Θέμα στο Συζήτηση χρήστη:Lemur12

Εὐθυμένης (συζήτησησυνεισφορές)

Καλησπέρα, επειδή είδα πως είσαι δημιουργός/αρχικός συντάκτης της πλειοψηφίας των λημμάτων για την συγκεκριμένη περιοχή, η ελληνική ονομασία (σ.σ. Αζαρία) που αναφέρεις προέρχεται από κάποια συγκεκριμένη πηγή ? Ρωτάω γιατί με μια πρόχειρη έρευνα στον γούγλη δεν μπόρεσα να βρω κάτι το αξιόλογο πλην ενός προωθητικής φύσεως δημοσιεύματος του Euronews...

NikosLikomitros (συζήτησησυνεισφορές)

Μια πρόχειρη αναζήτηση στον γούγλη δίνει 75.000 αποτελέσματα για το Αζαρία και 2.900 για το Ατζαρία. Στη Βικιπαίδεια βρίσκουμε ότι η Ατζαρία γράφεται στα γεωργιανά აჭარა (ατσάρα), ενώ στα ρωσικά με τη μορφή Аджария. Πάντως απ'ότι φαίνεται στα ιντερβίκι στις περισσότερες γλώσσες γράφεται ως Ατζάρα ή κάτι συναφές. Πάντως για το Αζαρία τα περισσότερα είναι άσχετα, ωστόσο, εκτός από το euronews, αναφορά με το όνομα Αζαρία υπάρχει και στις γνωστές σελίδες ("καιρός, διαμερίσματα" κτλ.).

Εὐθυμένης (συζήτησησυνεισφορές)

Τα αποτελέσματα (αριθμητικά τουλάχιστον) εδώ δεν λένε κάτι, καθώς στην πλειονότητά τους αποτελούν προϊόν βάσεων δεδομένων ή, τέλος πάντων, μηχανικών πηγών, με μικρή ανθρώπινη παρέμβαση... Δηλαδή, αντλούν πληροφορίες από Βικιπαίδεια ή Wikidata αυτόματα, πχ. άμα μια πόλη την γράψεις Χωδψ εδώ, έτσι θα στην εμφανίσει εκεί... Κοινώς, το ζητούμενο εδώ είναι η αξιοπιστία πηγών και όχι ο "αριθμός" τους... Από εκεί και έπειτα, το επόμενο στάδιο, σε περίπτωση που αξιόπιστη πηγή στα ελληνικά δεν μπορέσει να βρεθεί, είναι να αποδοθεί όσο το πιο κοντά στην αρχική μορφή και προφορά, δλδ. κάτι προς Αντζάρα (?)...

Chalk19 (συζήτησησυνεισφορές)

Ψάχνω για παλιές αναφορές σε βιβλία ή ατλαντες στο Αζαρία. Ακόμα δεν έχω βρει κάτι. Θα δούμε. Δεν αποκλείεται το Αζαρία να έχει προκύψει από το ρώσικο Ατζάρια, αφού η περιοχή ήταν τμήμα της Ρωσ.Αυτοκρατορίας και της ΕΣΣΔ. Ίσως και από το τούρκικο Ατσαρια. Όταν και αν βρω κάτι θα το βάλω στο λήμμα.

Αυτή η αναφορά έχει ενδιαφέρον διότι είναι του 2004. Δεν ξέρουμε αν προκύπτει από τις εναλλακτικές αγγλικές γραφές "Ajara","Ajaria". Ίσως θα έπρεπε να αναφερθεί στο λήμμα, στην αρχή, ότι υπάρχει στα ελληνικά η χρήση αυτής της εκδοχής, που έχει κάποια διάδοση (ΟΚ, σίγουρα και λόγω λήμματος της ΒΠ). Η εύρεση παλιότερων αναφορών, πχ του '70 ή και προπολεμικών, θα δώσει μια σαφή εικόνα του ζητήματος.

Απαντήστε στο "Αζαρία"