Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
The Lord of the Rings
JRRT LOTR cover design.jpg
Τα εξώφυλλα των τριών τόμων του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών
Συγγραφέας Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν
Είδος Επικής Φαντασίας
Εκδότης Allen & Unwin
Γλώσσα Αγγλικά
Πρώτη έκδοση 1954 και 1955
Έπεται του Ο Χόμπιτ
Μεταφραστής Ευγενία Χατζηθανάση-Κόλλια
Εκδότης Κέδρος
Πρώτη έκδοση 1978

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (The Lord of the Rings) είναι ένα μυθιστόρημα φαντασίας του Άγγλου συγγραφέα Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Η ιστορία του βιβλίου αρχίζει σα συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου του Τόλκιν, του Χόμπιτ, αλλά εξελίσσεται σε μια πολύ μεγαλύτερη ιστορία. Γράφτηκε κατά διαστήματα ανάμεσα στο 1937 και το 1949, αν και το μεγαλύτερο του μέρος δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκδόθηκε αρχικά σε τρεις τόμους το 1954 και το 1955, προς ενόχληση του Τόλκιν, που σκόπευε να το εκδόσει σε ένα μόνο τόμο. Έχει από τότε πολλές φορές μεταφραστεί σε τουλάχιστον 38 γλώσσες, κάτι που το καθιστά ένα από τα πιο δημοφιλή λογοτεχνικά έργα του 20ου αιώνα. Η επιρροή του στην τελική διαμόρφωση του ύφους και των συνηθισμένων μοτίβων της λογοτεχνίας φαντασίας υπήρξε καταλυτική.

Ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών διαδραματίζεται κατά την Τρίτη Εποχή της Μέσης Γης, ενός φανταστικού κόσμου που κατοικείται από διάφορες ανθρωποειδείς φυλές: Χόμπιτ, Ξωτικά, Ανθρώπους, Νάνους και Ορκ. Η ιστορία του επικεντρώνεται γύρω από το Ένα Δαχτυλίδι το οποίο κατασκεύασε ο Σκοτεινός Άρχοντας Σάουρον κατά τη Δεύτερη Εποχή. Ξεκινώντας από το ήσυχο Σάιρ η ιστορία εξελίσσεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Μέσης Γης και ακολουθεί την πορεία του πολέμου του Δακτυλιδιού.

