SDMX

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

H διεθνής πρωτοβουλία SDMX (Statistical Data and Metadata eXchange) αποσκοπεί στην τυποποίηση της περιγραφής και των διαδικασιών που χρησιμοποιούνται στην ανταλλαγή στατιστικών στοιχείων ή, γενικότερα, στο πώς γίνονται προσβάσιμα τα στατιστικά δεδομένα και μεταδεδομένα. Αρχικά η έμφαση δόθηκε στην τυποποίηση της προσβασιμότητας μεταξύ υπερεθνικών οργανισμών και των χωρών μελών με τις οποίες διενεργείται ανταλλαγή και κοινοποίηση στατιστικών στοιχείων. Σήμερα τα πρότυπα SDMX τυποποιούν και διευκολύνουν γενικότερα την πρόσβαση στα στοιχεία με ενιαίο τρόπο από οποιονδήποτε χρήστη.

Οι οργανισμοί που υποστηρίζουν τη χρήση των προτύπων SDMX είναι η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΤΔΔ), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (OHE, Διεύθυνση Στατιστικής) και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι οργανισμοί αυτοί παίζουν σημαντικό ρόλο σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο στη συλλογή και δημοσιοποίηση στατιστικών στοιχείων για πολλούς κλάδους οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας (γεωργικές στατιστικές, οικονομικές και χρηματοοικονομικές στατιστικές, κοινωνικές στατιστικές, στατιστικές περιβάλλοντος, κλπ).

Τεχνικά πρότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αρχεία SDMX έχουν δύο μορφές έκφρασης:

  • SDMX-ML (με χρήση σύνταξης XML) και
  • SDMX-EDI (με χρήση σύνταξης EDIFACT και βασιζόμενο στο παλαιότερο πρότυπο GESMES/TS). Η μορφή SDMX-EDI δεν υποστηρίζεται στις νεότερες αναθεωρήσεις του προτύπου.

Από το 2005 τα πρότυπα SDMX είναι αναγνωρισμένα και από το Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (πρότυπο ISO 17369).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]