Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (Βρετανία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από RAF)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βασιλική Πολεμική Αεροπορία
RAF-Badge.svg
Έμβλημα της Πολεμικής Αεροπορίας
Ίδρυση 1 Απριλίου, 1918
(100 χρόνια)
Χώρα Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
Πίστη Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄
Δύναμη 37.200 προσωπικό
Υπαγωγή Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις
Αρχηγείο Γουάιτχολ, Λονδίνο
Ρητό λατινικά: Per Ardua ad Astra
"Μέσω των δυσκολιών στα αστέρια"
Ιστοσελίδα raf.mod.uk
Διοίκηση
Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Σερ Άντριου Πούλφορντ
Διακριτικά
Κύκλος / χαμηλής ορατότητας RAF roundel.svg RAF Lowvis Army roundel.svg
Διακριτικό πτερυγίου / χαμηλής ορατότητας / τακτικής αναγνώρισης RAF-Finflash-Noncombat.svg Fin flash of the United Kingdom Low Visibility.svg
RAF TRF.svg
Διακριτικό (σημαία) Air Force Ensign of the United Kingdom.svg

Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία[1] (αγγλικά: Royal Air Force, σύντμηση RAF, ΡΑΦ) είναι η αεροπορία των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η ΡΑΦ ιδρύθηκε στις 1 Απριλίου 1918. Είχε 998 αεροπλάνα και προσωπικό 44.880 ατόμων το 2006.

Α' Παγκόσμιος Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βασιλική Βρετανική Αεροπορία έγινε ευρέως γνωστή από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για τους βομβαρδισμούς των γερμανικών χαρακωμάτων, αλλά και για τις περίφημες αερομαχίες της με τα γερμανικά καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά, παρότι ως Βρετανική Βασιλική Αεροπορία ιδρύθηκε το τελευταίο έτος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η RAF ήταν από την αρχή ένα πολύ σημαντικό όπλο των Συμμάχων. Βοήθησε κατά πολύ τις Συμμαχικές Δυνάμεις στο Δυτικό και στο Μακεδονικό Μέτωπο.

Αγγλικές Αποικίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάμεσα στην περίοδο του Α' και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κατασκευάστηκαν στις αγγλικές αποικίες πάμπολλα αεροδρόμια με σκοπό την ασφάλεια των αποικιών, όχι μόνο από τις εχθρικές χώρες, αλλά και από τους ιθαγενείς.

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η RAF κατά την εκκένωση της Δουνκέρκης (επιχείρηση "Ντυναμό") το 1940. Χάρη στην υποστήριξή της έγινε δυνατή η ολοκλήρωση της επιχείρησης αυτής, χάρη στην οποία διασώθηκαν 12 βρετανικές μεραρχίες.

Η Μάχη της Αγγλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Μάχη της Αγγλίας
Το έμβλημα της RAF στις πύλες Cranwell

Κατά τη μάχη της Αγγλίας η RAF έγινε πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο. Στη μάχη της Αγγλίας οι Βρετανοί αεροπόροι πολέμησαν με σθεναρή αντίσταση κατά των γερμανικών αεροσκαφών. Τα αεροσκάφη της Βασιλικής Βρετανικής Αεροπορίας ήταν γενικά καλύτερης κατασκευής. Από την πρώτη στιγμή τα αεροπλάνα των Ναζί είχαν μεγάλες απώλειες σε σημείο που οι Γερμανοί αναγκάστηκαν να αλλάξουν τα σχέδιά τους, εγκαταλείποντας τελικά τον αντικειμενικό στόχο τους, την εκμηδένιση της RAF και την πραγματοποίηση της Επιχείρησης "Θαλάσσιος Λέων".

Βόρεια Αφρική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αγγλικά αεροπλάνα έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο στην υποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων καθώς τα βρετανικά αεροπλάνα, έχοντας εξασφαλίσει την κυριότητα του αέρα, βομβάρδιζαν στόχους της Βέρμαχτ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]