Θέμα στο Συζήτηση χρήστη:JTE Dimandix

244wiki (συζήτησησυνεισφορές)

Αγαπητέ χρήστη JTE Dimandix. Σας ευχαριστώ για την καλοσύνη σας, να με ενημερώσετε για την αφαίρεση των εν λόγω πινακίδων. Όσον αφορά τις πηγές μου, έχω να δηλώσω τα εξής.

Αν και προσπάθησα στο παρελθόν, δεν κατόρθωσα να βρω σχετικά ΦΕΚ και νόμους με σχεδιαγράμματα παλαιότερων πινακίδων. Θα μπορούσε, ωστόσο, να γίνει μια πιο συντονισμένη έρευνα πάνω σε αυτό, με τη βοήθεια ίσως κάποιου μέσα από το Υπουργείο.

Αλλά μερικές από αυτές είναι χαρακτηριστικές. Για παράδειγμα, το στρογγυλό STOP με το ανεστραμμένο τρίγωνο, που ίσχυε σε όλη την Ευρώπη, πριν γίνει το οκτάγωνο, δεν υπήρξε και στην Ελλάδα; Εάν έχεις κάποια ηλικία, δε θυμάσαι, την πινακίδα απαγόρευσης στάθμευσης και στις δύο πλευρές του οδοστρώματος με το διπλό βέλος; Μάλιστα, αυτές φαίνονται ακόμη και σε πλάνα από ελληνικές ταινίες εκείνης της εποχής! Έπειτα, οι πινακίδες του αυτοκινητόδρομου (Π-27, Π-27α), δε θυμάσαι, ότι ήταν μπλε πριν γίνουν πράσινες. Απόδειξη: δες την ισχύουσα Π-65, όπου δείχνει σε μικρογραφία την Π-27 σε μπλε φόντο, όπως ήταν το σήμα τότε. Και πάλι, δεν έχω πηγές να βρω πότε και με ποιες διατάξεις άλλαξε η νομοθεσία για τη σήμανση των αυτοκινητοδρόμων και των λοιπών πινακίδων. Αυτό όμως, δεν ακυρώνει την ύπαρξή τους, διότι εκτός από τα επίσημα έγγραφα του Υπουργείου, υπήρξαν χιλιάδες πεζών, οδηγών και επιβατών ως αυτόπτες μάρτυρες! Έχω σφάλμα σε αυτό; Αυτό θεωρώ εγώ ως "πηγή" για κάθε εικόνα, που δημιούργησα.

Επίσης, για τη δημιουργία ορισμένων εκ των παλαιών πινακίδων βασίστηκα σε μια παλιά ατζέντα του πατέρα μου και δε ξέρω κατά πόσον μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη πηγή. Αν μπορεί, τότε να προσθέσω πληροφορίες της ατζέντας στις σχετικές εικόνες. Για άλλες, λιγότερο παλιές πινακίδες, (π.χ. του Ο.Α.Σ.Α.) βασίστηκα στα απομεινάρια των πινακίδων (κυρίως από το Street View), που υπάρχουν διάσπαρτα στην Αττική και πως να γίνει ... ήταν και μερικές είναι ακόμη εκεί έξω βρε αδερφέ! Ενδεικτικά: στη Βασιλειάδου στη Δραπετσώνα, στη Καρυάτιδος στο Περιστέρι, στη Μυλλέρου και στη Λεωνίδου στο Μεταξουργείο αλλά και σε εκατοντάδες ακόμη διαφορετικά σημεία. Πώς θα έπρεπε, λοιπόν, να τεκμηριώσω την ύπαρξη όλων αυτών αυτών των πινακίδων, κατά τη γνώμη σου; Πες μου και θα το κάνω.

Με καλοπροαίρετη διάθεση και ειλικρινή εκτίμηση, User 244wiki

Μητσίκας (συζήτησησυνεισφορές)

Αγαπητέ 244wiki.

Ευχαριστώ για την απάντηση. Κι εγώ είχα ψάξει για ΦΕΚ και νόμους με τις εν λόγω πινακίδες, αλλά δεν βρήκα και ανησύχησα. Το παλιό STOP με το ανεστραμμένο τρίγωνο που αναφέρατε, το έχω δει εκτός Ελλάδας. Όχι από κοντά, αλλά σε φωτογραφίες και σε ταινίες. Θα μπορούσε να υπήρχε και στην Ελλάδα, αλλά έχω δει παλιά STOP οκτάγωνα σε διάφορα σημεία που ήταν ξεβαμμένα/σκουριασμένα και αναρωτιόμουν πότε μπήκαν. Αν υπήρχε το παλιό STOP που αναφέρεις, θα ήταν σίγουρα πολύ παλιά.

Όσον αφορά την πινακίδα απαγόρευσης στάθμευσης και στις δύο πλευρές του οδοστρώματος με το διπλό βέλος, δεν την έχω δει πουθενά, αν και θα ορκιζόμουν ότι την είδα σε ένα ντοκιμαντέρ για το Πολυτεχνείο. (Μπορεί κι εκείνη την μέρα να μην είδα καλά, λόγω του ότι η εικόνα ήταν λίγο θαμπή, λόγω εποχής). Όσον αφορά την μπλε Π-27, νομίζω ότι την είχα δει στο Mapillary, αλλά δεν είμαι σίγουρος, γιατί την επόμενη φορά που μπήκα, την άλλαξαν (Προφανώς την άλλαξαν και κάποιος έκανε καινούργιες λήψης). Όσον αφορά το πότε αλλάξαν οι σημάνσεις, προφανώς θα ήταν όταν καθιερώθηκε η σύμβαση της Βιέννης για την οδοσήμανση.

