Theatre de stoep

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Theatre de stoep
Θέατρο Stoep
Theater De Stoep ligt nu in centrum Spijkenisse.jpg
Γενικές πληροφορίες
Είδοςθέατρο
Γεωγραφικές Συντεταγμένες51°51′5″N 4°19′51″E
Διοικητική υπαγωγήNissewaard
ΤοποθεσίαSpijkenisse
ΧώραΟλλανδία
Ολοκλήρωση2014
ΧρήσηΘέατρο
Σχεδιασμός και κατασκευή
ΑρχιτέκτοναςUNStudio

Εισαγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το θέατρο Stoep, που σχεδιάστηκε από τους UNStudio, βρίσκεται στην Ολλανδία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Spijkenisse. Ολοκλήρωθηκε το 2014 και αποτέλεσε τον νέο πολιτιστικό κέντρο για την πόλη. Ο σχεδιασμός του θεάτρου είχε στόχο να αναζωογονήσει την πόλη συνδυάζοντας την αρχέτυπη λειτουργία ενός θεατρού με τις ειδικές απαιτήσεις ενός θεάτρου της τοπικής κοινότητας. Το θέατρο έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει στους θεατές μια συμμετοχική εμπειρία ενός ζωντανού γεγονότος. Η μοναδικότητα της θέσης του οφείλεται στη σύνδεσή του με το νερό και στη θέα στον κοντινό ανεμόμυλο «Nooitgedacht» του 19ου αιώνα που έχει γίνει τοπικό ορόσημο[1]. Ο όγκος του κτιρίου εξωτερικά είναι στρογγυλεμένος έτσι ώστε να εξασφαλίζεται όσο το δυνατόν πιο μικρή διαταραχή της ροής του φυσικού ανέμου στον κοντινό ανεμόμυλο.[2]

Ανάλυση κτιριακού συγκροτήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο σχεδιασμό του κτιρίου των 5.800 τ.μ. υπάρχει ένας μεγαλύτερος και ένας μικρότερος θεατρικός χώρος. Πιο συγκεκριμένα, η κύρια αίθουσα φιλοξενεί μέχρι 650 άτομα ,με 461 θέσεις στο ισόγειο και 189 θέσεις στο μπαλκόνι, ενώ η μικρότερη φιλοξενεί μέχρι 200.Υπάρχουν ακόμη αρκετά αλληλοσυνδεόμενα foyer, μία μεγάλη καφετέρια και ένα εστιατόριο, ένα «καφέ του καλλιτέχνη», ένα VIP σαλόνι με μπαρ, πολλά καμαρίνια, πολυλειτουργικά δωμάτια και γραφεία συσκέψεων[3]. Το θέατρο διαθέτει 13 καμαρίνια, τα περισσότερα εκ των οποίων φωτίζονται με φυσικό φως και διαθέτουν ιδιωτικό ντους και τουαλέτα. Συνολικά, το θέατρο προσφέρει καμαρίνια μέχρι και 80 άτομα ταυτόχρονα.[4] Η τοποθέτηση των διαφόρων εσωτερικών όγκων καταλήγει σε ένα κτίριο με τη μορφή ενός λουλουδιού, με ένα μεγάλο κεντρικό φουαγιέ χωρίς κολόνες που αποτελεί την καρδιά της δομής. Μπροστά από το κτίριο βρίσκεται μια δημόσια πλατεία που έχει άμεση πρόσβαση σε αυτό το φουαγιέ. Το κάθετο φουαγιέ των πολλαπλών επιπέδων γίνεται ένα κεντρικό σημείο στην κοινωνική λειτουργία του θεάτρου, ένας χώρος εισόδου και συνάντησης. Μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μια «σκηνή» για τους επισκέπτες και ένα δυναμικό σημείο εστίασης [5]Επιπλέον, το φουαγιέ χρησιμεύει για την οργάνωση της πορείας και της σύνδεσης των διαφόρων προγραμμάτων που πραγματοποιούνται στις αίθουσες του κτιρίου μέσω της σκάλας.[6]

