Rotel

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Rotel
ΚλάδοςHλεκτρονικά
Ίδρυση1961
Έδρα, Ιαπωνία
ΠροϊόνταΕξοπλισμός audio και video
ΙδιοκτήτηςRotel
Υπάλληλοι200+
Ιστότοποςhttp://rotel.com
Commons page Πολυμέσα

Η Rotel είναι Ιαπωνική οικογενειακή εταιρεία κατασκευής high-end εξοπλισμού audio και video, όπως οικιακός κινηματογράφος, ενισχυτές, CD-players, tuners/streamers, κτλ. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1961. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Rotel ενώθηκε με το B&W Group, σχηματίζοντας στρατηγική συμμαχία, στην οποία αργότερα προσετέθη και η Classé Audio. Την εταιρεία δημιούργησε ο Tomoki Tachikawa, ενώ σήμερα διοικείται από τον ανιψιό του, Peter Kao.

Η εταιρεία άρχισε να λειτουργεί στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με την επωνυμία Roland Electronics ως συναρμολογητής τηλεοράσεων για τη μάρκα Sylvania που λειτουργούσε στην ιαπωνική αγορά.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 επικεντρώθηκε σε προϊόντα ήχου και κατασκευής για γνωστές αμερικανικές εταιρείες hi-fi, συμπεριλαμβανομένων των Harman Kardon, HH Scott και Marantz, οι οποίοι θεωρούσαν την Ιαπωνία ως μια κερδοφόρα πηγή αξιόπιστων προϊόντων.

Το όνομά της εταιρείας άλλαξε σε Rotel μετά τη συγχώνευση της Ro (land Electronics) με τον Αμερικανό διανομέα (Mar) tel το 1971.

O δεσμός μεταξύ Rotel και B&W Group άρχισε νωρίς τη δεκαετία του 1980, με αποκλειστική διανομή στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη. Τα επόμενα 20 χρόνια, η Rotel διόρισε όλους τους διανομείς Bowers & Wilkins, παγκοσμίως. Το 2000, το B&W Group ίδρυσε τη Rotel Europe, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ενσωματώνοντας όλες τις πωλήσεις και υποστήριξη της Rotel εκτός Βορείου Αμερικής.[1]

Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας και του σχεδιασμού πραγματοποιείται στη Μεγάλη Βρετανία και η παραγωγή πραγματοποιείται στο εργοστάσιο στο Βόρειο Χονγκ Κονγκ. Η Rotel είναι γνωστή για την κατασκευή πολύ σταθερών τροφοδοτικών ενισχυτών, στον πυρήνα των οποίων βρίσκονται μετασχηματιστές δικής τους κατασκευής.

Το 2018, η Classé αποκτήθηκε από την Sound United, διακόπτοντας τους δεσμούς με το B&W Group.

To 2020, η Sumiko ανέλαβε διανομέας της Rotel στις ΗΠΑ.

Η Rotel διατηρεί ένα αποκλειστικό δίκτυο ειδικευμένων διανομέων hi-fi, παγκοσμίως.

Τα τελευταία 40 χρόνια, η Rotel έχει λάβει περισσότερα από 200 βραβεία σε όλο τον κόσμο και θεωρείται ως κορυφαίος ειδικός ήχου.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. rotel_admin (2016-05-18). «Our Story» (στα αγγλικά). Rotel. http://rotel.com/our-story. Ανακτήθηκε στις 2016-11-01. 

Eξωτερικοί δεσμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]