Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δροσιά Κάβουρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δροσιά Κάβουρα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα γεννήσεωςΔροσιά Μηνά
Γέννηση19ος αιώνας
Χίος
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπαναστάτρια
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΣφαγή της Χίου και καταστροφή των Ψαρών

Η Δροσιά Κάβουρα ήταν Χιώτισσα αγωνίστρια της επανάστασης του 1821.

Η Δροσιά ήταν κόρη του ιερέα Αντωνίου Μηνά ή Ροβύθη και σύζυγος του Ηλία Κάβουρα[1]. Το 1822 στη Σφαγή της Χίου η Δροσιά μαζί με την οικογένεια της κατάφεραν να ξεφύγουν από τους Τούρκους και τις σφαγές και να πάνε στα Ψαρά όπου κι εγκαταστάθηκαν. Το 1824 στην Καταστροφή των Ψαρών πιάστηκε αιχμάλωτη μαζί με τη μητέρα της, μάλιστα την περίοδο αυτή βρισκόταν σε εγκυμοσύνη[1]. Η Δροσιά πουλήθηκε σκλάβα στη Σμύρνη εγκαταστάθηκε στο σπίτι ενός Καδή στο Νυμφαίο, εν τω μεταξύ είχε γεννήσει κορίτσι[1]. Ο παπάς μετά από τρία χρόνια και από πολλές περιπέτειες βρίσκει κι εξαγοράζει την παπαδιά κι έπειτα βρίσκει και τη Δροσιά που την εξαγοράζει για 1000 γρόσια κι έναν αγιασμό[1].

Σχετικά με τον αγιασμό, παρόλο που ο Καδής ήταν μουσουλμάνος τον δέχτηκε και τον έδωσε στη γυναίκα του που ήταν παράλυτη και θεραπεύτηκε. Τότε ο Καδής απελευθέρωσε χωρίς τα χρήματα τη Δροσιά με την κόρη της και της έδωσε τα λείψανα των Αγίων Αναργύρων που είχαν αρπάξει οι Τούρκοι[1].

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Καραβόλου, Ελένη (2019). Συμβίωση Ελλήνων και Οθωμανών στη Χίο πριν από το 1822: η τύχη των αιχμαλώτων και η εικόνα των Οθωμανών Τούρκων ως άλλων στις αφηγήσεις της καταστροφής και σε άλλες πηγές του 19ου αιώνα. Ιωάννινα: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. σελ. 261. doi:10.12681/eadd/45564.