Ιουλία Ιοτάπα (πριγκίπισσα της Κιλικίας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Ιουλία Ιοτάπα
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 80
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓάιος Ιούλιος Κουαδράτος Βάσσος
ΓονείςΓάιος Ιούλιος Αλέξανδρος και Ιουλία Ιοτάπα
ΑδέλφιαΓάιος Ιούλιος Αγρίππας
Γάιος Ιούλιος Αλέξανδρος Βερενικιανός
Να μη συγχέεται με την ομώνυμη μητέρα της Ιουλία Ιοτάπα (κόρη του Αντίοχου Δ΄).

Η Ιουλία Ιοτάπα (γενν. π. 80 μ.Χ.) από την Ηρωδιανή Δυναστεία γεννήθηκε πριγκίπισσα της Ιουδαίας και με τον γάμο της έγινε πριγκίπισσα της Κέτις στην Κιλικία.


Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη τού Γ. Ι. Αλεξάνδρου ηγεμόνα της Κέτις στην Κιλικία και της Ιουλίας Ιοτάπας των Οροντιδών, κόρης τού Αντιόχου Δ΄ της Κομμαγηνής. Αδέλφια της ήταν ο Γ. Ι. Αγρίππας και ο Γ. Ι. Αλέξανδρος Βερενικιανός.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέτις, στις ακτές της Κιλικίας, ένα μικρό κράτος υποτελές της Ρώμης. Πιο πριν ανήκε στον Αντίοχο Δ΄, όταν ο Καλιγούλας είχε προσθέσει τις ακτές της Κιλικίας στην Κομμαγηνή. Ο Νέρωνας είχε παντρέψει τους γονείς της στη Ρώμη και τους έστεψε βασιλείς στην Κέτις· είχε προσθέσει την Ελαιούσα Σεβαστή στην εξουσία τού Γ. Ι. Αλεξάνδρου.

Επιγραφές που επέζησαν για την οικογένειά της, αποκαλύπτουν, ότι οι Ηρωδιανοί είχαν επιγαμίες με επιφανείς οίκους της εποχής τους. Ο πατέρας της ήταν γιος τού Τιγράνη ΣΤ΄ της Αρμενίας, γιού τού Αλεξάνδρου, γιού της Γλαφύρας, κόρης τού Αρχελάου της Καππαδοκίας. Σύζυγος της Γλαφύρας ήταν ο Αλέξανδρος, γιος τού Ηρώδη Α΄ τού Μεγάλου. Η Ι. Ιοτάπα είχε καταγωγή από τους Εβραίους, Ναβαταίους, Εδωμίτες, Έλληνες, Αρμένιους, Μήδους και Πέρσες. Είναι από τα τελευταία γνωστά μέλη των Ηρωδιανών. Η Ι. Ιοτάπα αποστάτησε από τον Ιουδαϊσμό: εξελληνίστηκε και εκρωμαΐστηκε. Δεν είναι πιθανό να προσπάθησε να ασκήσει επιρροή στην πολιτική της Ιουδαίας.

Ίσως απόγονός της να είναι ο Ιοταπιανός, σφετεριστής του θρόνου από τον Φιλίππου του Άραβα, τον 3ο αι.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Γ. Ι. Κουαδράτο Βάσσο συγκλητικό από τη Γαλατία και είχε τέκνο:

 • Ιουλία Κουαδρατίλλα γενν. π. 100, παντρεύτηκε τον Γ. Ι. Λούπο Τίτο Βίβιο Βάρο Λαιβίλλο (π. 95-μετά το 132) ταμία στην Ασία το 132. Είχαν τέκνα:
  • Άουλος Ιούλιος Αμύντας, ευγενής στην Έφεσο.
  • Άουλος Ιούλιος Κλαύδιος Χάραξ π. 115-μετά το 147. Κόρη του ήταν η:
  • Άουλος Ιούλιος Πρόκουλος π. 120-μετά το 156, ευγενής στην Έφεσο, νυμφεύτηκε την Κλαυδία Βασίλο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Anthony Wagner, Pedigree and Progress, Essays in the Genealogical Interpretation of History, London, Philmore, 1975. Rutgers Alex CS4.W33.
 • Schwartz, Seth (1990). Josephus and Judaean politics. Columbia studies in the classical tradition. Leiden, New York: Brill. p. 137. ISBN 90-04-09230-7. OCLC 21595783.
 • Anthony Bash, Ambassadors for Christ: an exploration of ambassadorial language in the New Testament, Mohr Siebeck, 1997
 • Grainger, John D. (2003). Nerva and the Roman succession Crisis AD 96-99. London, New York: Routledge. pp. xvi. ISBN 0-415-28917-3. OCLC 52012210.
 • Chris Bennett, Egyptian Royal Genealogy - Ptolemaic Dynasty, 2005. Available here
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Julia Iotapa (Cilician princess) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).