Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γκρέιαμ Νόρτον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκρέιαμ Νόρτον
Graham Norton
Ο Νόρτον το 2010
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Graham Norton (Αγγλικά)
ΓέννησηΓκρέιαμ Γουίλιαμ Γουόκερ
Graham William Walker

4 Απριλίου 1963 (1963-04-04) (61 ετών)
Κλόνταλκιν, Κομητεία του Δουβλίνου, Ιρλανδία
ΚατοικίαWapping
Νέα Υόρκη
Ahakista
Bandon
Χώρα πολιτογράφησηςΙρλανδία
ΘρησκείαΠροτεσταντισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςΚεντρική Σχολή Ομιλίας και Δράματος[1]
Πανεπιστημιακό κολέγιο Κορκ
Bandon Grammar School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα
  • Ηθοποιός
  • συγγραφέας
  • κωμικός
  • σχολιαστής
  • παρουσιαστής
ΕργοδότηςBBC (από 2001)
Channel 4 (1998–2003)
Αξιοσημείωτο έργοThe Graham Norton Show (από 2007)
So Graham Norton (1998–2002)
V Graham Norton (2002–2003)
Περίοδος ακμής1992
Οικογένεια
ΣύζυγοςΤζόναθαν ΜακΚλέοντ (π. Ιούλιος 2022)
ΣύντροφοςTina Burner (2005)
Εν ενεργεία1992–σήμερα
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γκρέιαμ (ή Γκράχαμ) Γουίλιαμ Γουόκερ (Graham William Walker, γεννημένος στις 4 Απριλίου 1963), περισσότερο γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα Γκράχαμ Νόρτον, είναι Ιρλανδο-βρετανός ηθοποιός, συγγραφέας, κωμικός, σχολιαστής και παρουσιαστής. Γνωστός για τη δουλειά του στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι πέντε φορές νικητής του τηλεοπτικού βραβείου BAFTA για το κωμικό σόου συνομιλίας του The Graham Norton Show (2007–σήμερα) και οκτώ φορές βραβευμένος συνολικά—έλαβε το Βραβείο Τηλεόρασης της Βρετανικής Ακαδημίας για την καλύτερη ερμηνεία ψυχαγωγίας τρεις φορές για το So Graham Norton (2000 έως 2002). Αρχικά προβλήθηκε στο BBC Two πριν μετακομίσει σε άλλες θέσεις στο BBC One, η εκπομπή συνομιλίας του διαδέχθηκε το Friday Night with Jonathan Ross στη θέση του BBC One, αργά την Παρασκευή το βράδυ, το 2010.[2]

Από το 2010 έως το 2020, ο Νόρτον παρουσίασε το πρωί του Σαββάτου στο BBC Radio 2. Το 2021, άρχισε να παρουσιάζει τα Σάββατα και τις Κυριακές στο Virgin Radio UK. Από το 2009, υπηρέτησε ως τηλεοπτικός σχολιαστής του BBC για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, κάτι που οδήγησε το Hot Press να τον περιγράψει ως "η απάντηση του 21ου αιώνα στον Τέρι Γουόγκαν".[3] Διακρίθηκε για τον γεμάτο υπονοούμενα διάλογό του και το επιβλητικό στυλ παρουσίασής του. Πριν καθιερωθεί ως παρουσιαστής, ο Νόρτον εμφανίστηκε ως Πάτερ Νοέλ Φέρλονγκ σε τρία επεισόδια της πολυβραβευμένης κωμικής σειράς του Channel 4, Father Ted. Το 2012, πούλησε την εταιρεία παραγωγής του So Television στο ITV για περίπου 17 εκατομμύρια λίρες.[2] Το 2019, έγινε κριτής στο RuPaul's Drag Race UK.[4]

Ο Νόρτον γεννήθηκε ως Γκρέιαμ Γουίλιαμ Γουόκερ στις 4 Απριλίου 1963 στο 48, St Brigid's Road, στο Κλόνταλκιν, στην κομητεία του Δουβλίνου, στην Ιρλανδία[5][6] από τον Γουίλιαμ "Μπίλι" (πέθανε το 2000), έναν αντιπρόσωπο πωλήσεων για το Guinness και τη Ρόντα Γουόκερ. Έχει μια μεγαλύτερη αδερφή, την Πόλα. Μεγάλωσε σε μια προτεσταντική οικογένεια (Εκκλησία της Ιρλανδίας) στην πόλη Μπάντον της Κομητείας Κορκ, κάτι που όπως είπε τον έκανε να νιώθει κάπως απομονωμένος. Η οικογένεια του πατέρα του ήταν από την Κομητεία Γουίκλοου, ενώ η μητέρα του κατάγεται από το Μπέλφαστ.[7] Ανακάλυψε κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου του 2007 της γενεαλογικής σειράς Who Do You Think You Are? ότι οι άμεσοι πρόγονοι του πατέρα του ήταν Άγγλοι, έχοντας καταγωγή από το Γιορκσάιρ πριν μεταναστεύσουν στην Ιρλανδία το 1713.[7] Ο Νόρτον εκπαιδεύτηκε στο Bandon Grammar School της Κομητείας Κορκ και στη συνέχεια στο University College Cork, όπου πέρασε δύο χρόνια μελετώντας Αγγλικά και Γαλλικά στη δεκαετία του 1980, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του αφού είχε ψυχολογική κατάρρευση και αρνήθηκε να εγκαταλείψει το διαμέρισμά του.[8] Αργότερα έλαβε επίτιμο διδάκτορα από το πανεπιστήμιο το 2013.[9] Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, μετακόμισε στο Λονδίνο για να παρακολουθήσει το Central School of Speech and Drama.[10] Εκείνη την περίοδο εργάστηκε και ως σερβιτόρος.[11] Με την ένταξή του στο συνδικάτο ηθοποιών Equity, επέλεξε το Νόρτον (το πατρικό όνομα της προγιαγιάς του) ως το νέο του επίθετο καθώς υπήρχε ήδη ένας ηθοποιός που ονομαζόταν Γκρέιαμ Γουόκερ που εκπροσωπούνταν από το σωματείο.[7][12]

