Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιάφα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 32°3′8″N 34°45′11″E / 32.05222°N 34.75306°E / 32.05222; 34.75306

Γιάφα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Γιάφα
32°3′8″N 34°45′11″E
ΧώραΙσραήλ[1]
Διοικητική υπαγωγήΤελ Αβίβ
 • Μέλος του/τηςΠαγκόσμια Ομοσπονδία Τουριστικών Πόλεων[2]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Γενική άποψη.

Η Γιάφα, ή το Γιαφό (εβραϊκά: יפו Yafo, αραβικά: يَافَا Yāfā), γνωστή στην αρχαιότητα ως Ιόππη, κατά μία άποψη από τη μυθική σύζυγο του Κηφέα, είναι παραθαλάσσια ιστορική πόλη και αρχαίο λιμάνι της Παλαιστίνης στην ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για έναν από τους πιο επικίνδυνους λιμένες της Μεσογείου λόγω των κατάσπαρτων υφάλων και σκοπέλων που βρίσκονται γύρω από αυτόν. Βρίσκεται στα νότια του Τελ Αβίβ.

Ήταν επίνειο της Ιερουσαλήμ, περίπου 56 χλμ. μακριά. Αναφέρεται τέσσερις φορές στην Εβραϊκή Βίβλο, ως μια από τις πόλεις της φυλής του Δαν, ως πύλη εισόδου για τους κέδρους του Λιβάνου για τον ναό του Σολομώντα (Β' Χρονικών 2:16), ως το μέρος απ' όπου ο προφήτης Ιωνάς απέπλευσε για την Ταρσό (Ιωνάς 1:3) και ως πύλη εισόδου για τους κέδρους του Λιβάνου για τον δεύτερο Ναό των Ιεροσολύμων. Στην Ιόππη ο Απόστολος Πέτρος ανέστησε τη Δορκάδα (Ταβιθά) κι εκεί είδε όραμα για να κατανοήσει πως το Ευαγγέλιο ήταν για όλα τα έθνη και όχι μόνο για τους Ιουδαίους (Πράξεις κεφ. 10, 11).

Υπήρξε επίσης σημαντική πόλη για την αραβική Μέση Ανατολή. Κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών ήταν προπύργιο του Βασιλείου της Ιερουσαλήμ. Η πόλη αποτέλεσε τόπο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων στα 1947-1948 και καταλήφθηκε από τη Χαγκάνα αμέσως πριν από την έναρξη του Αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1948, οπότε την εγκατέλειψαν οι Άραβες κάτοικοί της. Μετά τον πόλεμο, Εβραίοι έποικοι εγκαταστάθηκαν στην πόλη. Σήμερα αποτελεί τμήμα του δήμου του Τελ Αβίβ.