Αντάρτικη κηπουρική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντάρτικη κηπουρική στην Ολλανδία

Αντάρτικη κηπουρική είναι η δραστηριότητα καλλιέργειας φυτών, φρούτων, λαχανικών και λουλουδιών σε ιδιόκτητα ή δημόσια παραμελημένα μέρη της πόλης, χωρίς νομική άδεια.[1] Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του όρου έγινε από τη Λιζ Κρίστι και την ομάδα Green Guerilla to 1973 στην περιοχή Μπάουερ Χιούστον της Νέας Υόρκης.[2] Είναι ένα κίνημα που συγκεντρώνει άτομα από ποικίλους επαγγελματικούς χώρους και τάξεις και αποσκοπεί στη βελτίωση του αστικού τοπίου, με την καλλιέργεια βρώσιμων ειδών και καλλωπιστικών φυτών από ομάδες πολιτών που δρουν ανώνυμα και εθελοντικά σε εγκαταλελειμμένους χώρους των πόλεων.[3] Η αντάρτικη κηπουρική δραστηριοποιείται στον χώρο των κοινών και έχει πολιτικές προεκτάσεις γιατί διεκδικεί την αναδιαμόρφωση των συνόρων ιδιωτικών και δημόσιων χώρων, αμφισβητώντας το βιομηχανοποιημένο τρόπο διατροφής και τον κυρίαρχο τρόπο παραγωγής, την εμπορευματοποίηση της τροφής και προάγει την ενδυνάμωση των σχέσεων των μελών της κοινότητας[4] και τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Μειονεκτήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μειονέκτημα αποτελεί η καλλιέργεια βρώσιμων φυτών σε χώρους με χημική μόλυνση του εδάφους  ή της ατμόσφαιρας, με ενδεχόμενη τοξικότητα[5] των παραγόμενων βρώσιμων ειδών.

Παραδείγματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπάλες σπόρων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μπάλες σπόρων ή μπάλες γης είναι μέρος των πράσινων κινημάτων και της αντάρτικης κηπουρικής. Η  ιδέα αποδίδεται στον αγρότη και φιλόσοφο Μασανόμπου Φουκουόκα και είναι ένας τρόπος προετοιμασίας των σπόρων για σπορά. Οι σπόροι τυλίγονται σε ένα περίβλημα από πηλό και  στο εσωτερικό του προστίθενται διάφορα φυσικά υλικά όπως κομπόστ που θα  λειτουργήσουν σαν λίπασμα για να αναπτυχθεί ο σπόρος. Οι σπόροι χρησιμοποιούνται για ρίψη στο έδαφος και χαρακτηριστική πρακτική είναι οι εναέριες αναδασώσεις.[6]

Απίστευτα Εδώδιμα (Incredible Edible)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα παράδειγμα αντάρτικης κηπουρικής είναι τα Απίστευτα Εδώδιμα. Είναι ένα δίκτυο που ξεκίνησε στην αγγλική πόλη Τοντμόρντεν στο δυτικό Γιόρκσιρ το το 2008 και ουσιαστικά μετατράπηκε σε κίνημα με οργάνωση από τη βάση, με πενήντα ομάδες να καλλιεργούν τρόφιμα και να προσφέρουν την τροφή σε όλους τους ανθρώπους της κοινότητας. Με την παραγωγή αυτή η οποία αφορά την αστική γεωργία, προσφέρουν αυτάρκεια σε τοπικό επίπεδο και αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της φτώχειας και της έλλειψης τροφής αλλά και στην τροποποίηση της στάσης των πολιτών απέναντι στο αστικό και φυσικό περιβάλλον,[7] συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διατήρηση ενός βιώσιμου πλανήτη. 

Σήμερα αριθμεί περισσότερες από 100 ομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο και πάνω από 600 παγκοσμίως. Κεντρική  τους αξία είναι η πεποίθηση ότι δεν είναι απλώς μια αναπτυσσόμενη ομάδα που καλλιεργεί, αλλά  μια κοινωνική δράση που συμβάλλει στην ενδυνάμωση των σχέσεων των μελών της κοινότητας. Επίσης δίνεται έμφαση στην αυτενέργεια των πολιτών, οι οποίοι δεν περιμένουν από το κράτος να τους λύσει τα προβλήματα, παίρνοντας έτσι το μέλλον στα χέρια τους. Ισχυροποιείται επίσης η πεποίθηση ότι λύνοντας το τοπικά τους προβλήματα συμβάλλουν και στη λύση των παγκοσμίων προβλημάτων. Επίκεντρο του Incredible Edible είναι η κοινότητα και απώτερος στόχος η υποστήριξη μιας τοπικής οικονομίας τροφίμων που ευδοκιμεί και διατηρεί τα χρήματα στην πόλη.[8] Στη διαχείριση και διατήρηση των ομάδων συνετέλεσε καθοριστικά η δημιουργία του δικτύου Απίστευτα Εδώδιμα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «GUERRILLA GARDENING | meaning in the Cambridge English Dictionary». dictionary.cambridge.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  2. «GuerrillaGardening.org». The Guerrilla Gardening Homepage. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  3. «Guerrilla Gardening» (PDF). 
  4. «Γιατί το φαγητό πρέπει να είναι κοινό και όχι εμπόρευμα». CommonsFest. 28 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  5. «Guerrilla gardening» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2020-11-28. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Guerrilla_gardening&oldid=991227460. 
  6. Μπάλες σπόρων
  7. ««Αντάρτικη» κηπουρική από τα κάτω». Η Εφημερίδα των Συντακτών. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  8. «Believe in the power of small actions». Incredible Edible (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]