Άλλες χρήσεις θεάτρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Theatre de Stoep φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία παραστάσεων, όπως θεατρικές παραστάσεις, όπερα, καμπαρέ, μιούζικαλ, συναυλίες, θεατρo νέων και χορευτικές παραστάσεις. Επίσης ο χώρος του θεάτρου προσφέρεται για την διεξαγωγή επαγγελματικών σεμιναρίων. [7]Το VIP σαλόνι και οι αίθουσες συσκέψεων βρίσκονται πίσω από την σκήνη και μπορούν να συνδυαστούν. Το VIP σαλόνι είναι επίσης η ιδανική τοποθεσία για επιχειρηματικό μπουφέ, είτε συνδυάζεται είτε όχι με μια ευχάριστη παράσταση. Για την επιχειρηματική αγορά, το θέατρο είναι διαθέσιμο για να διοργανώνει εκδηλώσεις για ειδικές περιπτώσεις. Οι θεατρικές αίθουσες, τα φουαγιέ, το VIP σαλόνι και οι αίθουσες συσκέψεων διατίθενται για την πραγματοποίσηση εταιρικής εκδήλωσης, γκαλά, ετήσιας συνάντησης ή επιχειρηματικής λειτουργίας. Η ενοικίαση είναι δυνατή για μικρές ομάδες έως 650 ατόμων. Το μικρό αμφιθέατρο μπορεί να μετατραπεί σε μια όμορφη αίθουσα εκδηλώσεων για το (γαμήλιο) πάρτι και / ή το δείπνο σας. Το θέατρο διαθέτει τρεις αίθουσες συσκέψεων που βρισκόνται πάνω από το VIP σαλόνι και είναι εξοπλισμένες με τελευταίας τεχνολογίας μηχανισμούς.[8]

Λεπτομέρειες και έπιπλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τολμηρά χρώματα βοηθούν στην πλοήγηση, ενώ έχουν προστεθεί κουφώματα για να κατακλύσουν το χώρο με φυσικό φως.[9]Από το κεντρικό φουαγιέ, μια γλυπτική σκάλα αποτελεί το δεσμευτικό στοιχείο προς τις εισόδους των αίθουσων[10] ενώ οι χειρολιστήρες της μεταβάλλονται αρμονικά σε λειτουργικές επιφάνειες και στοιχεία επίπλων[11].

Ακουστική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Theatre de Stoep φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία θεαμάτων, όπως προαναφέρθηκε. Ως εκ τούτου, η ευελιξία στις ακουστικές ιδιότητες του θεατρικού χώρου είναι πρωταρχικής σημασίας. Η πρόσφατη ταχεία εξέλιξη του λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε για τον έλεγχο της ακουστικής κατέστησε δυνατή τη βελτιστοποίηση της ποιότητας του ήχου μέσα στην αίθουσα. Έτσι,τα στοιχεία οροφής μπορούν να χαμηλώσουν και να πάρουν διάφορες κλίσεις για να ρυθμίσουν τα επίπεδα έντασης όταν απαιτείται, ενώ τα ακουστικά πάνελ του τοίχου αντανακλούν και αυξάνουν την ποιότητα του ήχου για κάθε κάθισμα στην αίθουσα[12].

Φωτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το χαμηλότερο τμήμα γυαλιού της πρόσοψης επιτρέπει τη διείσδυση του φωτός απευθείας από το μπροστινό μέρος του κτιρίου, φωτίζοντας μέσα στο φουαγιέ και πάνω από τις σκάλες που οδηγούν στην αίθουσα. Ταυτόχρονα, το φως την ημέρα μπαίνει στο εσωτερικό και από την μερικώς διάφανη οροφή του θεάτρου[13] . Το βράδυ δημιουργείται μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα με τη χρήση τόσο του χρώματος όσο και του τεχνητού φωτισμού. Πάνω από τα γυάλινο χαμηλότερο επίπεδο της πρόσοψης, το υπερκείμενο τμήμα αποτελείται από δύο στρώματα αλουμινίου. Τα γυαλιά της μωβ χρωματισμένης πίσω στρώσης μπορούν μέσω κυκλικών διατρήσεων στα εξωτερικά λευκά πάνελ, να φωτιστούν με φώτα LED τοποθετημένα μεταξύ των δύο στρώσεων πρόσοψης [14] . Έτσι, επιτυγχάνουν να φωτίσουν με μωβ χρώμα το κτίριο τα απογεύματα και τα βράδια [15].

