Θέμα στο Συζήτηση χρήστη:CubicStar

Glucken123 (συζήτησησυνεισφορές)

Θα προχωρήσεις σε μαζικά block ή θα συνεχίσουμε έτσι;

CubicStar (συζήτησησυνεισφορές)

Ποτέ δεν είναι καλά τα μαζικά μπλοκ. Ημίμετρο, kicking the can.

Glucken123 (συζήτησησυνεισφορές)

Έχεις να αντιπροτείνεις κάτι άλλο;

Cinadon36 (συζήτησησυνεισφορές)

Μια ιδέα για το πως αντιμετωπίστηκε απο την αγγλική ΒΠ . Δεν κατανοώ πως δημιουργήθηκε ο πίνακας ή μεγάλο μέρος του σκεπτικού τους, όμως τσακ μπαμ λύθηκε το ζήτημα.

Glucken123 (συζήτησησυνεισφορές)

@Cinadon36 είναι θέμα θέλησης, κάτι που εδώ δεν βλέπω να υπάρχει είτε λόγω βαρεμάρας, είτε αδιαφορίας προς τη κοινότητα. Αυτό δείχνει και η απάντηση του CubicStar, στο πλαίσιο του 'ωχαδελφισμού' μίας διαχειριστικής ομάδας, που είναι πλήρως απούσα (με ελάχιστες εξαιρέσεις).

Cinadon36 (συζήτησησυνεισφορές)

Δεν νομίζω να είναι βαρεμάρας. Το να έχεις την IP και να αναστρέφεις τις επεξεργασίες του, είναι πιο κουραστικό από ένα IP range ban. O δε Cubic Star είναι ο τελευταίος που μπορεί να κατηγορηθει για αυτό. Ισως είναι έλλειψη τεχνογνωσίας. Δεν ξέρω, ίσως για διαφορετικούς διαχειριστές να ισχύουν διαφορετικοί λόγοι.

CubicStar (συζήτησησυνεισφορές)

Αυτό που δείχνει ο πίνακας στην enwiki περίπου έγινε και τώρα. Ωστόσο δείτε κάτι: ακόμη και αυτοί συζητούν το ενδεχόμενο των παράπλευρων απωλειών (collateral). Μέσα στην τεράστια κίνηση της enwiki το να κόψουν μερικές εκατοντάδες ή λίγες χιλιάδες ip από μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα δεν θα τους πειράξει ιδιαίτερα. Ετσι και εμάς στο elwiki δεν μας χαλάει αν κόψουμε για ένα μήνα ακόμη και για πάντα ένα βανδαλιστικό range από -ας πούμε- το Τέξας ή την Αίγυπτο, γιατί δεν πλήττουμε σχεδόν καθόλου την βάση των αναγνωστών/χρηστών μας.

Εμείς όμως, κατά τη γνώμη μου, δεν μπορούμε να το κάνουμε μαζικά και πολύ περισσότερο μόνιμα για range διευθύνσεων από Ελλάδα/Κύπρο όπου είναι η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών (και των ανώνυμων). Η Βικιπαίδεια αυτοδιαφημίζεται σαν εγκυκλοπαίδεια που ο καθένας μπορεί να επεξεργαστεί και πρέπει να μείνει έτσι. Ολες οι τεχνικές λύσεις για να εμποδίσει κανένας κακόβουλους χρήστες πρέπει, επίσης κατά τη γνώμη μου, πάντα να το λαμβάνουν υπόψη.

Αν μπορώ να επικαλεστώ την εμπειρία μου, οι περισσότεροι βάνδαλοι ή/και φωνακλάδες βαριούνται γρήγορα, πολύ πριν λήξουν οι απαγορεύσεις. Δυστυχώς ο γνωστός βάνδαλος έχει χρόνο και επιμονή που του δίνει τη δυνατότητα να παρακάμπτει τους ούτως ή άλλως λίγους μηχανισμούς του λογισμικού για να σταματήσεις ένα άτομο. Πρακτικά μόνο εκ των υστέρων γίνεται. Από ένα σημείο και μετά οι μόνιμες φραγές και τα μπλοκ, παρόλο που προφανώς είναι αποτελεσματικά, γίνονται μια επιβεβλημένη αλλά ανούσια τελετουργία.

