Wave Race 64

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Waverace 64)
Wave Race 64
ΔημιουργόςNintendo Entertainment Analysis & Development
ΕκδότηςNintendo
ΠλατφόρμαNintendo 64
Ημ/νία κυκλοφορίας27  Σεπτεμβρίου 1996
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Wave Race 64 είναι βιντεοπαιχνίδι αγώνων με τζετ σκι το οποίο αναπτύχθηκε και κυκλοφόρησε από την Nintendo για την κονσόλα Nintendo 64 το 1996 σε Αμερική και Ιαπωνία και το 1997 στην Ευρώπη. Πρόκειται για το δεύτερο παιχνίδι της σειράς με το πρώτο να είναι το Wave Race για το Game Boy. Ο παίκτης λαμβάνει μέρος σε αγώνες τζετ σκι σε εννέα πίστες από διάφορα μέρη του κόσμου ενώ οι συνθήκες του καιρού και οι ώρες αγώνα επίσης ποικίλουν. Ο τίτλος εκθειάστηκε για τα γραφικά του και τις εξαιρετικές, για την εποχή, φυσικές εξομοίωσης του νερού και αναδείχθηκε σε εμπορική επιτυχία για την 64μπιτη κονσόλα της Nintendo. To 2001 κυκλοφόρησε ο διάδοχος του με τίτλο Wave Race: Blue Storm για το Nintendo GameCube. Τον Αύγουστο του 2007 το Wave Race 64 επανακυκλοφόρησε στην Virtual Console του Wii.

Τρόπος παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στιγμιότυπο του παιχνιδιού.
Οι χαρακτηριστικοί κίτρινοι και κόκκινοι κόνοι.

Ο στόχος στο παιχνίδι είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος τζετ σκι. Για να επιτευχθεί αυτό, ο παίκτης πρέπει να τερματίσει όσο το δυνατόν ψηλότερα σε κάθε ένα από τα εννέα σιρκουΐ. Στο τέλος οι βαθμοί προστίθενται και απονέμονται τα μετάλλια στους τρεις πρώτους οδηγούς. Σε αντίθεση με τα τυπικά παιχνίδια αγώνων, ο παίκτης δεν αρκεί απλά να ακολουθήσει την υδάτινη οδό. Θα χρειαστεί να ελιχθεί ανάμεσα σε κόκκινες και κίτρινες σημαδούρες. Στους πέντε συνεχόμενους επιτυχείς ελιγμούς, το τζετ σκι αποκτά επιπλέον ώθηση στην ταχύτητα του. Αντιθέτως, για κάθε σημαδούρα που χάνεται, η ταχύτητα του τζετ σκι μειώνεται. Αν ο παίκτης αποτύχει να ελιχθεί ανάμεσα στις σημαδούρες για πέντε συνεχόμενες φορές, επέρχεται το τέλος του παιχνιδιού και η συμμετοχή στον αγώνα ακυρώνεται. Οι κόκκινες σημαδούρες έχουν πάνω τους το γράμμα R (από το αγγλικό Right) ενώ οι κίτρινες το γράμμα L (από το αγγλικό Left) και ο παίκτης πρέπει να τις περνάει από δεξιά και αριστερά, αντιστοίχως. Αν το σκάφος περάσει τα όρια της πίστας και παραμείνει εκτός αυτών για πάνω από πέντε δευτερόλεπτα, η συμμετοχή στον αγώνα επίσης ακυρώνεται.

Οι πίστες ποικίλουν με την λίστα να περιλαμβάνει από ηλιόλουστες αμμουδερές παραλίες και γαλήνιες λίμνες, μέχρι βιομηχανικές περιοχές (λιμάνια), καλοκαιρινά θέρετρα και αγώνες στους παγετώνες.

Επίσης, το μέγεθος και η ορμή των κυμάτων επηρεάζεται από την δυσκολία που θα επιλεχθεί στις ρυθμίσεις του αγώνα, πριν από την έναρξη του τουρνουά.

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τίτλος αρχικά είχε σχεδιαστεί με έμπνευση από το F-Zero του SNES. Είχε εμφανές φουτουριστικό ύφος με σκάφη ταχύτητας σε υδάτινες διαδρομές τα οποία μπορούσαν να αλλάζουν σχήμα.[1] Το video είχε παρουσιαστεί στο Shoshinkai Show της Nintendo το 1995, πριν ακόμα κυκλοφορήσει η κονσόλα.[1] Εν τέλει ο σχεδιασμός αυτός απορρίφθηκε και η ανάπτυξη ξεκίνησε από το μηδέν.[1] Ο λόγος είναι πως την ίδια περίοδο αναπτυσσόταν το F-Zero X και θεωρήθηκε πως τα δυο παιχνίδια έμοιαζαν πολύ μεταξύ τους.[1] Ο σχεδιαστής της Nintendo, Σιγκέρου Μιγιαμότο, είχε δηλώσει πως το Wave Race 64 "εκμεταλλεύεται το 80 τοις εκατό της επεξεργαστικής δύναμης του Nintendo 64 και είναι από τα αρτιότερα,τεχνικά, βιντεοπαιχνίδια της εν λόγω κονσόλας".[1] Οι φυσικές του παιχνιδιού έτυχαν καθολικής αναγνώρισης και θαυμασμού. Η εξαιρετική για την εποχή προσομοίωση της κίνησης του νερού ήταν εξαιρετικά δύσκολη να προγραμματιστεί.[1]

Η εταιρία των τζετ σκι είναι η Kawasaki. Στην επανακυκλοφορία του τίτλου στο Virtual Console του Wii η μάρκα αφαιρέθηκε πιθανότατα λόγω λήξης χρήσης των πνευματικών δικαιωμάτων.[1]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 Υποδοχή
Σκορ συναθροιστή
Συναθροιστής Σκορ
Metacritic 92/100
Σκορ κριτικών
Δημοσίευση Σκορ
Allgame 4.5/5 stars
GameSpot 8,6/10
IGN 9,7/10

Το Wave Race 64 ήταν εμπορική επιτυχία και είναι στην θέση 127 στην λίστα του περιοδικού Nintendo Power με τα 200 καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών σε κονσόλες της Nintendo. Βαθμολογήθηκε από το IGN με 9.7/10 ενώ η έκδοση του Virtual Console πήρε 9/10. Το 2003, η ίδια ιστοσελίδα κατέταξε το Wave Race 64 33ο καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Δύο χρόνια αργότερα για την ίδια λίστα ο τίτλος υποχώρησε στην 37η θέση. Το GameSpot του έδωσε 8.6/10 και επαίνεσε το παιχνίδι για τα γραφικά και τον χειρισμό του.

Οι πωλήσεις κυμάνθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα με σχεδόν 2.000.000 πωλήσεις στις Η.Π.Α. και 154.000 στην Ιαπωνία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 «Wave Race 64» (στα αγγλικά). Wave Race Wiki. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-11-01. https://web.archive.org/web/20151101021045/http://waverace.wikia.com/wiki/Wave_Race_64. Ανακτήθηκε στις 2017-02-25. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]