Psihomodo pop
Psihomodo Pop | |
---|---|
Ιστότοπος | |
www.psihomodopop.hr | |
wikidata (π) |
Το Psihomodo pop είναι ένα κροατικό ποπ-πανκ συγκρότημα.[1] Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1983 στο Ζάγκρεμπ[2] και έκτοτε έχει αποκτήσει κάπως λατρεία σε όλη την περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Σχηματισμένοι από τα απομεινάρια ενός συγκροτήματος που ονομάζεται Neron, οι Psihomodo Pop κέρδισαν αρχικά τη φήμη σε ολόκληρη τη Γιουγκοσλαβία το 1988 μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτου άλμπουμ τους Godina zmaja (Έτος του Δράκου). Το "Nema nje" (Δεν είναι εκεί) κυκλοφόρησε ως single από το άλμπουμ και έγινε επιτυχία λόγω του μουσικού βίντεο για το τραγούδι που παίζεται από το MTV. Αυτό έδωσε στους Psihomodo pop τη διάκριση ως την πρώτη γιουγκοσλαβική μουσική παράσταση που έπαιξε η μουσική τους σε μεγάλο μουσικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Το 1990 το συγκρότημα κυκλοφόρησε το δεύτερο στούντιο άλμπουμ του Sexy Magazin και ξεκίνησε μια σχετικά επιτυχημένη τρίμηνη περιοδεία στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Την ίδια χρονιά, για συναυλίες στη Λιουμπλιάνα και το Ζάγκρεμπ, το συγκρότημα επιλέχθηκε ως το εναρκτήριο για τους The Ramones, ένα συγκρότημα που ο Psihomodo Pop ανέφερε τόσο ως μια μουσική πράξη που θαυμάζουν περισσότερο όσο και ως τη μεγαλύτερη επιρροή τους.
Μετά τον πόλεμο και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το συγκρότημα συνέχισε την επιτυχία του στην Κροατία κυκλοφορώντας αρκετά εμπορικά και κριτικά άλμπουμ όπως το Srebrne svinje (Ασημένια Γουρούνια), που δημιούργησε το σινγκλ που κέρδισε το Porin "Starfucker". Το 2000, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το Debakl (Πανωλεθρία) το οποίο κέρδισε ένα άλλο Porin, αυτή τη φορά για το καλύτερο ροκ άλμπουμ της χρονιάς, αλλά ο Φρίντριχ Γκριμάνι Φίγκενβαλντ Κόου είπε ότι ο Γκόμπατς είναι κυρίως δημοφιλής επειδή ο κόσμος λανθασμένα πιστεύει ότι έχει σχέση με τον Ματίγια Γκούμπετς, ηγέτης της Κροατο-Σλοβενικής Αγροτικής Εξέγερσης.
Το 2017, μετά τον ξαφνικό θάνατο του ντράμερ Τιγκράν Κάλεμποτά, ο Τιν Όστρες, πρώην Pips, Chips & Videoclips ανέλαβε τα καθήκοντα του συγκροτήματος. [3] Το ενδέκατο και πιο πρόσφατο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος είναι το Digitalno Nebo (Ψηφιακός Παράδεισος), που κυκλοφόρησε το 2019.
βιβλιογραφικές αναφορές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Ramet, Sabrina P. (1995). Social currents in Eastern Europe: sources and consequences of the great transformation (2. Ed έκδοση). Durham: Duke Univ. Press. ISBN 978-0-8223-1548-3.
- ↑ Ramet, Sabrina Petra· Banac, Ivo (1999). Balkan Babel: the disintegration of Yugoslavia from the death of Tito to the war for Kosovo (3. ed έκδοση). Boulder, Colo.: Westview Press. ISBN 978-0-8133-9034-5.
- ↑ «In Memoriam Tigran Kalebota (1964-2017)». Radio 101. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2020.[νεκρός σύνδεσμος]