Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γάιος Ιούλιος Αλέξανδρος Βερενικιανός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γάιος Ιούλιος Αλέξανδρος Βερενικιανός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση75
Θάνατος150
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςCassia Lepida
ΤέκναΙουλία Βερενίκη Κρισπίνα
Ιουλία Κασσία Αλεξάνδρα
ΓονείςΓάιος Ιούλιος Αλέξανδρος και Ιουλία Ιοτάπα
ΑδέλφιαΓάιος Ιούλιος Αγρίππας
Ιουλία Ιοτάπα
ΟικογένειαΗρωδιανή Δυναστεία
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΎπατος στην αρχαία Ρώμη

Ο Γάιος Ιούλιος Αλέξανδρος Βερενικιανός, λατιν. Gaius Julius Alexander Berenicianus (π. 75 μ.Χ. - π. 150) από την Ηρωδιανή Δυναστεία ήταν πρίγκιπας στην Κιλικία.


Χάρτης των ρωμαϊκών επαρχιών και των αυτονόμων βασιλείων της Μικράς Ασίας τον Α΄ αιώνα μ.Χ.

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Γαΐου Ιουλίου Αλεξάνδρου και της Ιουλίας Ιοτάπας, κόρης του Αντιόχου Δ΄ της Κομμαγηνής. Μεγαλύτερος αδελφός του ήταν ο Γάιος Ιούλιος Αγρίππας και μικρότερη αδελφή του η Ιουλία Ιοτάπα.

Επιγραφές που έχουν βρεθεί για τον Βερενικιανό, αποκαλύπτουν, ότι η οικογένειά του σχετίζεται με σημαντικά μέλη της μη Ιουδαϊκής ή Ιουδαϊκής αριστοκρατίας. Η καταγωγή του ήταν Ιουδαϊκή, Ναβαταίων, Εδομιτών, Ελληνική, Αρμενική, Μηδική και Περσική. Εκ πατρός πάππος του ήταν ο Τιγράνης ΣΤ΄ της Αρμενίας, σύζυγος της Οπγκάλλι. Αυτός ήταν γιος του Αλεξάνδρου πρίγκιπα της Ιουδαίας, γιου της Γλαφύρας. Η Γλαφύρα ήταν κόρη του Αρχελάου της Καππαδοκίας. Ο προαναφερθείς Αλέξανδρος ήταν εγγονός του Ηρώδη Α΄ του Μεγάλου βασιλιά της Ιουδαίας. Ο Βερενικιανός και η οικογένειά του ήταν οι τελευταίοι εξ αρρενογονίας απόγονοι της Ηρωδιανής δυναστείας. Ήταν αποστάτης του Ιουδαϊσμού: εξελληνίστηκε και εκρωμαΐστηκε. Είναι απίθανο να προσπάθησε να επηρεάσει την Ιουδαϊκή πολιτική.

Το βασίλειο του πατέρα του ήταν αυτό της Κέτις στην Κιλικία, ένα μικρό, υποτελές στους Ρωμαίους βασίλειο. Πιο πριν κυβερνούσαν την Καππαδοκία οι πρόγονοί του βασιλείς. Επίσης η πόλη Ελαιούσα Σεβαστή ήταν μέρος του βασιλείου. Όταν οι γονείς του παντρεύτηκαν στη Ρώμη το 58, ο Αυτοκράτορας Νέρωνας τους έστεψε βασιλείς της Κέτις και τους έδωσε την περιοχή αυτή. Ο Βερενικιανός -όπως και τα αδέλφια του- γεννήθηκε, μεγάλωσε και μορφώθηκε εκεί.

Το 94 ο Βερενικιανός και ο αδελφός του Αγρίππας εισήλθαν στη Ρωμαϊκή Σύγκλητο. Επιγραφές που σώθηκαν, αποκαλύπτουν τη σταδιοδρομία του. Ο Βερενικιανός υπηρέτησε ως αντικαταστάτης ύπατος (suffect consul) το 116. Το διάστημα 132-133 ήταν ανθύπατος (proconsul) της επαρχίας της Ασίας, κατά το οποίο εμφανίζεται ως προστάτης των τεχνών. Στο μετέπειτα μέρος της ανθυπατίας του ο Ιούδας Κυριακός επίσκοπος της Αιλίας Καπιτωλίνας (Ιερουσαλήμ) απεβίωσε ή σκοτώθηκε σε εξέγερση κατά το προσκύνημά του στους Αγίους Τόπους το 133 και ανακηρύχθηκε άγιος.

Πιθανός απόγονός του είναι ο Ιοταπιανός (απεβ. π. 249), σφετεριστής του Αυτοκράτορα Φιλίππου του Άραβα.

Νυμφεύτηκε την Κασσία Λεπίδα (γενν. π. 80), κόρη του Κασσίου Λέπιδου· αυτός ήταν γιος του Γάιου Κάσσιου Λογγίνου υπάτου το 30 και της Ιουνίας Λεπίδας. Η τελευταία είχε μητέρα την Αιμιλία Λεπίδα, κόρη της Ιουλίας της Νεότερης. Αυτή ήταν κόρη της Ιουλίας της Πρεσβύτερης, κόρης του Οκταβιανού Αυγούστου. Είχαν τέκνα:

  • Ιουλία Κασσία Αλεξάνδρα γενν. π. 105, παντρεύτηκε τον Γάιο Αβίδιο Ηλιόδωρο (γενν. π. 100) γραμματέα επί των επιστολών (ab epistulis) του Αυτοκράτορα Αδριανού και έπαρχος της Αιγύπτου (praefectus Aegypti) το διάστημα 138-140. Είχαν τέκνο:
  • Schwartz, Seth (1990). Josephus and Judaean politics. Columbia studies in the classical tradition. Leiden, New York: Brill. p. 137. ISBN 90-04-09230-7. OCLC 21595783.
  • Grainger, John D. (2003). Nerva and the Roman succession Crisis AD 96-99. London, New York: Routledge. pp. xvi. ISBN 0-415-28917-3. OCLC 52012210.
  • Burrell, Barbara (2004). Neokoroi: Greek Cities and Roman Emperors. Cincinnati classical studies, new ser. 9. Leiden, Boston: Brill. ISBN 90-04-12578-7. OCLC 53013513.
  • Meckler, Michael L.; Christian Körner (1999-06-07). "De Imperatoribus Romanis: An Online Encyclopedia of Roman Emperors". Retrieved 2008-08-17.