Το 1992, το stand-up comedy drag του Νόρτον ως η Μητέρα Τερέζα της Καλκούτας ντυμένη με πετσέτα τσαγιού στο Edinburgh Festival Fringe έκανε τον Τύπο όταν το τμήμα θρησκευτικών υποθέσεων της Σκωτίας Τηλεόρασης θεώρησε λανθασμένα ότι εκπροσωπούσε την πραγματική Μητέρα Τερέζα.[13] Οι πρώτες εμφανίσεις του στη ραδιοφωνική μετάδοση ήταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε μια θέση ως τακτικός κωμικός και πάνελ στο σόου του BBC Radio 4, Loose Ends στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η εκπομπή έτρεχε τα πρωινά του Σαββάτου. Ήταν μια από τις πρώτες επιτυχίες του Channel 5, κερδίζοντας ένα βραβείο ως στάνταρ παρουσιαστής μιας μεταμεσονύχτιας τηλεοπτικής εκπομπής που συνήθως παρουσιάζεται από τον Τζακ Ντόχερτι.[14][15] Ακολούθησε μια εκπομπή κόμικ κουίζ στο Channel 5 με τίτλο Bring Me the Head of Light Entertainment, η οποία δεν έτυχε καλής υποδοχής ως πρόγραμμα, αλλά ενίσχυσε τη φήμη του Νόρτον ως κωμικό και οικοδεσπότη. Το 1996, συνδιοργάνωσε το βραδινό κουίζ σόου Carnal Knowledge στο ITV με τη Μαρία Μακερλέιν.

Το 1996, ο Νόρτον έπαιξε τον ρόλο του Πάτερ Νοέλ Φέρλονγκ σε τρία επεισόδια ("Hell", "Flight into Terror", "The Mainland") της σειράς του Channel 4, Father Ted,[16] που διαδραματιζόταν στο φανταστικό Craggy Island στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Ιρλανδίας. Ο Πάτερ Φέρλονγκ εθεάθη συχνά να αναλαμβάνει την ευθύνη της Ομάδας Νέων του St Luke.

Μετά από αυτή την πρώιμη επιτυχία, ο Νόρτον μετακόμισε στο Channel 4 το 1998 για να φιλοξενήσει τις δικές του εκπομπές συνομιλίας, συμπεριλαμβανομένης της εβδομαδιαίας So Graham Norton (1998–2002), ακολουθούμενη από την καθημερινή βραδινή εκπομπή V Graham Norton (2002–03). Ως ερμηνευτής που δεν είναι μόνο ανοιχτά ομοφυλόφιλος,[17] αλλά και επιβλητικός, ήταν η στιγμή που ο Νόρτον ακονίστηκε πλήρως ως ένας αναιδής, γεμάτος υπονοούμενα τζόκερ.

Το 2003, ήταν αντικείμενο διαμάχης στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν, στην εκπομπή του στο Channel 4, έκανε μια κωμική αναφορά στον πρόσφατο θάνατο του τραγουδιστή των Bee Gees, Μόρις Γκιμπ.[18] Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Τηλεόρασης (I.T.C.) ερεύνησε μετά από καταγγελίες για αυτήν την αναισθησία και τελικά το Channel 4 χρειάστηκε να ζητήσει δύο συγγνώμη: μια με τη μορφή λεζάντας πριν από την εκπομπή, μια άλλη από τον Νόρτον αυτοπροσώπως.

Επίσης το 2003, ο Νόρτον συμπεριλήφθηκε στο The Observer ως μία από τις 1.000 πιο αστείες πράξεις στη βρετανική κωμωδία. (Αν και ο Νόρτον είναι Ιρλανδός, το μεγαλύτερο μέρος της τηλεοπτικής του καριέρας ήταν στο Ηνωμένο Βασίλειο.) Τον Ιανουάριο του 2004, ονομάστηκε το πιο ισχυρό πρόσωπο στην τηλεοπτική κωμωδία από τη Radio Times.[19]

Το καλοκαίρι του 2004, ο Νόρτον μπήκε στην αμερικανική τηλεόραση. Το GThe Graham Norton Effect έκανε το ντεμπούτο του στις 24 Ιουνίου 2004 στο Comedy Central και μεταδόθηκε επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο στο BBC Three. Στη μέση της διαμάχης γύρω από την παράσταση του Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και της Τζάνετ Τζάκσον στο Super Bowl, ο Νόρτον ήταν επιφυλακτικός να κινηθεί στην αγορά.[20]

Ο Νόρτον στα BAFTA Awards 2009

Ο Νόρτον ξεκίνησε την καριέρα του στο BBC το 2001 όταν παρουσίασε το Comic Relief 2001.[21]

Το 2005, ο Νόρτον μετακόμισε στο BBC και άρχισε να φιλοξενεί την τηλεοπτική σειρά ριάλιτι το απόγευμα του Σαββάτου Strictly Dance Fever στο BBC One, καθώς και μια νέα κωμική εκπομπή συνομιλίας, Graham Norton's Bigger Picture. Διάβαζε επίσης ιστορίες μερικές νύχτες στο παιδικό κανάλι του BBC, CBeebies, στο πλαίσιο του Bedtime Hour.

