Μετάβαση στο περιεχόμενο

Simca

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Simca
Νομική μορφήανώνυμη εταιρεία
Κλάδοςβιομηχανία αυτοκίνησης
Ίδρυση1934
ΙδρυτήςΌμιλος Fiat
Διάλυση1980
ΈδραΝαντέρ, Γαλλία
Προϊόντααυτοκίνητο
ΙδιοκτήτηςΌμιλος Fiat
ΜητρικήChrysler Europe
Commons page Πολυμέσα

Η Simca (Σίμκα) ήταν γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία που ιδρύθηκε το 1934 από την Fiat. Η Simca ήταν για πολλά χρόνια συνδεδεμένη με τη Fiat και αρκετά επιτυχές, προχώρησε στο να αγοράσει τη γαλλική θυγατρική της Ford. Το 1958 η Fiat παρέδωσε τις μετοχές της στην Chrysler και από το 1970 η Simca ήταν θυγατρική και εμπορικό σήμα της Chrysler Ευρώπης. Η επωνυμία Simca αντικαταστάθηκε από αυτή της Talbot (Τάλμποτ) το 1978 και την περίοδο 1978 - 1979 τα αυτοκίνητα πωλούνταν υπό την ονομασία Simca-Talbot, ενώ το 1980 το σήμα της Simca αποσύρθηκε εντελώς.

Simca 1100 GL του 1973.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της μεταπολεμικής περιόδου, η Simca ήταν μια από τις κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες της Γαλλίας. Το Simca 1100 υπήρξε για κάποιο διάστημα το αυτοκίνητο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη χώρα, ενώ τα μοντέλα Simca 1307 και Simca Horizon κέρδισαν τον κορυφαίο τίτλο του Ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της Χρονιάς για το 1976 και το 1978 αντίστοιχα. Τα μοντέλα αυτά πωλήθηκαν σε κάποιες άλλες χώρες ως προϊόντα άλλων επωνυμιών. Για παράδειγμα, το Simca 1307 πωλήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ως Chrysler Alpine, ενώ και το Horizon πωλήθηκε υπό την επωνυμία της Chrysler.

Αυτοκίνητα Simca κατασκευάστηκαν και από την Simca do Brasil στη Βραζιλία, καθώς και από την Barreiros (επίσης θυγατρική της Chrysler) στην Ισπανία. Κατά την εποχή που η εταιρεία ήταν ιδιοκτησία του ομίλου Chrysler, συναρμολόγηση μοντέλων της γινόταν και στη Χιλή, την Κολομβία και την Ολλανδία.