Sindarin

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παράδειγμα της Σίνταριν

Η Sindarin (ελληνική απόδοση: Σίνταριν) δημιουργήθηκε από τον Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν, τον Άγγλο φιλόλογο, συγγραφέα, ποιητή και ακαδημαϊκό, σήμερα ιδιαίτερα γνωστό ως τον συγγραφέα των έργων φανταστικής λογοτεχνίας: Χόμπιτ, Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και Σιλμαρίλλιον. Η Σίνταριν αποτελεί μία από τις δυο γλώσσες που χρησιμοποιεί η φυλή των Ξωτικών στα βιβλία του.

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Τρίτη Εποχή, αυτή η γλώσσα είναι η πιο συχνά ομιλούμενη από τα Ξωτικά της Μέσης Γης, αποτελώντας τη ζωντανή δημοτική γλώσσα των Γκρίζων Ξωτικών ή αλλιώς Σίνταρ. Ήταν ο πιο εξέχων απόγονος του Τέλεριν τα οποία διακλαδώθηκαν από τα Έλνταριν, τον πρόγονο της Κουένυα, των Τέλεριν, των Σίνταριν και των Νάντοριν.[1]

Η Σίνταριν ήταν γλώσσα των Σίνταρ, των ξωτικών Τέλερι που έμειναν πίσω στη Μέση Γη, όταν τα Ξωτικά έκαναν το ταξίδι προς το Βάλινορ. Όταν οι Νόλντορ (των οποίων η γλώσσα ήταν η Κουένυα) γύρισαν στη Μέση Γη, υιοθέτησαν αυτή τη γλώσσα αντί της δικής τους. Πριν την Πτώση του Νούμενορ, η Σίνταριν μιλιόταν κι εκεί. Η γνώση της φυλάχτηκε στο βασίλειο της Γκόντορ.

Ο Τόλκιν βασίστηκε στην Ουαλική γλώσσα για τη δομή, τη γραμματική και τη φωνολογία της Σίνταριν. Η γλώσσα, ακολουθεί την κέλτικη γραμματική των μεταλλάξεων των αρχικών συμφώνων υπό προϋποθέσεις. Για παράδειγμα η λέξη Perian, όταν λάβει άρθρο, γίνεται i Berian. Στον πληθυντικό, η Periannath, όταν λάβει άρθρο (in), γίνεται i-Pheriannath λόγω φωνολογίας. Άλλο χαρακτηριστικό της γλώσσας, είναι ότι ο πληθυντικός της κατά κανόνα δε σχηματίζεται με καταλήξεις αλλά με αλλαγή του θέματος της λέξης. Για παράδειγμα ο πληθυντικός της λέξης adar είναι edair.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]