Το 2006, ο Νόρτον φιλοξένησε τη σειρά του BBC One, How Do You Sove a Problem like Maria? στην οποία ο Άντριου Λόυντ Βέμπερ προσπάθησε να βρει μια πρωταγωνίστρια για την έκδοση του West End, The Sound of Music. Ο Νόρτον παρουσίασε στη συνέχεια τις τρεις επόμενες σειρές: Any Dream Will Do το 2007 στην οποία μια ομάδα ανδρών διαγωνίστηκαν για να κερδίσουν τον ρόλο του Joseph στην παραγωγή του West End Joseph και του Amazing Technicolor Dreamcoat, I'd Do Anything το 2008 στο οποίο ο Λόυντ Βέμπερ ψάχνει να βρει τα μέρη της Νάνσι και του Όλιβερ για την παραγωγή του Σερ Κάμερον Μάκιντος για το Oliver! Λάιονελ Μπαρτ και, τέλος, το Over the Rainbow το 2010, ακολουθώντας μια παρόμοια μορφή για να βρεί μια νέα Ντόροθι για την παραγωγή του West End Ο Μάγος του Οζ.

Ο Νόρτον φιλοξένησε διάφορες άλλες εκπομπές για το BBC κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συμπεριλαμβανομένου του When Will I Be Famous? (2007), The One and Only (2008) και Totally Saturday (2009). Από το 2007, ο Νόρτον είναι επίσης τακτικός οικοδεσπότης των The British Academy Television Awards. Στις 7 Ιουλίου 2007, ο Νόρτον παρουσιάστηκε στο Live Earth και ανέλαβε ένα ταξίδι στην Αιθιοπία με το Born Free Foundation για να αναδείξει τα δεινά του Αιθιοπικού λύκου - του σπανιότερου κυνόφιλου στον κόσμο. Την ίδια χρονιά, ήταν το θέμα ενός επεισοδίου του γενεαλογικού ντοκιμαντέρ του BBC1, Who Do You Think You Are?

Η εκπομπή συνομιλίας (Τοκ σόου) του Νόρτον, The Graham Norton Show, ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου 2007 στο BBC Two. Η μορφή είναι πολύ παρόμοια με τις προηγούμενες εκπομπές του στο Channel 4. Στις 6 Οκτωβρίου 2009, η εκπομπή μετακόμισε στο BBC One, σε νέα μορφή μιας ώρας.

Τον Μάιο του 2010, συμμετείχε στην πρωινή εκπομπή του Κρις Έβανς στο BBC Radio 2. Αργότερα τον ίδιο μήνα, επιβεβαιώθηκε ότι θα αντικαθιστούσε το πρωινό του Σαββάτου του Τζόναθαν Ρος στον ίδιο σταθμό.

Τον Δεκέμβριο του 2011, το πάνελ σόου Would You Rather...? with Graham Norton έκανε πρεμιέρα στο BBC America στο χρονικό διάστημα αμέσως μετά το The Graham Norton Show. Μαγνητοσκοπημένο στη Νέα Υόρκη, είναι μια από τις πρώτες προσπάθειες του BBC America για την παραγωγή πρωτότυπου προγράμματος και είναι επίσης το πρώτο πάνελ παιχνίδι που έχει δείξει το κανάλι, είτε βρετανικής είτε αμερικανικής καταγωγής.

Τον Οκτώβριο του 2018, μιλώντας στο BBC News σχετικά με τον μισθό του στο BBC για την περίοδο 2017–18, ο Νόρτον είπε ότι πραγματικά "δεν γνωρίζει" πώς έφτασε η εταιρεία σε αυτό το ποσό. "Εγώ και ο ατζέντης μου κοιτάμε αυτόν τον αριθμό και λέμε "Αναρωτιέμαι πώς το βρήκαν αυτό"", λέει. "Δεν έχει καμία σχέση με οτιδήποτε ξέρω. Αλλά αν αυτό λένε ότι κερδίζω, αυτό κερδίζω."[22]

Τον Φεβρουάριο του 2019, ανακοινώθηκε ότι ο Νόρτον θα ήταν κριτής στο RuPaul's Drag Race UK μαζί με τον Άλαν Κάρρ σε εκ περιτροπής βάση. Ο Νόρτον και ο Κάρρ συμπλήρωσαν την κριτική επιροπή με τους μόνιμους Μισέλ Βισάζ και Ρου Πολ.[23]

Από το 1999, ο Γκρέιαμ Νόρτον εμφανίζεται τακτικά στην εκπομπή του BBC Radio 4 Just a Minute, σε περισσότερα από 100 επεισόδια.

Στις 2 Οκτωβρίου 2010, ο Νόρτον άρχισε να παρουσιάζει μια πρωινή εκπομπή του Σαββάτου στο BBC Radio 2, την οποία ανέλαβε από τον Τζόναθαν Ρος. Ο Νόρτον συμπαρουσίασε με τη Μαρία Μακερλέιν.

Τον Ιανουάριο του 2012, ο Νόρτον ζήτησε από τους ακροατές της εκπομπής του Radio 2 να βοηθήσουν να βρουν το αυτοκίνητό του, λίγο μετά την κλοπή του. Το ονόμασε "The Great Car Hunt" και είπε στους ακροατές "Κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά γι' αυτό. Ήταν βρώμικο παρεμπιπτόντως."[24]

Στις 11 Νοεμβρίου 2020, ο Νόρτον ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από το σόου και παρουσίασε την τελευταία του πρωινή εκπομπή του Σαββάτου στις 19 Δεκεμβρίου 2020 μετά από 10 χρόνια.[25] Αντικαταστάθηκε από την Κλαούντια Γουίνκλμαν από τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο Νόρτον επιβεβαίωσε τον Νοέμβριο του 2020 ότι θα ενταχθεί στο Virgin Radio UK το 2021 για να φιλοξενήσει εκπομπές το Σάββατο και την Κυριακή.[26]

Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Ο Νόρτον με τον Τζος Ντουμπόουβι στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2010 στο Όσλο

Ο Νόρτον, μαζί με την Κλαούντια Γουίνκλμαν, φιλοξένησαν τον πρώτο ετήσιο Διαγωνισμό Χορού της Eurovision, ο οποίος πραγματοποιήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2007 στο Λονδίνο της Αγγλίας. Η μορφή βασίστηκε στο Strictly Come Dancing του BBC και στο Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision της EBU. Οι Νόρτον και Γουίνκλμαν φιλοξένησαν επίσης τον Διαγωνισμό Χορού του 2008 στη Γλασκώβη της Σκωτίας.