Την ατζέντα του πατέρα σας την θεωρώ καλή πηγή, γιατί τουλάχιστον είχατε στην κατοχή σας έναν... αυτόπτη μάρτυρα. Και πράγματι έχω δει μια παλιά πινακίδα σε παλιά Ελληνική ταινία (Συγκεκριμένα, σε μια ταινία με την Βουγιουκλάκη, είδα μια παλιά πινακίδα για επικίνδυνες στροφές, που αντί για το εικονόγραμμα που έχει τώρα, είχε κάτι σαν ζήτα ("Ζ")), και επίσης έχω δει κι εγώ κάποιες παλιές πινακίδες. Την πινακίδα που ανέβασα (Αυτήν με τις κατευθύνσεις προς Αρκάδι κλπ.) την σχεδίασα με βάσει μια αληθινή πινακίδα από το Street View. Και στο χωριό μου έχει κι εκεί παλιές πινακίδες για επικίνδυνες στροφές (Εμφανίζονται και στο Street View).

Μπορείτε να τεκμηριώσετε την ύπαρξη των πινακίδων με αρκετούς τρόπους. Τις πινακίδες του ΟΑΣΑ τις είδα κι εγώ στο Street View, άρα μπορείτε να αναφέρετε το Street View ως πηγή. Τις πιο παλιές, μπορείτε να τις επιβεβαιώσετε με τις Ελληνικές ταινίες και τα λοιπά ντοκουμέντα που εμφανίζονται. Επίσης, αν έχετε scanner (Ελλινιστί: σαρωτή), μπορείτε να σκανάρετε την ατζέντα του πατέρα σας και να την ανεβάσετε στο slideshare. Τέλος, να σημειώσω ότι τις παλιές πινακίδες πρέπει να της κατάργησαν όταν εφαρμόστηκε η Σύμβαση της Βιέννης, η οποία έγινε το 1977, τότε όμως εγώ δεν υπήρχα ούτε καν σαν ιδέα, γι' αυτό και να μην της πρόλαβα, ωστόσο δεν τις αφαίρεσα όλες, την πινακίδα των ΕΗΣ την κράτησα γιατί ήταν φωτογραφία από μουσείο. Και την πινακίδα του τελωνείου, επίσης δεν την έσβησα, γιατί αναφέρεται στο Astynomia.gr. Εδώ τελειώνω, αλλά να θημάστε ότι μπορείτε πάντα να μου πείτε ότι θέλετε.

Με εκτίμηση, JTE Dimandix

244wiki (συζήτησησυνεισφορές)

Ευχαριστώ και εγώ για την απάντηση.

Για όλες τις διαγραφείσες εικόνες, προσέθεσα μια κατάλληλη παραπομπή (agenta Έσπερος 1965 / Φύλλα Ερωτήσεων 1976 / Google Street View replica. Οι ίδιες αναφορές, επίσης, μπορούν να αντιγραφούν και να εμφανιστούν στις λεζάντες τους ως παραπομπή!

Εκτός από το παλιό STOP, το οποίο είναι το αρχείο [[File:Vienna Convention road sign B2b-V1.svg]], το οποίο έχει άλλες πηγές και δεν είναι δικό μου. Όμως, υπάρχει στην ερώτηση 10 του φύλλου #19 από τα "Φύλλα ερωτήσεων διά τήν εξέτασιν υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων - μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων", Υπουργείον Συγκοινωνιών, Γεν. Δ/νσις Μεταφορών, 2-1976, Εκτύπωσις: Οικονόμου), άρα οριακά πριν την υπογραφή της Σύμβαση της Βιέννης του '77 (παρεμπιπτόντως και εγώ γεννήθηκα αρκετά αργότερα από αυτό!), οπότε ίσχυε κανονικά ως τότε τουλάχιστον.

Η πινακίδα του bumper είναι ανεπίσημη, νομίζω την έχω δει σε πινακίδες, που βάζει ο δήμος, έξω από σχολεία κ.τ.λ. Αλλά υπάρχει σίγουρα σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού. Πάντως, άσπρο τρίγωνο σε μπλε τετράγωνο συμβολίζει όντως βραδυπορία (διάβαση πεζών, ποδηλάτων).

Όσο για την πινακίδα απαγόρευσης στάθμευσης με το διπλό βέλος (εκτός από τις παλιές ταινίες) υπάρχει ακόμη (σκουριασμένη πια) στο εξής σημείο: Google Maps --> Δαμασκηνού 355, Περιστέρι --> Street View: Μεταξύ περιπτέρου και στάσης ΟΑΣΑ, μπροστά από τους κίτρινους τηλεφωνικούς θαλάμους (διάλεξε άλλη εποχή λήψης, ώστε να φανεί λίγο καλύτερα)!.

Οπότε, εάν είμαστε εντάξει από πηγές, μπορούν οι εικόνες να επιστρέψουν στο λήμμα τους, παρακαλώ; Καλή συνέχεια στο έργο μας.

User 244wiki

Μητσίκας (συζήτησησυνεισφορές)

Από πηγές, είμαστε κομπλέ. Οι εικόνες είναι στην θέση τους και τέλος καλό, όλα καλά.

Απαντήστε στο "Σχετικά με τις πινακίδες οδοσήμανσης (απάντηση)"