SAAB

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
SAAB
Νομική μορφήaktiebolag
ΚλάδοςΑεροπορία και armory
Ίδρυση1937
ΈδραΣτοκχόλμη, Σουηδία
ΠροϊόνταΈλεγχος Εναέριας Κυκλοφορίας
ΙδιοκτήτηςInvestor AB
Υπάλληλοι13.757
ΜητρικήSaab-Scania
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα
Αεροσκάφος τύπου SAAB 2000

Η SAAB (Svenska Aeroplan AktieBolaget / Σουηδικά Αεροσκάφη ΑΕ) είναι μια σουηδική εταιρία κατασκευής αεροσκαφών και η μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της Σουηδίας, κατασκευάστρια μεταξύ πολλών άλλων του μαχητικού αεροσκάφους Gripen. Η εταιρία ιδρύθηκε το 1937. Μέχρι το 1995, της ανήκε και η κατασκευαστική εταιρία φορτηγών Scania. Το τμήμα κατασκευής αυτοκινήτων SAAB Automobile ιδρύθηκε το 1947, ενώ το 1990 έγινε ανεξάρτητο. Την ίδια χρονιά ο όμιλος της Αμερικανικής General Motors εξαγόρασε το ήμισυ των μετοχών του κλάδου των επιβατηγών αυτοκινήτων για να πουληθεί εξ ολοκλήρου στον Αμερικανικό κολοσσό δέκα χρόνια αργότερα, το έτος 2000.

Στις 26 Ιανουαρίου 2010, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Saab Automobile από την ολλανδική Spyker, επετεύχθη συμφωνία επί του θέματος. Το συμβόλαιο μεταξύ της General Motors και της Spyker για την εξαγορά της Saab περιλάμβανε τίμημα 400 εκατομμυρίων δολαρίων, από τα οποία τα 74 θα ήταν σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε μετοχές. Μάλιστα επρόκειτο να υπάρξει δανειοδότηση ύψους 564 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με εγγυήτρια την κυβέρνηση της Σουηδίας.[1] Τελικώς όμως, τον Μάιο του 2014 η παραγωγή αυτοκινήτων σταμάτησε οριστικά.

Ωστόσο, η SAAB εξακολουθεί να παράγει συστήματα αεροναυπηγικής, χερσαία, ναυτικά συστήματα, συστήματα ασφαλείας και συστήματα αεροδιαστημικής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Saab sale - full details». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Saab στο Wikimedia Commons