Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αθανάσιος Νάκος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αθανάσιος Νάκος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8  Ιανουαρίου 1949
Βόλος
Θάνατος28  Μαρτίου 2013
Νοσοκομείο «Υγεία»
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΝέα Δημοκρατία
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Μαγνησίας)[1]
Έλληνας υφυπουργός Εσωτερικών

Ο Αθανάσιος Νάκος (8 Ιανουαρίου 1949 -28 Μαρτίου 2013) ήταν Έλληνας πολιτικός μηχανικός, ο οποίος υπηρέτησε ως β' αντιπρόεδρος της Βουλής από το 2012, βουλευτής Μαγνησίας (με τη ΝΔ) από το 1993[2] και μέλος των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή του 2004 και του 2007 ως υφυπουργός Εσωτερικών.

Σπουδές - επαγγελματική σταδιοδρομία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Βόλο, γιος του Σταύρου και της Ροδόπης. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Πολιτική σταδιοδρομία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νάκος κατήλθε υποψήφιος για πρώτη φορά με επιτυχία στις βουλευτικές εκλογές του 1993. Εξελέγη πρώτος στο νομό Μαγνησίας και έκτοτε εκλεγόταν συνεχώς μέχρι το θάνατό του, το 2013. Κέρδισε δηλαδή τις εκλογές των ετών 1993, 1996, 2000, 2004, 2007, 2009 και τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2012.[3]

Έπειτα από την ανάληψη της ηγεσίας της ΝΔ από τον Κώστα Καραμανλή, ο Αθανάσιος Νάκος ανέλαβε στην αρχή υπεύθυνος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια του Τομέα Ανάπτυξης. Από τις 10 Μαρτίου 2004 ως τις 7 Οκτωβρίου 2009 υπηρέτησε ως υφυπουργός Εσωτερικών[4].

Τον Ιανουάριο του 2011 ανέλαβε τομεάρχης της Προστασίας του Πολίτη. Έπειτα από τη διεξαγωγή των των εκλογών του Μαΐου του 2012 εξελέγη Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Στο αξίωμα αυτό επανεξελέγη μετά τις επόμενες εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2012.

Στη διάρκεια της θητείας του έγιναν χιλιάδες αναπτυξιακά έργα στους δήμους, στα πλαίσια του Σχεδίου "Θησέας". Το όνομά του συνδέθηκε επίσης με την παροχή φυσικού αερίου στα σχολεία, το εθνικό δημοτολόγιο και το θεσμό της μερικής απασχόλησης.

Το 2008 ορίστηκε από τον Κώστα Καραμανλή επικεφαλής της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων σε όλη τη χώρα και κατόρθωσε να κλείσουν 2.500 παράνομες χωματερές στην Ελλάδα και να αντικατασταθούν από σύγχρονους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).

Τον Νοέμβρη του 2008 ανέλαβε την προεδρία του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, που έγινε στην Αθήνα με την παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Ο Θανάσης Νάκος πέθανε τo 2013 έπειτα από εγχείριση μπάι πας στην ΜΕΘ του νοσοκομείου "Υγεία", όπου νοσηλευόταν έχοντας παρουσιάσει λοίμωξη του αναπνευστικού[5]. Με την πρώτη σύζυγο του Άννα απέκτησε ένα γιο, τον Σταυρή και μια εγγονή, την Άννα, και με τη δεύτερη σύζυγο του Δανάη απέκτησε μια κόρη, τη Ροδόπη.

Έπειτα από τον θάνατο του βουλευτή, την έδρα του κατέλαβε η Ζέττα Μακρή.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]