Τον Οκτώβριο του 2008, επιβεβαιώθηκε από το BBC ότι ο Νόρτον θα αντικαταστήσει τον Τέρι Γουόγκαν ως παρουσιαστής της εθνικής επιλογής του Ηνωμένου Βασιλείου του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, Your Country Needs You.

Στις 5 Δεκεμβρίου 2008, ανακοινώθηκε ότι ο Νόρτον θα αναλάμβανε επίσης από τον Γουόγκαν τον Βρετανικό σχολιασμό για τον κύριο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.[27] Ο 54ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision πραγματοποιήθηκε στο SC Olimpiyskiy της Μόσχας στις 16 Μαΐου 2009.

Τα ντεμπούτο-αστεία του Νόρτον έλαβαν μερικές θετικές κριτικές από τον βρετανικό Τύπο. Η The Guardian σημείωσε ότι τα σχόλιά του σχετικά με τη συμμετοχή της Ισλανδίας, η οποία τερμάτισε στη δεύτερη θέση, "είχαν ριζώσει σε ένα ντουλάπι και βρήκαν ένα παλιό φόρεμα παράνυμφων από το 1987" και οι Αρμένισσες τραγουδίστριες, που τερμάτισαν στη 10η θέση, φορούσαν παραδοσιακή φορεσιά, "που ήταν αλήθεια αν προέρχεστε από το χωριό όπου ο Λιμπεράτσε είναι ο δήμαρχος."[28] Η The Times σημείωσε την επισήμανσή της στη σύλληψη 30 διαδηλωτών για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στη Μόσχα – "η βαριά αστυνόμευση έχει στιγματίσει πραγματικά μια φανταστική Eurovision".[28]

Το 2015, ο Νόρτον , μαζί με την Πέτρα Μέντε φιλοξένησε τη συναυλία Eurovision Song Contest's Greatest Hits στις 31 Μαρτίου στο Eventim Apollo, στο Χάμερσμιθ του Λονδίνου, για να τιμήσει την 60ή επέτειο του διαγωνισμού.[29]

Ο Νόρτον έπαιξε μια φανταστική εκδοχή του εαυτού του στο ρόλο του Βρετανού σχολιαστή της Eurovision στην ταινία του Netflix του 2020, Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga.[30] Ο Νόρτον θα συνδιοργανώσει τον Μεγάλο Τελικό του διαγωνισμού του 2023 στο Λίβερπουλ μαζί με την Αλέσα Ντίξον, την ηθοποιό Χάνα Γουάντινγκχεμ και την Ουκρανή τραγουδίστρια Γιούλια Σάνινα, εκτός από τον συνηθισμένο ρόλο σχολιασμού του που θα μοιραστεί με τη Μελ Γκέντρόυς.[31]

Ο Νόρτον με τον σκύλο του, Μπέιλι, το 2006

Ο Νόρτον έπαιξε τον κ. Πούκοφ στην αμερικανική κωμωδία πλαστογραφημένη ταινία του 2006 Another Gay Movie. Το 2007, ο Νόρτον έπαιξε τον Taylor στη ρομαντική κωμωδία, I Could Never Be Your Woman.

Ο Νόρτον συμμετείχε σε μια διαφημιστική καμπάνια υψηλής δημοσιότητας για την Εθνική Λοταρία του Ηνωμένου Βασιλείου ως μονόκερος κινουμένων σχεδίων, ο παραστάτης ενός χαρακτήρα βασισμένου στην Lady Luck (την οποία υποδύεται ο Fay Ripley). Έχει επίσης διαφημίσει τα μπισκότα του McVitie.[32]

Το 2007, ο Νόρτον εμφανίστηκε στο βίντεο των Girls Aloud και των Sugababes Comic Relief για το σινγκλ "Walk This Way"

Τον Ιανουάριο του 2009, ο Νόρτον έκανε το ντεμπούτο του στη σκηνή του West End σε μια αναβίωση του La Cage Aux Folles στο Playhouse Theatre.[33] Το 2009, ο Νόρτον ήταν ο οικοδεσπότης της κωμικής εκπομπής παιχνιδιών Most Popular στο αμερικανικό κανάλι καλωδιακής τηλεόρασης WE tv.[34]

Ο Νόρτον έγραφε μια στήλη με συμβουλές στην εφημερίδα The Daily Telegraph από το 2006 έως το 2018. Τον Οκτώβριο του 2010, οι στήλες του μετατράπηκαν σε ένα βιβλίο με τίτλο Ask Graham, που εκδόθηκε από τις εκδόσεις John Blake Publishing. Στα τέλη του 2018, ο Νόρτον αποχώρησε από τον ρόλο και η εφημερίδα βρήκε αντικαταστάτη τον Ρίτσαρντ Μάντελι.[35]

Το 2016, ο Νόρτον δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα, το Holding, που εκδόθηκε από τις Hodder & Stoughton, σχετικά με έναν φόνο σε μια ιρλανδική αγροτική κοινότητα.[36] Ο Νόρτον κέρδισε το βραβείο Popular Fiction Book of the Year για το Holding[37] στα Bord Gais Energy Irish Book Awards 2016. Το 2022, μια προσαρμογή του βιβλίου, σε σκηνοθεσία Κάθι Μπερκ, μεταδόθηκε στο ITV.[38]