Ζητήματα σχεδιασμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόλο που οι απαιτήσεις του περιφερειακού θεάτρου είναι πολλές και ποικίλες, έπρεπε να βρεθούν τρόποι να εξισορροπηθούν οι σχεδιαστικές φιλοδοξίες με την οικονομική προσιτότητα. Ένας τρόπος με τον οποίο ήταν δυνατόν να εξοικονομηθεί σημαντικό κόστος για την κατασκευή ήταν η χρήση της Σχεδιαστικής Πληροφοριακής Μοντελοποίησης (Design Information Modeling - DIM) : τεχνολογία βασισμένη σε μια ολοκληρωμένη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια των φάσεων του σχεδιασμού, η οποία παρέχει την ευκαιρία να δοκιμάζονται και να μοντελοποιούνται οι χώροι γρήγορα και με ολοκληρωμένο τρόπο[16] . Το τελικό μοντέλο BIM αναπτύχθηκε από το μοντέλο DIM από την IOB (εταιρεία μηχανικών) σε στενή συνεργασία με τον ανάδοχο του έργου για να εξασφαλίσει σημαντική μείωση του κόστους προσαρμογής και μικροελέγχου του λεπτομερούς κόστους. Ο πελάτης, ο δήμος της πόλης Spijkenisse, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υποβολή αίτησης για την πλήρη διεργασία σχεδιασμού DIM / BIM και το πλήρες μοντέλο BIM θα χρησιμοποιηθεί για τη συντήρηση και διαχείριση του θεάτρου στο μέλλον[17].

Κατασκευαστική προσέγγιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Tα στοιχεία των τοίχων του κτιρίου έχουν κατασκευαστεί με ρομποτική μέσω μιας τεχνολογικής υποδομής που χρησιμοποιείται για έρευνες. Έτσι, τα στοιχεία αυτά ήρθαν προκατασκευασμένα στο εργοτάξιο και προσαρμόστηκαν στις όψεις. Η ρομποτική κατασκευή χρησιμοποιήθηκε για να μπούν 20.000 τούβλα στην σωστή θέση με ακρίβεια χρησιμοποιώντας παραμέτρους στον αντίστοιχο αλγόριθμο. Μεταξύ αυτών μπήκε συνδετικό κονίαμα. Τις διατρίσεις ,λοιπόν, στην όψη μέσα από τα αλουμίνια σχηματίζουν τα τούβλα αυτά. Έτσι επιτρέπεται στον αέρα και το φως να περάσει μέσα στον εσωτερικό χώρο. Το εσωτερικό φουαγέ δεν έχει υποστηλώματα. Η καμπυλωμένη οροφή έχει σχεδιαστεί μέσω παραμετρικού σχεδιασμού σε κατάλληλο πρόγραμμα. [18]

Λοιπές εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το θέατρο διαθέτει επίσης κεντρική ενδοδαπέδια θέρμανση, μονάδα αερισμού με ανάκτηση θερμότητας, πέντε κλιματιστικές μονάδες, εξοπλισμό πυρόσβεσης, εγκατάσταση WKO, συστήματα VAV, εγκαταστάσεις υγιεινής, μηχανικά συστήματα εξαερισμού και εγκαταστάσεις μέτρησης και ελέγχου[19].

Tομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτίριο είναι έτσι διαμορφωμένο εξωτερικα ώστε να μην μπορεί να διακρίνει κανείς την εσωτερική δομή του απ’έξω . Μια καμπύλη με δύο εσοχές αγκαλιάζει τους δύο χώρους των θεάτρων οι οποίο έχουν διαφορερικό προσανατολισμό έτσι ώστε το κτίριο να πλαισιώνει στο μπροστινό μέρος του μια πλατεία. Το μεγάλο θέατρο φτάνει μέχρι 4-5 ορόφους ύψος ενώ διαθέτει και υπόγειο. Ο χώρος της σκηνής περιλαμβάνει σε ύψος το ίδιο μέγεθος χώρου στο πάνω μέρος για να πέφτει η αυλαία καθώς και να τοποθετηθούν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις φωτισμού. Πάνω από τους θεατές βρίσκονται τα ακουστικά πάνελ. Καθώς το φουαγέ δεν έχει ανάγκη από τοσο μεγάλο ύψος σε σύγκριση με το θέατρο, βρίσκεται στο σημείο που χαμηλώνει η καμπύλη της οροφής. Ωστόσο είναι και αυτό διώροφο ώστε να υπάρχει άμεση πρόσβαση στα θεωρία των θεάτρων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]