Η τεράστια επιτυχία του Άρχοντα των Δακτυλιδιών έχει εμπνεύσει τη δημιουργία σύντομων ιστοριών, έργων τέχνης, ηλεκτρονικών παιχνιδιών και μουσικής. Ραδιοφωνικές, θεατρικές και κινηματογραφικές μεταφορές του έχουν γίνει κατά καιρούς. Η κυκλοφορία της κινηματογραφικής μεταφοράς του Άρχοντα των Δακτυλιδιών το 2001 - 2003 και η τεράστια επιτυχία της αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για το βιβλίο, καθώς και τα άλλα έργα του Τόλκιν.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γκάνταλφ ο Γκρίζος,είναι ένας σοφός μάγος που έχει φέρει την αναστάτωση στο Σάιρ με τις περιπέτειες(ΟΧόμπιτ).Ο Γκάνταλφ είναι ο οδηγητής της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού.Επίσης είναι ο πρώτος που εγκαταλείπει την Συντροφιά καθώς όλοι νομίζουν οτί σκοτώθηκε άπο τον αρχαίο δαίμονα Μπάλρογκ.Στη πραγματικότητα γίνεται ακριβώς το αντίθετο και ο Γκάνταλφ από Γκρίζος Μάγος γίνεται Λευκός όπως ο προδότης μάγος ο Σάρουμαν ο Λευκός που ακολούθησε τον Άρχοντα Σάουρον.Ο Γκάνταλφ προσπαθεί να βοηθήσει με κάθε τρόπο να σωθεί η Γκόντορ και να καθυστερήσει τα Ορκς της Μόρντορ έτσι ωστέ ο Δαχτυλιδοκουβαλητής Φρόντο να μπει απαρατήρητος στο βουνό και να καταστρέψει το Δαχτυλίδι.
  • Ο Λέγκολας είναι ο πρίγκιπας των ξωτικών του Μιρκγουντ.Το ολόκληρο όνομα του είναι Λέγκολας Γκρινλιφ (legolas Greenleaf). Έχει πατέρα τον Θράντουιλ.Έχει καταπληκτική όραση , καθώς είναι επιδέξιος με το τόξο και δεν αστοχεί ποτέ.Συναντιέται με τους άλλους 8 της Συντροφιάς (Φρόντο, Σαμ, Μερρυ, Πιππιν, Αραγκορν, Γκίμλι, Μπορομιρ, Γκανταλφ), στο Σχιστο Λαγκάδι(Ριβεντελ). Επίσης, θα βοηθήσει με κάθε τρόπο τον Φρόντο να καταστρέψει το Δαχτυλίδι και τον Άραγκορν να γίνει βασιλιάς της Γκόντορ. Δίνει πολλές μάχες, ώστε να σκοτωθούν τα Ορκς και να ζήσουν ειρηνικά οι Χόμπιτ, τα Ξωτικά, οι Άνθρωποι κι οι Νάνοι. Δεν αφήνει ποτέ την Συντροφιά, και όταν η Συντροφιά διαλύθηκε, ακολούθησε τον Άραγκορν και τον Γκίμλι. Ο Λέγκολας αντιπαθεί τους Νάνους,εκτός από τον Γκίμλι, τον τελευταίο πρίγκιπα Νάνο, οι οποίοι κάνουν αγώνες ποιος θα σκοτώσει περισσότερα Ορκς.
  • Ο Φρόντο είναι ένας χόμπιτ από το Μπάγκ-Εντ του Σάιρ. Το ολοκληρωμένο όνομά του είναι Φρόντο Μπάγκινς. Έχασε τους γονείς του σε μικρή ηλικία και για αυτό τη φροντίδα του ανέλαβε ο θείος του , Μπίλμπο Μπάγκινς. Στα εκατοστά-ενδέκατα γενέθλια του Μπίλμπο, ανακάλυψε ότι ο θείος του τον εγκατέλειψε για να μείνει με τα ξωτικά και του άφησε το Ένα Δαχτυλίδι, το οποίο σφυρηλατήθηκε από τον σκοτεινό άρχοντα Σάουρον στις φλόγες του Βουνού του Χαμόυ, στη Μόρντορ. Ο Φρόντο μετέφερε το δαχτυλίδι στο Σχιστό Λαγκάδι, ένα από τα σπουδαία βασίλεια των ξωτικών, και εκεί με εντολή του Έλροντ, του άρχοντα του Σχιστού Λαγκαδιού, ξεκίνησε μαζί με 8 συντρόφους μια περιπέτεια για να μπουν στη Μόρντορ και να καταστρέψουν το δαχτυλίδι. Ο Φρόντο σε αυτή την περιπέτεια έδειξε μεγάλο θάρρος και αντοχή, ακόμα και όταν η συντροφιά χωρίστηκε και παρά τις δυσκολίες που συνάντησε δεν τα παράτησε ποτέ.
  • Ο Μέρρι είναι ένας χόμπιτ από το Μπάγκλαντ του Σάιρ. Το ολοκληρωμένο όνομά του είναι Μέριαντοκ Μπράντιμπακ. Ακολούθησε τον Φρόντο ως τους καταρράκτες Ράουρος, στον Μεγάλο Ποταμό, όπου εκεί η συντροφιά διαλύθηκε. Αυτόν και τον καλό του φίλο, Πέρεγκριν Τουκ, τους έπιασε μια ομάδα Ορκ και Ούρουκ-Χάι, ξέροντας πως ένας χόμπιτ είχε το Ένα Δαχτυλίδι. Αργότερα η ομάδα των Ορκ και των Ούρουκ-Χάι έπεσε σε ενέδρα στρατιωτών του Ρόχαν και ο Μέρρι με τον φίλο του κατάφεραν να δραπετεύσουν και να διαφύγουν στο δάσος Φάνγκορν, όπου εκεί έκαναν μεγάλα κατορθώματα. Ύστερα αναγκάστηκαν να χωρίσουν και ο Μέρρι πήγε στο Ρόχαν να βοηθήσει στον πόλεμο κατά της Μόρντορ και στην καταστροφή του Δαχτυλιδιού από τον Φρόντο.
  • Ο Σαμ είναι ένας χόμπιτ από το Χόμπιτον του Σάιρ. Το κανονικό του όνομα είναι Σάμγουαϊζ Γκάμγκι. Αρχικά εργαζόταν ως κηπουρός του Φρόντο αλλά όταν ο Φρόντο ξεκίνησε την περιπέτειά του να μπει στη Μόρντορ και να καταστρέψει το Δαχτυλίδι ο Σαμ τον ακολούθησε, ακόμα κι όταν η συντροφιά χωρίστηκε. Μαζί κατάφεραν να φτάσουν στο Βουνό του Χαμού στη Μόρντορ για να καταστρέψουν το Δαχτυλίδι. Ο Σαμ βοήθησε πολύ τον Φρόντο να κουβαλήσει το Δαχτυλίδι. Επίσης μία φορά έσωσε τον κύριό του , όπως αποκαλούσε τον Φρόντο , από τους Ορκ που τον είχαν παγιδέψει στον πύργο του Λουγκμπούρτζ. Ποτέ δεν εμπιστεύτηκε το Γκόλουμ, τον οδηγό αυτού και του κύριού του ως τη Μίνας Μόργκουλ , και πάντα προσπαθούσε να τον προστατεύσει από αυτό. Στο τέλος όπως φάνηκε πρόσφερε πολύτιμη βοήθεια στον Φρόντο, ο οποίος δε θα τα κατάφερνε χωρίς αυτόν.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα