Μανώλης Λελούδας, Πέτρος Σταυρόπουλος, Γιάννης Όθων, Αποστόλης Σιλιτζής, Γιώργος Βαγιόπουλος και Νίκος Νοβακούδης.
  • 1975-76: Τάκης Κουραμάς, Τάκης Λέκκας, Πετρος Σταυρόπουλος, Νίκος Σταυρόπουλος, Νίκος Βενέτης, Μανθος Γερακίνης, Νίκος Πιτσίλκας, Βαγγέλης Δαμαλάς, Γιώργος Βαγιόπουλος, Αποστόλης Σιλιτζής και Νίκος Νοβακούδης.
  • 1978-79 (Νίκος Βενέτης): Νίκος Σταυρόπουλος, Θανάσης Γιαννούκας, Δημήτρης Πολυζωϊδης, Στελιος Γκέτσιος, Τακης Κουραμάς, Κώστας Σουγλές, Τάκης Λέκκας, Βαγγέλης Δαμαλάς, Βασίλης Καταραχιάς, Ηλίας Λιάκος, Γιάννης Τζοβιλης
  • 1983-84: Μιχάλης Σπηλιώτης, Θάνος Ανδρεάδης, Μπελουλης, Νίκος Σταυρόπουλος, Άρης Ζώης. Τάκης Κουραμάς, Μίλτος Τζιμουρτας, Πέτρος Σταυρόπουλος, Λάζαρος Βορεάδης, Τάκης Λέκκας, Τασος Θωμαΐδης.
  • 1985-86 (Ντάγκρας): Άρης Ζώης, Μιχάλης Σπηλιώτης, Νίκος Παπαϊωάννου, Κώστας Ζαραγκότας, Παναγιώτης Γκόλαντας, Ζήσης Χατζής, Βασίλης Καταραχιάς, Τάκης Κουραμάς, Γιάννης Τζήμας, Θανάσης Δελαπάσχος.
  • 1986-87: Μιχάληwς Σπηλιώτης, Κώστας Ζαραγκότας, Νίκος Παπαϊωάννου, Χρήστος Γελαδαρης, Κώστας Νανας, Θανάσης Δελαπάσχος, Βασίλης Καταραχιάς, Δημήτρης Κουραμάς, Γιάννης Τζήμας, Κώστας Αγορογιάννης.
  • 1990-91 ( Βαγγέλης Αλεξανδρής): Κώστας Αγορογιάννης, Γιάννης Τζήμας, Κώστας Ζαραγκότας, Νίκος Παπαϊωάννου, Βασίλης Πρεμέτης, Δημήτρης Κουραμάς, Bάιος Μαϊμάνης, Παναγιώτης Γκόλαντας, Πέτρος Προβίδας.
  • 1992-93 (Βαγγέλης Αλεξανδρής): Κώστας Αγορογιάννης, Γιάννης Τζήμας, Κώστας Ζαραγκότας, Νίκος Παπαϊωάννου, Νίκος Παναγιωτίδης, Παναγιώτης Γκόλαντας, Νικηφόρος Τριανταφυλλίδης, Γκρεγκ Ντένις, Νταν Ρόμπινσον, Βλάντο Μαϊστρένκο, Πέτρος Προβίδας, Μανώλης Σουανίδης, Στέλιος Γκιουζέλης, Βασίλης Πρεμέτης.
  • 1996-97 (Περικλής Ταυρόπουλος/ Στηβ Γιατζόγλου): Ρίτσαρντ Ντουμας (Ραιαν Λορθριτζ), Παναγιώτης Γλυκόπουλος, Αντρέα Τσέσελ, Νίκος Κούβελας, Κωστας Χρήστου, Νέστορας Κόμματος, Όρλιγκσον, Γιάννης Λάππας, Μαρσέλο Καπάλμπο, Γιάννης Τζήμας, Ηλίας Φυλλαρίδης, Σωτήρης Γκιουλέκας, Κιθ Χιλλ
  • 2000-01 (Γιάννης Τζήμας): Θοδωρής Λιάκος, Βασίλης Αγγελακόπουλος, Φάνης Παπακώστας, Τρύφωνας Σόμπολος, Δημήτρης Μπόγδανος, Δημήτρης Δεληχρήστος, Αχιλλέας Μαματζιόλας, Θοδωρής Μητσιόπουλος, Βασίλης Σπανούλης, Θοδωρής Αποσκίτης, Κωστας Ζέρβας.

Ο Γ.Σ. Λάρισας έχει κατακτήσει 5 φορές χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου 100 μέτρα αντρών: 1981, 1983, 1985, 1986, 1988 με τον αθλητή Κοσμά Στράτο. Επίσης, έχει κατακτήσει το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου αντρών στο Μαραθώνιο το 1972 με τον αθλητή Χρήστο Μήτσικα. Το 1938 απορρόφησε τον Πελασγικό που είχε και ποδοσφαιρικό τμήμα. Από το 2007 που απορροφήθηκε από την Α.Ε. Λάρισας και το τμήμα στίβου, έπαψε να υφίσταται.[8] Αν και αρχικά αναφέρονταν ως ΑΕΛ-ΓΣ, πλέον το διακριτικό του ΓΣΛ έχει παραλειφθεί.
Προπονητής της ομάδας στίβου τη δεκαετία του 1950 ήταν ο πατριάρχης του συλλόγου, Νίκος Σακελλαρίου.

Τη δεκαετία του 1950 το τμήμα κλασικού αθλητισμού έκανε προπονήσεις στο ανοιχτό Γυμναστήριο του Α' Γυμνασίου Αρρένων, και στο Στάδιο Αλκαζάρ από το 1959 μέχρι το 2006 που συγχωνεύθηκε. Το τμήμα μπάσκετ χρησιμοποιούσε το ανοιχτό Γυμναστήριο από το 1954 μέχρι και το 1967.[9] Η κατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου Αλκαζάρ το 1967 έφερε εκεί την ομάδα για 28 χρόνια, μέχρι το 1995 που κατασκευάστηκε το κλειστό της Νεάπολης. Στη Νεάπολη αγωνίστηκε από το 1995 και μετά και ως συγχωνευμένος σύλλογος.