Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γκεόργκι Ομπρέτενοφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκεόργκι Ομπρέτενοφ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Георги Тихов Обретенов (Βουλγαρικά)
Γέννηση1849 (περίπου)
Ρούσε
Θάνατος10  Μαΐου 1876
Βουλγαρία
Συνθήκες θανάτουαυτοκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΒουλγαρία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπαναστάτης
Οικογένεια
ΓονείςΤόνκα Ομπρετένοβα
ΑδέλφιαAnastasiya Obretenova
Petrana Obretenova
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςApril Uprising of 1876
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γκεόργκι Τίχοφ Ομπρέτενοφ ( βουλγαρικά: Георги Тихов Обретенов‎‎) ήταν Βούλγαρος επαναστάτης, γνωστός για τη συμμετοχή του στην εξέγερση του Απριλίου του 1876.

Ο Γκεόργκι Ομπρέτενοφ, ο νεότερος γιος της Τόνκα Ομπρέτενοβα, γεννήθηκε μετά το 1849. Σπούδασε στο σχολείο της τάξης στο Ρούσε και στη συνέχεια βοήθησε τον πατέρα του με την επιχείρησή του στο χωριό Ίσακτσα της Βόρειας Ντόμπρουτζα. Την άνοιξη του 1870, ο Γκεόργκι έγινε δεκτός στο σχολείο στην Οδησσό.

Για να πάρει μέρος στην προετοιμασία για την εξέγερση της Στάρα Ζαγόρα του 1875, επέστρεψε στη Ρούσε και συμμετείχε στις προετοιμασίες ενός αποσπάσματος στο Βέλικο Τάρνοβο. Μετά την αποτυχία της εξέγερσης, μετακόμισε στη Ρουμανία. Η επαναστατική επιτροπή του Τζιούρτζιου εκτίμησε την εκπαίδευση του Ομπρέτενοφ και τον έστειλε στην περιοχή του Σλίβεν ως στρατιωτικός εκπαιδευτής και ως βοηθός απόστολος του Ιλαρίου Ντραγκόστινοβ. Μαζί με τα όπλα, ο Ομπρέτενοφ έφερε στο Σλίβεν κάποιες επαναστατικές διακηρύξεις, νόμους, μια σημαία και την εμπνευσμένη ποίηση των Χρίστο Μπότεφ και Στέφαν Σταμπολόφ.

Ο Ντραγκόστινοβ και ο Ομπρέτενοφ επέλεξαν διαφορετικές διαδρομές προς το Σλίβεν. Ο Ντραγκόστινοφ ταξίδεψε μέσω του Σβιστόφ και του Αρμπάνασι, για να αποχαιρετήσει τους γονείς και τους συγγενείς του. Η διαδρομή του Ομπρέτενοφ ήταν μέσω του Ρούσε. Αφού πέρασε τα βουνά των Βαλκανίων, έμεινε στην Τβαρντίτσα στον ιερέα Στέφαν και έκρυψε τις επικίνδυνες αποσκευές στο βωμό της τοπικής εκκλησίας. Στη συνέχεια, ξεκίνησε στο χωριό Κόρτεν, για να επισκεφθεί τον Γκεόργκι Κόλεβ, τον αρχηγό της τοπικής επαναστατικής επιτροπής, με τη βοήθεια του οποίου έκρυψε τα αντικείμενα που έφερε σε ένα καλάθι με σιτάρι, και και οι δύο έφτασαν στο Σλίβεν. Ο ερχομός των δύο έδωσε νέα ώθηση στις προετοιμασίες στο Σλίβεν, αν και δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συναίνεση με τοπικούς ακτιβιστές όσον αφορά την τακτική. Το σχέδιο των ντόπιων ήταν να υιοθετήσουν μια πορεία προετοιμασίας αποσπασμάτων, που επρόκειτο να λειτουργήσουν στα βουνά των Βαλκανίων, χωρίς να προκαλέσουν εξέγερση στην πόλη. Αυτή η άποψη κυριάρχησε και έβαλε ένα αποτύπωμα στο συνολικό προπαρασκευαστικό έργο, και αργότερα στο εύρος και τη δύναμη της εξέγερσης σε όλη την περιοχή του Σλίβεν.

