Daimler-Benz

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Daimler-Benz AG
Νομική μορφήAktiengesellschaft
ΚλάδοςΑυτοκινητοβιομηχανία
ΔιάδοχοςDaimler AG
Ίδρυση1926
ΙδρυτήςΓκότλιμπ Ντάιμλερ και Καρλ Μπεντς
Διάλυση1998
Αιτία διάλυσηςΣυγχώνευση
ΈδραΣτουτγκάρδηΣτουτγκάρδη, Γερμανία
Περιοχές δραστηρ.1998
Σημαντικά πρόσωπαΚαρλ Μπεντς, Γκότλιμπ Ντάιμλερ
ΠροϊόνταΜηχανοκίνητα οχήματα, κινητήρες εσωτερικής καύσης, στρατιωτική τεχνολογία και εξοπλισμός
ΙδιοκτήτηςFriedrich Flick[1]
Günther Quandt[2]
ΤμήματαMercedes-Benz
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Daimler-Benz (προφέρεται: [daɪ̯mlɐ bɛnt͡s]) ήταν γερμανική εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων, οχημάτων και κινητήρων εσωτερικής καύσης. Ιδρύθηκε το 1926. Μια συμφωνία αμοιβαίου ενδιαφέροντος - η οποία ίσχυε μέχρι το 2000 - υπεγράφη στη 1 Μαΐου του 1924 μεταξύ των Καρλ Μπεντς, Benz & Cie και Daimler Motoren Gesellschaft (DMG), που είχε ιδρυθεί από τους Γκότλιμπ Ντάιμλερ και Βίλχελμ Μάιμπαχ. Ο Ντάιμλερ απεβίωσε το 1900 και ο Maybach αποχώρησε το 1907.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δύο εταιρείες κατασκεύαζαν ξεχωριστά τις μάρκες αυτοκινήτων και μηχανών εσωτερικής καύσης μέχρι τις 28 Ιουνίου του 1926, όταν οι Benz & Cie και Daimler Motoren Gesellschaft συγχωνεύθηκαν, δημιουργώντας την Daimler-Benz AG, συμφωνώντας ότι στη συνέχεια, όλα τα εργοστάσια θα χρησιμοποιούσαν την επωνυμία της Mercedes-Benz στα αυτοκίνητα τους. Η συμπερίληψη του ονόματος Mercedes στην νέα επωνυμία τίμησε το πιο σημαντικό μοντέλο αυτοκινήτου της σειράς DMG, τη Mercedes, η οποία είχε σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από τον Βίλχελμ Μάιμπαχ. Η ονομασία του συγκεκριμένου μοντέλου αυτοκινήτου προήλθε από το όνομα της κόρης (Mercédès Jellinek) του Έμιλ Γέλινεκ. Ο Γέλινεκ διετέλεσε ως διευθυντής της DMG το 1900, οδηγώντας στην κατασκευή ενός μικρού αριθμού αγωνιστικών αυτοκινήτων σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Μάιμπαχ, που όριζε ότι ο κινητήρας πρέπει να ονομαστεί Daimler-Mercedes, κάνοντας το νέο αυτοκίνητο διάσημο μέσα από το μηχανοκίνητο αθλητισμό. Το μοντέλο αυτοκινήτου αργότερα έγινε γνωστό ως Mercedes 35 hp. Το πρώτο από τη σειρά των μοντέλων παραγωγής που φέρει το όνομα, Mercedes, είχε παραχθεί από την DMG το 1902. Ο Γέλινεκ έφυγε από το διοικητικό συμβούλιο της DMG το 1909.

Το όνομα Daimler ως μάρκα αυτοκινήτων της DMG - μετά το θάνατό του το 1900 - χρησιμοποιήθηκε και από άλλες εταιρείες (Daimler Motor Company και Austro-Daimler), έτσι ώστε η νέα εταιρεία, η Daimler-Benz, θα δημιουργούσε σύγχυση και νομικά προβλήματα για να συμπεριλάβει το Daimler στη νέα επωνυμία της, και ως εκ τούτου, χρησιμοποιούσε το Mercedes για να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Daimler Motoren Gesellschaft. Ο Καρλ Μπεντς παρέμεινε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Daimler-Benz AG μέχρι το θάνατό του το 1929.

Παρά το γεγονός ότι η Daimler-Benz είναι περισσότερο γνωστή για τη μάρκα της αυτοκινητοβιομηχανίας Mercedes-Benz, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου δημιούργησε επίσης μια αξιοσημείωτη σειρά αεροσκαφών, αρμάτων μάχης και κινητήρων υποβρυχίων. Η Daimler παρήγαγε επίσης τμήματα των γερμανικών όπλων, κυρίως σωλήνες όπλου για το τυφέκιο Mauser. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Daimler-Benz απασχολούσε προσωπικό με καταναγκαστική εργασία. Οι σκλάβοι «μοχθούσαν 18 ώρες την ημέρα, κάθονταν κάτω από το μαστίγιο, κοιμούνταν ανά έξι άτομα σε μικρούς χώρους, πέθαιναν από την πείνα ή το ψύχος ανάλογα με τα καπρίτσια των φρουρών τους».[3]

Το 1989, η Daimler-Benz InterServices AG (Debis) δημιουργήθηκε για να χειριστεί την επεξεργασία των δεδομένων, χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, όπως και τη διαχείριση ακινήτων για τον όμιλο Daimler.[4]

Το 1998, η Daimler-Benz AG εξαγόρασε την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Chrysler Corporation, σχηματίζοντας την DaimlerChrysler AG. Όταν ο όμιλος Chrysler στη συνέχεια εκποιήθηκε στην Cerberus Capital Management και μετονομάστηκε σε Chrysler LLC, τον Αύγουστο του 2007, το όνομα της μητρικής εταιρείας άλλαξε σε απλά Daimler AG εντός προθεσμίας δύο μηνών.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Daimler-Benz AG στο Wikimedia Commons