Άρα θέλουμε κάτι στοχευμένο, μόνιμο, εύκολο, αποτελεσματικό και με την ελάχιστη ζημιά σε καλόβουλους. Υπάρχουν πολλές λύσεις με κάποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αλλά καμία με όλα (ή καμία με όλα σε επαρκή βαθμό).

  • Προχωράμε όπως είμαστε με μπλοκ, αναστροφές κλπ. Δεν λύνει τίποτα σε μόνιμη βάση και μεγαλώνει τη φθορά.
  • Όλοι αποκλείουμε τον διάλογο μαζί του ή την ικανοποίηση των αιτημάτων του. Αποτρέπουμε όσους το προσπαθούν.
  • Νομίζω ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα για πιο εξειδικευμένα μπλοκ, ίσως θα ήταν χρήσιμο να την ενεργοποιήσουμε.
  • Περισσότερα φίλτρα. Μπορεί να εμποδίσει πολλούς άσχετους και δεν είναι 100% αποτελεσματικό (αλλά όχι και άχρηστο)
  • Πυρηνική βόμβα: Να ζητήσουμε από τον πάροχο να κατονομάσει τον χρήστη.
Αυτή η ανάρτηση αποκρύφθηκε από τον Glucken123 (ιστορικό)
Glucken123 (συζήτησησυνεισφορές)

Η λύση νο.5 πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί; Πιστεύω ότι μετά από τόσα χρόνια πρέπει να κατανομαστεί ο χρήστης για το καλό της κοινότητας. Να γνωρίζουμε ονοματεπώνυμο του ατόμου που έχιε προκαλέσει τόσο χάος επί σειρά ετών. Ο πάροχος πώς γίνεται να παρέμβει; Χρειάζεται τη παρέμβαση διαχειριστών ή απαιτείται κάτι πιο advanced;

CubicStar (συζήτησησυνεισφορές)

Ζητώντας το από την εταιρεία που είναι στο χέρι της να απαντήσει. Προφανώς αυτό χρειάζεται πολλή σκέψη και πραγματική συναίνεση, δεν μπορεί να γίνει ανώνυμα/ψευδώνυμα, δεν μπορεί να γίνει σε απολύτως καμία περίπτωση στα κρυφά και δεν μπορεί να γίνει με προσωπική πρωτοβουλία.

Αυτή η ανάρτηση αποκρύφθηκε από τον Glucken123 (ιστορικό)
Cinadon36 (συζήτησησυνεισφορές)

Ναι αλλά μηπως μπορουμε να ποσοτικοποιήσουμε το collateral αναλόγως με το range? Ετσι θα έχουμε καλύτερη εικόνα των δυνατοτήτων και των κινδύνων. Μπορουμε για παράδειγμα να κοιτάξουμε για 3 πεδία πόσοι IP χρήστες φράσσονται; Δηλαδή αν πουμε πως για ενα διψήφιο range ban, θα αποκλείαμε Χ χρήστες τον προηγουμενο μήνα. Για ενα τριψήφιο ban, θα αποκλείαμε Ψ χρήστες. Να βρήσκαμε δηλαδή τις affected addresses ανάλογα με το range. Εχουμε τέτοια δυνατότητα;

CubicStar (συζήτησησυνεισφορές)

Λογικά μπορούμε να το βρούμε. Αλλά (α) με περισσότερες διευθύνσεις αποκλείουμε τον βάνδαλο και πολλούς χωρίς να φταίνε (β) προσωπικά δεν ξέρω αν αξίζει να κάνουμε όλη την ώρα υπολογισμούς.

Cinadon36 (συζήτησησυνεισφορές)

Ας κανουμε μια φορά τον υπολογισμό, και δεν θα χρειαστεί να τον ξανακάνουμε. Προσωπικά δεν εχω δει εδω και 2 χρονια κάποιο υπολογισμό.

Αυτή η ανάρτηση αποκρύφθηκε από τον CubicStar (ιστορικό)