Renault Frégate

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Renault Frégate
Σύνοψη
Κατασκευαστής Renault
Παραγωγή1951 — 1960
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΜεσαίο πολυτελές αυτοκίνητο
Αμάξωμα4-πορτο sedan
5-πορτο station wagon
ΔιαμόρφωσηΚινητήρας μπροστά, πίσω κίνηση
Σχετική εξέλιξηRenault Colorale
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοRenault Vivastella
Renault Suprastella
Renault Colorale (μετά το 1957)
Επόμενο μοντέλοRambler Renault[1][2]

Το Renault Frégate (προφέρεται: [Ρενό Φρεγκάτ]) ήταν μεσαίο πολυτελές αυτοκίνητο που παρήχθη από τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault, μεταξύ 1951 και 1960.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Renault Frégate, πίσω μέρος
Renault Frégate Domaine (1956–1960)

Ο σχεδιασμός για ένα μοντέλο αυτής της κατηγορίας ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, παράλληλα με την ανάπτυξη του Renault 4CV. Δημιουργήθηκε μάλιστα ένα πρωτότυπο, αλλά η ανάπτυξη τέθηκε σε αναμονή υπέρ του πιο σημαντικού έργου 4CV. Τα σχέδια παρέμειναν στο ράφι μετά τον πόλεμο και το νέο μοντέλο έπρεπε να ανακαινιστεί πλήρως. Το Renault Fregate σχεδιάστηκε από τον Robert Barthaud, εισάγοντας επιρροές από αμερικανικά αυτοκίνητα όπως τα Chevrolet και Buick του 1949. Το ίδιο άτομο σχεδίασε επίσης το επαγγελματικό Renault Colorale και τα δύο αυτοκίνητα θα κατέληγαν να μοιράζονται τις πόρτες και τον κινητήρα τους.[3][4]

Το Frégate παρουσιάστηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού το 1950 και τα πρώτα παραδείγματα παραδόθηκαν τον Νοέμβριο του 1951. Ο κινητήρας είχε κυβισμό 1996 κυβικών και απόδοση 60 ΥΓ (44 kW). Το 1956, η πεντάθυρη έκδοση Domaine κυκλοφόρησε στην αγορά. Τώρα προσφέρθηκε και κινητήρας κυβισμού 2141 κυβικών και - σύμφωνα με το πρότυπο SAE - 77 ΥΓ (57 kW) στις 4400 σ.α.λ. Η μέγιστη ροπή ήταν 157 Nm στις 2200 σ.α.λ. Το κιβώτιο ταχυτήτων είχε τέσσερις ταχύτητες και ο μοχλός αλλαγής ταχυτήτων ήταν στην κολόνα του τιμονιού. Αργότερα ήταν διαθέσιμο και αυτόματο κιβώτιο τριών επιπέδων. Οι μπροστινοί τροχοί ήταν αναρτημένοι σε διπλά ψαλίδια.[5] Το Frégate ήταν ένα από τα πρώτα αυτοκίνητα παραγωγής με ημι-συρόμενο πίσω άξονα.[6] Υπήρχαν φρένα τυμπάνου τριγύρω ( διπλό μπροστά).

Μέχρι το τέλος της παραγωγής το 1960, 163,383 Frégate είχαν κατασκευαστεί στο εργοστάσιο στο Φλεν-συρ-Σεν της Γαλλίας. Μετά το τέλος της παραγωγής, η Renault σύναψε μια συμφωνία με την AMC για να παράγει το Rambler Classic στο Βέλγιο για την Ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό λοιπόν ήταν ο έμμεσος διάδοχος του Frégate.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]