Γάιος Ιούλιος Αγρίππας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γάιος Ιούλιος Αγρίππας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημόσιος υπάλληλος
Οικογένεια
ΓονείςΓάιος Ιούλιος Αλέξανδρος και Ιουλία Ιοτάπα
ΑδέλφιαΓάιος Ιούλιος Αλέξανδρος Βερενικιανός
Ιουλία Ιοτάπα
ΟικογένειαΗρωδιανή Δυναστεία

Ο Γάιος Ιούλιος Αγρίππας, λατιν. Gaius Julius Agrippa (π. 72 μ.Χ. - πριν το 150) από την Ηρωδιανή Δυναστεία ήταν πρίγκιπας στην Κιλικία.

Χάρτης των ρωμαϊκών επαρχιών και των αυτονόμων βασιλείων της Μικράς Ασίας τον Α΄ αιώνα μ.Χ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Γαΐου Ιουλίου Αλεξάνδρου και της Ιουλίας Ιοτάπας, κόρης του Αντιόχου Δ΄ της Κομμαγηνής. Μικρότερα αδέλφια του ήταν ο Γάιος Ιούλιος Αλέξανδρος Βερενικιανός και η Ιουλία Ιοτάπα.

Επιγραφές που έχουν βρεθεί για την οικογένειά του, αποκαλύπτουν, ότι αυτή σχετίζεται με σημαντικά μέλη της μη Ιουδαϊκής ή Ιουδαϊκής αριστοκρατίας. Η καταγωγή του ήταν Ιουδαϊκή, Ναβαταίων, Εδομιτών, Ελληνική, Αρμενική, Μηδική και Περσική. Εκ πατρός πάππος του ήταν ο Τιγράνης ΣΤ΄ της Αρμενίας, σύζυγος της Οπγκάλλι. Αυτός ήταν γιος του Αλεξάνδρου πρίγκιπα της Ιουδαίας, γιου της Γλαφύρας. Η Γλαφύρα ήταν κόρη του Αρχελάου της Καππαδοκίας. Ο προαναφερθείς Αλέξανδρος ήταν εγγονός του Ηρώδη Α΄ του Μεγάλου βασιλιά της Ιουδαίας. Ο Βερενικιανός και η οικογένειά του ήταν οι τελευταίοι εξ αρρενογονίας απόγονοι της Ηρωδιανής δυναστείας. Ήταν αποστάτης του Ιουδαϊσμού: εξελληνίστηκε και εκρωμαΐστηκε. Είναι απίθανο να προσπάθησε να επηρεάσει την Ιουδαϊκή πολιτική.

Το βασίλειο του πατέρα του ήταν αυτό της Κέτις στην Κιλικία, ένα μικρό, υποτελές στους Ρωμαίους βασίλειο. Πιο πριν κυβερνούσαν την Καππαδοκία οι πρόγονοί του βασιλείς. Επίσης η πόλη Ελαιούσα Σεβαστή ήταν μέρος του βασιλείου. Όταν οι γονείς του παντρεύτηκαν στη Ρώμη το 58, ο Αυτοκράτορας Νέρωνας τους έστεψε βασιλείς της Κέτις και τους έδωσε την περιοχή αυτή. Ο Αγρίππας -όπως και τα αδέλφια του- γεννήθηκε, μεγάλωσε και μορφώθηκε εκεί.

Υπάρχει μία τιμητική επιγραφή αφιερωμένη σε αυτόν, που τον αποκαλεί υιό του βασιλέως Αλεξάνδρου. Το 94 και ο αδελφός του Βερενικιανός εισήλθαν στη Ρωμαϊκή Σύγκλητο. Σωζόμενες επιγραφές μας πληροφορούν για τη σταδιοδρομία του. Ο Αγρίππας έγινε ταμίας (quaestor) της επαρχίας της Ασίας. Πριν το 109 ο Αγρίππας υπηρέτησε στη Πραιτωριανή Φρουρά, πριν ο πατέρας του γίνει ύπατος ή αντικαταστάτης ύπατος.

Πιθανός απόγονός του είναι ο Ιοταπιανός (απεβ. π. 249), σφετεριστής του Αυτοκράτορα Φιλίππου του Άραβα.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε μία Ρωμαία που ανήκε (ή σχετιζόταν) με το γένος των Φαβίων. Είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Schwartz, Seth (1990). Josephus and Judaean politics. Columbia studies in the classical tradition. Leiden, New York: Brill. p. 137. ISBN 90-04-09230-7. OCLC 21595783.
  • Bash, Anthony (1997). Ambassadors for Christ: an exploration of ambassadorial language in the New Testament, Mohr Siebeck
  • Roller, Duane W. (1998). The Building Program of Herod the Great, University of California Press, ISBN 0-520-20934-6
  • Grainger, John D. (2003). Nerva and the Roman succession Crisis AD 96-99. London, New York: Routledge. pp. xvi. ISBN 0-415-28917-3. OCLC 52012210.