Μετάβαση στο περιεχόμενο

Proton (αυτοκινητοβιομηχανία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Proton (αυτοκινητοβιομηχανία)
Νομική μορφήσυμμετοχική εταιρεία
Κλάδοςβιομηχανία αυτοκίνησης
Ίδρυση9  Ιουλίου 1985
ΙδρυτήςΜαχαθίρ Μοχάμαντ
ΈδραΣα Αλάμ, Μαλαισία
Προϊόντααυτοκίνητο
ΙδιοκτήτηςGeely
ΜητρικήDRB-HICOM
ΣλόγκανInspring Connections
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα
Οι χώρες με ιστορική ή τρέχουσα δραστηριότητα της Proton.

Η Proton Holdings Berhad (συντομογραφία: PHB, είναι ανεπίσημα γνωστή ως Proton) είναι επιχείριση με έδρα τη Μαλαισία, η οποία δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό, κατασκευή, διανομή και πωλήσεις αυτοκινήτων. Η Proton ιδρύθηκε το 1983 ως η μοναδική αρχικά εθνική εταιρεία αυτοκινήτων μέχρι την έλευση της Perodua το 1993. Η εταιρεία έχει την έδρα της στο Σα Άλαμ της πολιτείας Σελάνγκορ και λειτουργεί πρόσθετες εγκαταστάσεις στη Πόλη Προτόν στο Περάκ. Η ονομασία «Proton» προέρχεται από το ακρωνύμιο των λέξεων Perusahaan Otomobil Nasional (Εθνική Εταιρεία Αυτοκινήτων) στα μαλαϊκά.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά, η Proton ήταν κατασκευαστής προϊόντων της Mitsubishi Motors (MMC) με αλλαγμένο σήμα κατά τη δεκαετίες του 1980 και του 1990. Η Proton παρήγαγε το πρώτο δικό της αυτοκίνητο (αν και είχε κινητήρα Mitsubishi) το 2000, κάνοντας τη Μαλαισία ως την 11η χώρα στον κόσμο που απέκτησε την ικανότητα να σχεδιάσει αυτοκίνητα από το μηδέν. Από το 2000, η Proton έχει δημιουργήσει ένα μείγμα τοπικά κατασκευασμένων και όχι μόνο οχημάτων. Τα αυτοκίνητα της Proton πωλούνται σήμερα σε τουλάχιστον 15 χώρες, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκονται στην Ασία.

Η Proton ανήκε αρχικά κατά πλειοψηφία στο HICOM, ενώ μειοψηφικά μερίδια κατείχαν μέλη του ομίλου Mitsubishi. Από το 2005, η Mitsubishi εκχώρησε τη συμμετοχή τους στην Proton στην Χαζανάχ Νασιονάλ και το 2012 η Proton αποκτήθηκε πλήρως από την DRB-HICOM.

Η Proton είναι ο ιδιοκτήτης της Lotus Cars από το 1996. Τον Μάιο του 2017, η DRB-HICOM ανακοίνωσε τα σχέδιά της να πωλήσει το 49,9% των μετοχών της στη Proton και του 51% των μετοχών της στη Lotus προς την Geely Automobile Holdings. Η συμφωνία υπεγράφη τον Ιούνιο του 2017, και από τότε η Lotus έπαψε να είναι μονάδα της Proton.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2017, η DRB-HICOM ανακοίνωσε αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της Proton Holdings Berhad.[1] Μετά την υπογραφή της οριστικής συμφωνίας με την κινεζική Zejiang Geely Holding Group Limited στις 23 Ιουνίου 2017,[2] η Κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία απέκτησε το 49,9% του μετοχικού κεφαλαίου της Proton. Η ανακοίνωση στις 29 Σεπτεμβρίου έφερε νέο διοικητικό συμβούλιο στις εταιρείες Proton Holdings, Proton Edar (εταιρεία τοπικής διανομής) και Perusahaan Otomobil Nasional Sdn Bhd (PONSB).

Τρεις υποψήφιοι από την Geely Holdings εντάχθηκαν στα συμβούλια: Ο Ντάνιελ Ντονγκχούι Λι, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και οικονομικός διευθυντής της Geely Holdings, ο Δρ. Νέιθαν Γιουνίνγκ, ο Εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιχείρησης της Geely Holding, και ο Φενγκ Τσινγκ Φενγκ, σημαντικό πρόσωπο στην Geely Auto του Χονγκ Κονγκ. Η DRB-HICOM εκπροσωπείται από τον Ντάτο' Σρι Σιέντ Φαϊσάλ Αλμπάρ, ο οποίος προεδρεύει τα συμβούλια και οι Αμαλάναθαν Τόμας και Σαχαρούλ Φαρέζ Χασάν. Και οι δύο είναι μέρος της διευθυντικής ομάδας[3] στην DRB-HICOM.

Την ίδια ημέρα ονομάστηκε ως μέλος και ο Δρ. Λι Τσούνρονγκ, ο οποίος προσχωρούσε την PONSB ως διευθύνων σύμβουλος.[4] Ο Δρ. Λι είναι ο τρίτος ξένος που γίνεται επικεφαλής της Proton. Μεταξύ του 1987 και του 1993, στα πρώτα χρόνια της Proton, δύο διαφορετικοί Ιάπωνες υποψήφιοι από τους τότε συνεργάτες, την Mitsubishi Motors Corporation, ήταν επικεφαλής στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Proton, κυρίως εξαρτώμενη από την εγχώρια αγορά, υποβάλλεται επί του παρόντος σε μια διαδικασία μετασχηματισμού, ως μέρος ενός σχεδίου μακροπρόθεσμης ανάκαμψης ελπίζοντας για επιστροφή στην κερδοφορία και την ανάκτηση της διεθνής παρουσίας. Η Proton, ως θυγατρική της Geely, αναμένεται να θέσει την εταιρεία και πάλι στο προσκήνιο με την εισαγωγή του πολυαναμενόμενου SUV Boyue που θα διατεθεί στο εμπόριο μέχρι τα τέλη του 2018.[5]

Η Proton στηρίζεται κυρίως στην εγχώρια αγορά για το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων και εσόδων της. Παρόλα αυτά, μικρές ποσότητες αυτοκινήτων της Proton εξάγονται και σε διάφορες άλλες χώρες της Ασίας, καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αυστραλία. Η εταιρεία κατείχε πολύ μεγαλύτερο παγκόσμιο δίκτυο πωλήσεων τη δεκαετία του 1990, καλύπτοντας όλες τις έξι ηπείρους και πάνω από 70 χώρες, αλλά σκοπεύει να ανακτήσει ένα παγκόσμιο μερίδιο με 500.000 ετήσιες πωλήσεις μέχρι το 2018

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Επιλογή του Κοινού, Κατηγορία Αυτοκίνητα (Χάλκινο) - Βραβεία Εμπορικών Σημάτων Πούτρα 2017[6]
  • Επιλογή του Κοινού, Κατηγορία Αυτοκίνητα (Χάλκινο) - Βραβεία Εμπορικών Σημάτων Πούτρα 2018[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 29 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2018. 
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 29 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2018. 
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2018. 
  4. http://www.theedgemarkets.com/article/li-chunrong-named-ceo-proton-manufacturing-arm
  5. https://paultan.org/2017/07/31/proton-geely-boyue-suv-to-go-on-sale-by-end-2018/
  6. 6,0 6,1 «WINNERS». PUTRA BRAND AWARDS (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Νοεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]