Sampsa Astala

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Sampsa Astala
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση23  Ιανουαρίου 1974
Βάνταα
Χώρα πολιτογράφησηςΦινλανδία
ΘρησκείαΛουθηρανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςDiaconia University of Applied Sciences
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταντράμερ
κιθαρίστας
συνθέτης[1]
μουσικός παραγωγός[2]
Περίοδος ακμής1997
Ιστότοπος
www.stalaso.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Sampsa Astala (γνωστός και με τα ψευδώνυμα Stala και Kita) είναι ο πρώην ντράμερ του φινλανδικού συγκροτήματος Lordi και ιδρυτής της γκλαμ ροκ μπάντας Stala & So.

Γεννημένος στην περιοχή Vantaa της Φινλανδίας στις 23 Ιανουαρίου 1974, ο Sampsa Astala εκτός από τραγουδιστής, ντράμερ και κιθαρίστας έχει δικό του στούντιο ηχογράφησης και όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, βοηθάει μικρές μπάντες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Το 1997 ο Sampsa δημιούργησε τη δική του μπάντα, τους So., με τους οποίους κυκλοφόρησε κάποια EP. Κατά τη διάρκεια μιας κρουαζιέρας των Kiss στη Σουηδία το 2000, γνώρισε τον Mr.Lordi και κάποια άλλα μέλη της μπάντας και έτσι μπήκε ως ο ντράμερ Kita. To 2006 με τους Lordi εκπροσώπησαν τη Φινλανδία στην Eurovision και πήρανε την πρωτιά. Μέσα από τις μεγάλες τιμές που απονεμήθηκαν στην μπάντα ήτανε και το όνομα Kita, που πήρανε κάποιες γυμνασιακές εγκαταστάσεις στην πόλη Karkkila στην οποία ο Sampsa πέρασε τα παιδικά του χρόνια έως και την αποφοίτησή του από το λύκειο.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2010, μέσω του site της Eurovision, ανακοινώθηκε οτι η μπάντα του Sampsa, Stala & So. ήτανε από τους υποψήφιους που θα εκπροσωπούσαν τη Φινλανδία στη Γιουροβίζιον 2011 στο Ντύσσελντοφ, και τότε ο Sampsa κλήθηκε να αποφασίσει εάν θα συνέχιζε την επιτυχημένη πορεία του στους Lordi ή θα ρίσκαρε να συμμετάσχει με την μπάντα του. Έτσι και έγινε. 4 μέρες αργότερα, στις 4 Οκτωβρίου του 2010, μέσω του site των Lordi ήρθε η επίσημη ανακοίνωση ότι ο Kita θα αποχωρούσε από την μπάντα διότι επιθυμούσε να συνεχίσει την πορεία του με τους Stala & So. ως τραγουδιστής και προφανώς δεν θα μπορούσε να συνεχίσει και στις 2 μπάντες παράλληλα, αφού ο κανονισμός των Lordi απαγορεύει στα μέλη να δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο επί σκηνής. Σε μια συνέντευξή του λίγους μήνες αργότερα δήλωσε ότι το τραγούδι είναι μια φυσική ανάγκη για εκείνον και ίσως θα τον επηρέαζε ψυχολογικά το να μην μπορεί να βγεί στη σκηνή και να τραγουδήσει. Δυστυχώς όμως οι Stala & So. δεν επιλέχτηκαν να εκπροσωπήσουν τη Φινλανδία στη Γιουροβίζιον με το τραγούδι "Pamela".

Ο Sampsa μαζί με το συγκρότημα του μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να κάνουν πολλές περιοδείες στην Ευρώπη όπως και να κυκλοφορήσουν νέο υλικό.

Με τους Lordi:

Get Heavy - 2002 The Monsterican Dream - 2004 The Arockalypse - 2006 Deadache - 2008 Babez For Breakfast - 2010

Με τους Stala & So. (Από το 2011 και μετά καθώς οι προηγούμενες κυκλοφορίες τους δεν έχουν γίνει γνωστές)

It Is So. - 2011 Gimme Five - 2012 Play Another Round - 2013

Έχει επίσης συμμετάσχει σε ένα ντουέτο με την μπάντα Honey Hellraiser την οποία προωθεί στο single τους "Nothing but, nothing but right!"

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.
  2. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Sampsa Astala στο Wikimedia Commons