Στις 7 Μαρτίου 2013, ο Νόρτον έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για τις "Περισσότερες ερωτήσεις που τέθηκαν σε τηλεοπτική συνομιλία" στο Big Chat του Comic Relief, το οποίο συγκέντρωσε 1,02 εκατομμύρια£.[39]

Το 2014, ο Νόρτον επέκρινε την απόφαση του ιρλανδικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα RTÉ να συμβιβαστεί εξωδικαστικά με τους αντιπάλους του γάμου ομοφυλοφίλων που ισχυρίστηκαν ότι είχαν δυσφημιστεί σε μια έκδοση του Saturday Night Show.[40]

Το 2014, ο Νόρτον υποστήριξε δημόσια το "Hacked Off" και την εκστρατεία του για την αυτορρύθμιση του Τύπου του Ηνωμένου Βασιλείου, "προστατεύοντας τον Τύπο από πολιτικές παρεμβάσεις, παρέχοντας παράλληλα ζωτική προστασία στους ευάλωτους".[41][42][43]

Τον Οκτώβριο του 2014, ο Νόρτον κυκλοφόρησε τα δεύτερα απομνημονεύματά του, The Life and Loves of a He-Devil. Κέρδισε στην κατηγορία Non-Fiction Book of the Year στα Irish Book Awards 2014.[44] Επίσης, το 2014, συμπεριλήφθηκε στο top 10 της λίστας World Pride Power.[45]

Ο Νόρτον έχει μερίδιο δύο τοις εκατό στο οινοποιείο της Νέας Ζηλανδίας Invivo Wines.[46] Ο Νόρτον έχει τη δική του σειρά κρασιών σε συνεργασία με την Invivo, το πρώτο κρασί κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2014.[47]

Τον Ιούλιο του 2015, ο Επίσκοπος του Κορκ, Πολ Κόλτον, διοργάνωσε μια βραδιά με τον Νόρτον που περιελάμβανε 90 λεπτά συνεντεύξεων, ερωτήσεων και απαντήσεων με ένα κοινό άνω των 400 ατόμων. Η εκδήλωση, μέρος του Λογοτεχνικού Φεστιβάλ του West Cork, είχε ξεπουλήσει όλα τα εισιτήρια.[48]

Στις 9 Οκτωβρίου 2020, ο Νόρτον ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι είχε επιλεγεί ως η φωνή του Moonwind, ενός πνευματικού στριφογυριστή ζωδίων, στη ταινία κινουμένων σχεδίων Soul της Disney/Pixar, με πρωταγωνιστές τους Τζέιμι Φοξ και Τίνα Φέι.[49]

Το 1989, ο Νόρτον έπεσε θύμα ληστείας, ξυλοκοπήθηκε και μαχαιρώθηκε από μια ομάδα επιτιθέμενων στο Λονδίνο. Έχασε το μισό αίμα του και παραλίγο να πεθάνει.[10][50][51] Είπε ότι ένα ζευγάρι ηλικιωμένων ήταν αυτό που τον βρήκε και ότι "του έσωσαν τη ζωή" αφού κάλεσαν ασθενοφόρο. Δεν θεώρησε ότι η επίθεση ήταν ομοφοβική, καθώς εκείνη την ώρα περπατούσε μόνος. Νοσηλεύτηκε για δυόμισι εβδομάδες πριν αναρρώσει τελικά από την επίθεση.[52]

Τον Ιανουάριο του 2012, το σπίτι του Νόρτον διαρρήχθηκε. Κατά τη διάρκεια της διάρρηξης κλάπηκαν τα κλειδιά του Lexus του. Έκανε έκκληση για την επιστροφή του αυτοκινήτου του κατά τη διάρκεια της εκπομπής του στο BBC Radio 2 την επόμενη μέρα.[53]

Ο Νόρτον κατοικεί κυρίως στην περιοχή Wapping του Λονδίνου.[54] Έχει επίσης ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη και μια εξοχική κατοικία στην Ahakista, στην κομητεία Κορκ. Είχε δύο σκυλιά, ένα λαμπραντούντ που λεγόταν Μπέιλι και ένα τεριέ που λεγόταν Ματζ, το οποίο υιοθέτησε από τη φιλανθρωπική οργάνωση Dogs Trust του Ηνωμένου Βασιλείου το 2012.[55] Τον Σεπτέμβριο του 2020, είπε ότι ο Ματζ πέθανε τον Δεκέμβριο του 2019 και είπε τον Οκτώβριο του 2020 ότι η Μπέιλι πέθανε πρόσφατα στο Κορκ σε ηλικία 15 ετών.[56][57]

Ο Νόρτον είναι ομοφυλόφιλος.[17] Έβγαινε με τον Κρίστιαν Σίμπερ, ο οποίος παίζει ως drag queen Τίνα Μπιρνέ.[58] Χώρισε από τον επί δύο χρόνια σύντροφό του, Τρέβορ Πάτερσον, το 2013,[59] και χώρισε με τον μετέπειτα σύντροφό του, Άντριου Σμιθ, το 2015.[60] Είπε το 2015 ότι οι πρώην φίλοι του συχνά δυσανασχετούσαν με τον ρόλο που έπρεπε να παίξουν στη δημοσιότητα ως σύντροφός του.[59]

Στις 10 Ιουλίου 2022, ο Νόρτον πραγματοποίησε ένα πάρτι ευλογίας γάμου, με τον νέο του σύζυγο Τζόναθαν Μακλέοντ, στο Bantry House στην κομητεία Κορκ.[61][62][63][64]

Τον Οκτώβριο του 2022, ο Νόρτον απενεργοποίησε τον λογαριασμό του στο Twitter μετά από κριτική από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και τους υποστηρικτές της, αφού απάντησε σε μια ερώτηση συνέντευξης σχετικά με τα δικαιώματα των τρανς ότι θα ήταν καλύτερο να "μιλάτε με τρανς άτομα, να μιλάτε με τους γονείς τρανς παιδιών, να μιλάτε με γιατρούς" παρά σε διασημότητες σαν τον ίδιο.[65][66]

Autobiography
  • Norton, Graham (2004). So Me. London: Hodder & Stoughton. ISBN 978-0-340-83348-3. OCLC 57577106. 
  • Norton, Graham (2014). The Life and Loves of a He Devil. illustrated by Clym Evernden. London: Hodder & Stoughton. ISBN 978-1-444-79026-9. OCLC 894427373. 
General non-fiction
Fiction
Χρονιά Βραβείο Έργο Αποτέλεσμα Σημειώσεις
1999 Gaytime Award Ομοφυλόφιλος Παρουσιαστής της Χρονιάς N/A Νίκη
2000 British Academy Television Awards Καλύτερη Παράσταση Ψυχαγωγίας So Graham Norton Νίκη
2001 Royal Television Society Καλύτερος Παρουσιαστής Νίκη [67][68]
2001 British Academy Television Awards Καλύτερη Παράσταση Ψυχαγωγίας Νίκη
2002 Νίκη
2011 The Graham Norton Show Νίκη
2012 Νίκη
2013 Υποψηφιότητα
2013 Βραβείο Lew Grade για Πρόγραμμα Ψυχαγωγίας Νίκη
2014 Καλύτερη Παράσταση Ψυχαγωγίας Υποψηφιότητα
2015 Υποψηφιότητα
2015 Καλύτερο Πρόγραμμα ή Σειρά κωμωδίας Νίκη [69]
2016 Καλύτερη Παράσταση Ψυχαγωγίας Υποψηφιότητα
2017 National Television Awards Ειδικό Βραβείο Αναγνώρισης Νίκη [70]
2018 British Academy Television Awards Καλύτερη Παράσταση Ψυχαγωγίας Νίκη [71]
  1. www.cssd.ac.uk/content/high-profile-alumni.
  2. 2,0 2,1 «Graham Norton sells production company So TV to ITV». BBC News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 November 2012. https://web.archive.org/web/20121104163040/http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-19433776. Ανακτήθηκε στις 18 October 2012. 
  3. Bootboy. «Reasons to be cheerful». Hot Press. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 February 2010. https://web.archive.org/web/20100219065611/http://www.hotpress.com/archive/2931306.html. Ανακτήθηκε στις 20 June 2007. 
  4. «Graham Norton, Alan Carr to judge RuPaul's Drag Race UK» (στα αγγλικά). BBC News. 2019-02-14. https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-47241308. Ανακτήθηκε στις 2023-01-24. 
  5. «A Corkman? Not so Graham Norton». Irish Examiner. 3 September 2004. https://www.irishexaminer.com/opinion/yourview/arid-10033582.html. Ανακτήθηκε στις 1 January 2022. 
  6. «Our Graham». The Irish Times. 27 February 1999. https://www.irishtimes.com/news/our-graham-1.157731. Ανακτήθηκε στις 1 January 2022. 
  7. 7,0 7,1 7,2 "Graham Norton" Αρχειοθετήθηκε 27 July 2010 στο Wayback Machine.. Who Do You Think You Are?
  8. Rainey, Sarah (10 May 2013). «Graham Norton: the making of a national treasure». The Daily Telegraph. https://www.telegraph.co.uk/culture/film/baftas/10049417/Graham-Norton-the-making-of-a-national-treasure.html. Ανακτήθηκε στις 9 December 2019. 
  9. «That's Dr Norton to you – comic gets honorary degree». Irish Independent. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2013. 
  10. 10,0 10,1 Jones, Liz (3 September 2004). «Graham's growing pains». London Evening Standard. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 October 2012. https://web.archive.org/web/20121002234500/http://www.standard.co.uk/showbiz/grahams-growing-pains-7232416.html. Ανακτήθηκε στις 28 November 2011. 
  11. The F Word, Season 4 Episode 12
  12. Norton, Graham (2004). So Me. Hodder & Stoughton. σελ. 4. ISBN 0-340-83348-3. 
  13. Turpin, Adrian. «Festival Eye». The Independent: σελ. 24. 
  14. «Graham Norton: Naughty but nice». BBC News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 September 2017. https://web.archive.org/web/20170906004421/http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/3322069.stm. Ανακτήθηκε στις 4 December 2011. 
  15. Robinson, James. «Summer stand-ins steal the limelight». The Observer. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 December 2013. https://web.archive.org/web/20131227191520/http://www.theguardian.com/media/2005/aug/14/broadcasting.business. Ανακτήθηκε στις 4 December 2011. 
  16. Rainey, Sarah (10 May 2013). «Graham Norton: the making of a national treasure». The Daily Telegraph. ISSN 0307-1235. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 October 2017. https://web.archive.org/web/20171019140558/http://www.telegraph.co.uk/culture/film/baftas/10049417/Graham-Norton-the-making-of-a-national-treasure.html. Ανακτήθηκε στις 13 October 2017. 
  17. 17,0 17,1 Cohen, Benjamin (27 April 2006)."Graham Norton: "I'm too old to be attractive to gay men" Αρχειοθετήθηκε 24 October 2011 στο Wayback Machine.. Pink News. Retrieved 14 June 2011.
  18. Day, Julia (10 February 2003). «Bee Gee lashes out over Norton jokes». The Guardian. http://www.theguardian.com/media/2003/feb/10/broadcasting.channel4. 
  19. «Norton tops comedy list». London Evening Standard (London). 12 January 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 September 2017. https://web.archive.org/web/20170913232521/https://www.standard.co.uk/news/norton-tops-comedy-list-7229205.html. Ανακτήθηκε στις 13 September 2017. 
  20. Norton, Graham (2004). So Me. Hodder & Stoughton. σελίδες 326–333. ISBN 0-340-83348-3. 
  21. «Graham Norton – BBC One London – 16 March 2001 – BBC Genome». The Radio Times (Genome.ch.bbc.co.uk) (4019): 112. 8 March 2001. http://genome.ch.bbc.co.uk/e3af602ce24a45358c394a78118abe30. Ανακτήθηκε στις 20 February 2021. 
  22. «Graham Norton: My career could've gone a very different way». BBC News. https://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-44845590. Ανακτήθηκε στις 13 October 2018. 
  23. «Norton and Carr to judge RuPaul's Drag Race». BBC News. 14 February 2019. https://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-47241308. 
  24. «Norton's radio hunt for his stolen car». Raidió Teilifís Éireann. 10 January 2012. http://www.rte.ie/ten/news/2012/0110/434785-nortong/. Ανακτήθηκε στις 1 August 2015. 
  25. West, Amy (11 Νοεμβρίου 2020). «Graham Norton is leaving his BBC Radio 2 show after 10 years». Yahoo News. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2022. 
  26. «Graham Norton joins Virgin Radio UK for weekends». RadioToday (στα Αγγλικά). 16 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2023. 
  27. «Eurovision: Norton to replace Wogan». BBC Press Release (BBC). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 December 2008. https://web.archive.org/web/20081208090534/http://www.bbc.co.uk/pressoffice/pressreleases/stories/2008/12_december/05/eurovision.shtml. Ανακτήθηκε στις 16 May 2009. 
  28. 28,0 28,1 "Norton's Eurovision debut reviewed" Αρχειοθετήθηκε 22 May 2009 στο Wayback Machine.. BBC News. 17 May 2009
  29. Martinsson, Anders. «Petra Mede aktuell för Eurovision-jubileum» [Petra Mede current Eurovision anniversary] (στα Σουηδικά). Göteborgs Posten. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2014. 
  30. «Rachel McAdams gives verdict on Graham Norton's performance in Netflix's Eurovision film». The Independent. 24 June 2020. https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/news/eurovision-film-rachel-mcadams-graham-norton-will-ferrell-story-fire-saga-a9582611.html. 
  31. «Meet our Eurovision 2023 family!». bbc.co.uk (στα Αγγλικά). BBC. 22 Φεβρουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2023. 
  32. 2000-04-08T00:00:00+01:00. «Graham Norton comes out with a long tube in his hand». The Grocer (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2023. 
  33. «Graham Norton to star in La Cage Aux Folles» (στα αγγλικά). The Daily Telegraph. 27 November 2008. ISSN 0307-1235. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 January 2022. https://ghostarchive.org/archive/20220111/https://www.telegraph.co.uk/news/celebritynews/3530810/Graham-Norton-to-star-in-La-Cage-Aux-Folles.html. Ανακτήθηκε στις 9 November 2018. 
  34. «Most Popular Bio: Graham Norton – WE tv». Wetv.com. 20 Ιουλίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Φεβρουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2014. 
  35. Waterson, Jim (7 Οκτωβρίου 2019). «'Toxic' Telegraph made me feel 'nauseous', says Graham Norton». The Guardian. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2019. 
  36. «Holding by Graham Norton review – a solid debut». The Guardian. 2 October 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 October 2016. https://web.archive.org/web/20161011022204/https://www.theguardian.com/books/2016/oct/02/holding-graham-norton-review-debut-novel. Ανακτήθηκε στις 11 October 2016. 
  37. «Graham Norton and Paul O'Connell among prize winners at Irish Book Awards». 17 November 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 November 2016. https://web.archive.org/web/20161121043040/http://www.irishexaminer.com/ireland/graham-norton-and-paul-oconnell-among-prize-winners-at-irish-book-awards-430958.html. Ανακτήθηκε στις 20 November 2016. 
  38. Mangan, Lucy (14 March 2022). «Holding review – a charming adaptation of Graham Norton's novel». The Guardian. https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2022/mar/14/holding-review-a-charming-adaptation-of-graham-nortons-novel. Ανακτήθηκε στις 4 April 2022. 
  39. «Graham Norton breaks world record and raises £1 million with Big Chat – TV News». Digital Spy. 8 Μαρτίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2013. 
  40. «Graham Norton 'furious' over RTE homophobia payout». BBC News. 21 February 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 February 2014. https://web.archive.org/web/20140221160108/http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-26287377. 
  41. «Benedict Cumberbatch, Alfonso Cuaron, Maggie Smith Back U.K. Press Regulation». The Hollywood Reporter. 18 Μαρτίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2014. 
  42. Burrell, Ian (18 March 2014). «Campaign group Hacked Off urge newspaper industry to back the Royal Charter on press freedom – Press – Media». The Independent. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 July 2014. https://web.archive.org/web/20140714094012/http://www.independent.co.uk/news/media/press/campaign-group-hacked-off-urge-newspaper-industry-to-back-the-royal-charter-on-press-freedom-9197869.html. Ανακτήθηκε στις 4 July 2014. 
  43. «The Leveson Royal Charter Declaration». Hacked Off. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαρτίου 2015. 
  44. «The Life and Loves of a He Devil». Irish Book Awards. 14 Δεκεμβρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2014. 
  45. «World Pride Power List 2014». The Guardian. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Φεβρουαρίου 2015. 
  46. Anthony, John (10 April 2016). «Graham Norton giving Invivo Wines celebrity factor». The Dominion Post (Wellington). http://www.stuff.co.nz/business/industries/78605117/graham-norton-giving-invivo-wines-celebrity-factor. 
  47. «Norton's Kiwi wine a star seller». The New Zealand Herald. 7 September 2014. http://www.nzherald.co.nz/lifestyle/news/article.cfm?c_id=6&objectid=11320195. 
  48. «Bishop Paul Colton Hosts an Evening with Graham Norton at West Cork Literary Festival». Ireland.anglican.org. 20 Ιουλίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2016. 
  49. Graham Norton [@grahnort] (9 Οκτωβρίου 2020). «Very excited! Disney and Pixar have a new funny, sweet, incredibly timely film called Soul, and .... I'm in it! This is my character Moonwind, a spiritual sign twirler. See the movie exclusively on Disney+ from 25th December.#PixarSoul @PixarSoul» (Tweet). Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2020 – μέσω Twitter. 
  50. «Graham Norton says he 'lost over half his blood' after being stabbed in 1989». The Independent. 27 September 2019. https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/tv/news/graham-norton-stabbing-knife-crime-bbc-interview-a9122566.html. 
  51. Norton, Graham (2 October 2010). «Graham Norton: agony uncle». The Daily Telegraph. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 June 2011. https://web.archive.org/web/20110624082858/http://www.telegraph.co.uk/news/celebritynews/8034256/Graham-Norton-agony-uncle.html. Ανακτήθηκε στις 28 November 2011. 
  52. «Graham Norton reveals he was stabbed and left for dead in horrific attack». evoke.ie. 16 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2018. 
  53. Barrett, David (7 January 2012). «TV presenter Graham Norton triggers hunt after home burgled». The Daily Telegraph. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 January 2022. https://ghostarchive.org/archive/20220111/https://www.telegraph.co.uk/news/uknews/crime/8999616/TV-presenter-Graham-Norton-triggers-hunt-after-home-burgled.html. Ανακτήθηκε στις 14 October 2018. 
  54. Gerard Gilbert (19 October 2012). «Graham Norton: 'I had ambition at 40. That seems to have gone'». The Independent. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 February 2017. https://web.archive.org/web/20170224014806/http://www.independent.co.uk/news/people/profiles/graham-norton-i-had-ambition-at-40-that-seems-to-have-gone-8215540.html. 
  55. Graham Norton introduces us to his dogs, Bailey & Madge! στο YouTube
  56. Brent, Harry. «Graham Norton suffers double heartbreak after revealing deaths of BOTH his beloved dogs». The Irish Post. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2020. 
  57. Brent, Harry. «Graham Norton left heartbroken after death of beloved rescue dog». The Irish Post. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2020. 
  58. Bagwell, Matt (19 Ιανουαρίου 2021). «Graham Norton Says He Was Left 'Heartbroken' After Whirlwind Romance With RuPaul's Drag Race Star Tina Burner Ended». Huffington Post UK. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2021. 
  59. 59,0 59,1 Wyatt, Daisy (4 January 2015). «Graham Norton: 'It's harder to find love if you are a gay man'». The Independent. https://www.independent.co.uk/news/people/news/graham-norton-its-harder-to-find-love-if-you-are-a-gay-man-9956228.html. Ανακτήθηκε στις 16 October 2018. 
  60. «Graham Norton deleted Tinder because he kept meeting 'broken people'». Pink News. 20 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2018. 
  61. «'I was a grubby git from Cork': Graham Norton on trying to 'reinvent' himself when he left Ireland». The Irish Examiner. 30 September 2022. https://www.irishexaminer.com/lifestyle/people/arid-40973360.html. Ανακτήθηκε στις 17 November 2022. 
  62. Baker, Noel (11 Ιουλίου 2022). «Graham Norton toasts marriage with star-studded West Cork wedding party». Irish Examiner. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2022. 
  63. «Graham Norton toasts marriage with VIP party in Bantry House». Irish Independent. 11 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2022. 
  64. McLoughlin, Lisa (11 Ιουλίου 2022). «Graham Norton 'celebrates marriage with wedding party in native West Cork'». Evening Standard. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2022. 
  65. Wakefield, Lily (17 Οκτωβρίου 2022). «Graham Norton 'hounded off Twitter' for suggesting we listen to trans people». PinkNews. 
  66. «Graham Norton Exits Twitter Soon After On-Stage Discussion About Trans Rights». 17 Οκτωβρίου 2022. 
  67. «BBC drama triumphs at RTS programme awards». The Guardian. 21 March 2001. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 April 2016. https://web.archive.org/web/20160413164611/http://www.theguardian.com/media/2001/mar/21/bbc.television. 
  68. «Programme Awards Winners 2001». Royal Television Society. 14 Μαρτίου 2011. [νεκρός σύνδεσμος]
  69. «TV BAFTA winners: Graham Norton and Stephen Rea win coveted awards». Irish Independent. 10 May 2015. http://www.independent.ie/entertainment/television/tv-news/tv-bafta-winners-graham-norton-and-stephen-rea-win-coveted-awards-31210969.html. 
  70. «Graham Norton wins Special Recognition prize at National Television Awards». Radio Times. 25 January 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 February 2017. https://web.archive.org/web/20170202044434/http://www.radiotimes.com/news/2017-01-25/graham-norton-wins-special-recognition-prize-at-national-television-awards#/. 
  71. «Virgin TV British Academy Television Awards Winners in 2018». www.bafta.org. 29 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Αξιώματα στα media


Προκάτοχος
Τέρι Γουόγκαν
Βρετανός σχολιαστής του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision
2009–σήμερα
Διάδοχος
Μέλλον
Προκάτοχος
Αλεσάντρο Κατελάν, Λάουρα Παουζίνι και Mika
Παρουσιαστές του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision
(μαζί με Αλέσα Ντίξον, Χάνα Γουάντινγκχεμ, και Γιούλια Σάνινα)

2023
Διάδοχος
Πέτρα Μίαντε & Μαλίν Άκερμαν