Ο στρατιωτικός εκπαιδευτής, Γκεόργκι Ομπρέτενοφ, έφερε στο Σλίβεν σύγχρονα όπλα, έχοντας εκδώσει οδηγίες για όπλα πριν αναχωρήσει από το Τζιούρτζιου. Έγραψε ότι κάθε επαναστάτης έπρεπε να διαθέτει ένα περίστροφο με 200 σφαίρες, ένα όπλο με 250 σφαίρες και ένα μαχαίρι. Επιπλέον, καθένας από αυτούς έπρεπε να παρέχει δύο κασέτες για τις σφαίρες. Αναμφίβολα, ο Ομπρέβενοφ προσπάθησε να επιβάλει αυτά τα προαπαιτούμενα σε όλους στη Δεύτερη Επαναστατική Περιοχή. Όσον αφορά τη στρατιωτική δράση, έδωσε προφορικές οδηγίες χωρίς να αφήσει τίποτα σε χαρτί. Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ηγέτες της επαναστατικής επιτροπής του Σλίβεν φρόντισαν να προμηθεύσουν σύγχρονα όπλα από τη Ρουμανία. Αυξήθηκαν τα κεφάλαια από τις εθελοντικές δωρεές των ανταρτών.

Ο Ομπρέτενοφ έφερε στο Σλίβεν μια σημαία ραμμένη από τις αδελφές του Πετράνα και Αναστασία. Ως εκ τούτου, οι επαναστάτες του Σλίβεν θεώρησαν περιττό να προετοιμάσουν τη δική τους σημαία. Οι αρχηγοί της ομάδας ανταρτών, συγκεντρώθηκαν στο "Kush Bunar" - ο Ιλαρίων Ντραγκόστινοφ, ο Στόιλ Βοϊβόντα, ο Γκεόργκι Ομπρέτενοφ και ο Γκεόργκι Ντράζεφ - αποφάσισαν να εκτελέσουν το εγκριθέν σχέδιο για περιήγηση στα βαλκανικά χωριά στην περιοχή του Κότελ και να υποδαυλίσουν μια εξέγερση, παρά το μικρό αριθμό επαναστατών. Προσπαθώντας να επιστρέψει για φαγητό μέσω του Νεΐκοβο, το απόσπασμα αντιμετώπισε Μπασί-Μπαζούκ, τακτικό στρατό και ιππικό Κιρκασίων. Στο δρόμο της επιστροφής, πολέμησαν και ο Ομπρέτενοβ τραυματίστηκε θανάσιμα στη μάχη. Στις 10 Μαΐου 1876, συνειδητοποιώντας αυτό, αυτοκτόνησε.

  • Божинов, П. (2000). Кой кой е сред българите XV–XIX (στα Bulgarian). София. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
    Μπόζινοφ, Π. (2000). Ποιος είναι ποιος ανάμεσα στους Βουλγάρους, 15ος-19ος αιώνας (στα Βουλγάρικα). Σόφια. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link) Κείμενο με μικρούς χαρακτήρες
  • Косев, К. (2001). Априлското въстание в съдбата на българския народ (στα Bulgarian). София. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
    Κοσεφ, Κ. (2001). Η εξέγερση του Απριλίου στη μοίρα του βουλγαρικού λαού (στα Βουλγάρικα). Σόφια. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  • Митев, Й. (1981). История на Априлското въстание 1876 том 1 (στα Bulgarian). София. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
    Μίτεφ, Y. (1981). Ιστορία της εξέγερσης του Απριλίου του 1876, τόμος 1 (στα Βουλγάρικα). Σόφια. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)