Simca Esplanada

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Simca Esplanada
Σύνοψη
Κατασκευαστής Simca do Brasil
Παραγωγή1966 — 1969
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΜεσαίο-μεγάλο αυτοκίνητο
Αμάξωμα4-πορτο σεντάν
2-πορτο στέισον βάγκον
ΔιαμόρφωσηΚινητήρας μπροστά, πίσω κίνηση
Σύστημα κίνησης
Κινητήρας2,3-2,5 λιτρών V8
Μετάδοση3-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο
Διαστάσεις
Μεταξόνιο2.690 χιλιοστά
Μήκος4.732 χιλιοστά
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοSimca Vedette
Επόμενο μοντέλοDodge Dart

Το Simca Esplanada ήταν ένα μεγάλο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε από τη Simca do Brasil, τη βραζιλιάνικη θυγατρική της Simca, στη Βραζιλία από το 1966 έως το 1969.[1] Κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο στο São Bernardo do Campo της Simca do Brasil. Το αυτοκίνητο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Διεθνές Έκθεση Αυτοκινήτου του Σάο Πάολο το 1966, αντικατέστησε τις βραζιλιάνικες εκδόσεις του αρχικού Simca Vedette και τα σχετικά μοντέλα.[2] Η βασική πλατφόρμα του Esplanada μπορεί να εντοπιστεί από το γαλλικής κατασκευής Simca Vedette έως το Ford Vedette. Ο κινητήρας Emi-Sul προήλθε από την V8 επίπεδης κεφαλής Ford Motor Company του 1932, χάρη στη χρήση των ημισφαιρικών κυλινδροκεφαλών "Ardun" του Zora Arkus-Duntov.[3] Αυτό το αυτοκίνητο ήταν η τελευταία έκδοση αυτού του σχεδίου που κατασκευάστηκε για ένα αυτοκίνητο παραγωγής.

Αν και ο κινητήρας και το κεντρικό τμήμα του Vedette διατηρήθηκαν, το Esplanada είχε ριζικά ανασχεδιασμένα εμπρός και πίσω άκρα. Το εσωτερικό διέθετε ανακλινόμενα δερμάτινα καθίσματα και λεπτές ξύλινες διακοσμήσεις Jacarandá στο ταμπλό και τις πόρτες. Ο 140 ιππών κινητήρας τώρα τροφοδοτούνταν από ηλεκτρική αντλία καυσίμου και διέθετε εναλλάκτη 34 Αμπέρ. Η επένδυση 6M διέθετε ένα "overdrive" που λειτουργούσε και στις τρεις ταχύτητες του στάνταρ κιβωτίου ταχυτήτων και κυκλοφόρησε στην αγορά ως εξατάχυτο.

Esplanada του 1966

Από τον Αύγουστο του 1967 και μετά, το Simca Esplanadas έφερε ένα μικρό σήμα στο πίσω άκρο με την γραφή "fabricado pela Chrysler" ("κατασκευασμένο από την Chrysler") μετά την εξαγορά των Simca και Simca do Brasil από την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία τον Απρίλιο. Μετά την αποστολή ενός αντιγράφου της Esplanada στο Ντιτρόιτ για επανεξέταση και δοκιμή, οι αλλαγές που υπαγορεύτηκαν από τα κεντρικά γραφεία της Chrysler οδήγησαν σε βελτιώσεις για 53 μηχανικές λεπτομέρειες που εισήχθησαν τον Απρίλιο του 1968. Η εμφάνιση του αυτοκινήτου ενημερώθηκε επίσης με τετραπλούς προβολείς, νέα μάσκα, νέα πίσω φώτα και νέες λεπτομέρειες εσωτερικού. Η έκδοση 2,5 λίτρων του κινητήρα Emi-Sul διακόπηκε προς όφελος μιας έκδοσης 2,4 λίτρων λόγω μιας σειράς αστοχιών στον στροφαλοφόρο άξονα, αυτός ο κινητήρας είχε μόνο 130 ίππους. Οι σημαντικές μηχανικές βελτιώσεις επέτρεψαν στην Chrysler να προσφέρει εμπιστοσύνη 2 ετών ή 36,000 χιλιομέτρων εγγύηση.

Μια έκδοση χαμηλότερων προδιαγραφών της Esplanada που ονομάστηκε Simca Regente παρουσιάστηκε το 1966.

Το 1968 μια σπορ έκδοση της Esplanada που ονομάστηκε Simca GTX παρουσιάστηκε στο Salão do Automóvel στο Σάο Πάολο. Προσέφερε τυπικό κιβώτιο τεσσάρων ταχυτήτων, μπάκετ καθίσματα και μεγαλύτερους τροχούς.

Η παραγωγή του Esplanada, του Regente και του GTX σταμάτησε το 1969 όταν η Chrysler παρουσίασε το μεγαλύτερο Dodge Dart στην αγορά της Βραζιλίας.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]