Pokémon Red και Blue

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Pokémon Red Version
Pokémon Blue Version
Pocket Monsters: Green
Βορειοαμερικανικά εξώφυλλα της Red & Blue, όπου απεικονίζονται οι Charizard και Blastoise αντίστοιχα
ΔημιουργόςGame Freak
ΕκδότηςNintendo
ΣκηνοθέτηςΣατόσι Τατζίρι
ΠαραγωγόςΣιγκέρου Μιγιαμότο
Τακάσι Καβαγκούτσι
Τσουνεκάζου Ισιχάρα
ΣχεδιαστήςΣατόσιο Τατζίρι
ΠρογραμματιστήςΤζουνίτσι Μασούντα
Σιγκέκι Μοριμότο
Τετσούγια Γουατανάμπε
Σοουσούκε Ταμάντα
ΚαλλιτέχνηςΚεν Σουγκιμόρι
Ατσούκο Νισίντα
ΣυγγραφέαςΣατόσι Τατζίρι
Ρυοσούκε Τανιγκούτσι
Φουμιχίρο Νονομούρα
Χιρογιουκι Τζιννάι
ΣυνθέτηςΤζουνίτσι Μασούντα
ΣειράPokémon
ΠλατφόρμαGame Boy
Ημ/νία κυκλοφορίαςΩς Red και Green:
JP: 27 Φεβρουαρίου 1996
Ως Red και Blue:
NA: 28 Σεπτεμβρίου 1998
AU: 23 Οκτωβρίου 1998
EU: 5 Οκτωβρίου 1999
ΕίδοςRole-playing
ModeSingle-player, multiplayer
δεδομένα (π  σ  ε )

Τα Pokémon Red Version και Pokémon Blue Version είναι role-playing βιντεοπαιχνίδια, που αναπτύχθηκαν από την Game Freak και κυκλοφόρησαν από τη Nintendo για την κονσόλα Game Boy, το 1996. Πρόκειται για τα πρώτα βιντεοπαιχνίδια της σειράς Pokémon. Πρώτα κυκλοφόρησαν στην Ιαπωνία, υπό τους τίτλους Pocket Monsters: Red και Pocket Monsters: Green, ενώ προς το τέλος της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησε και μία special edition, το Pocket Monsters: Blue, πάλι στην Ιαπωνία.[1] Το 1998 υπό τους τίτλους Pokémon Red και Pokémon Blue, κυκλοφόρησαν στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία και το 1999 και στην Ευρώπη.

Το 1998 κυκλοφόρησε και άλλη μία special edition το Pokémon Yellow, στην Ιαπωνία, και το 1999 και 2000 και σε άλλες περιοχές. Το 2004, κυκλοφόρησε ριμέικ των Pokémon Red και Green, για την κονσόλα Game Boy Advance, με τίτλους Pokémon FireRed και LeafGreen.[2][3] Το 2016, για την εικοσαετή επέτειο των Pokémon Red και Blue (και Green στην Ιαπωνία), η Nintendo, επανακυκλοφόρησε τα παιχνίδια, για την κονσόλα Nintendo 3DS (Virtual Console).

Ο παίκτης ελέγχει τον πρωταγωνιστή του, παρακολουθώντας πανοραμικά όλο το παιχνίδι, το οποίο εξελίσσεται στη φανταστική περιοχή Kanto, με αποστολή να γίνει ο καλύτερος εκπαιδευτής (Pokémon Trainer). Περιληπτικά ο σκοπός του παιχνιδιού είναι ο παίκτης να κερδίσει όλους τους Gym Leaders και να πάει στο πρωτάθλημα Indigo, ώστε να να αντιμετωπίσει τους Elite Four και να γίνει πρωταθλητής. Εν συνεχεία, μείζονος σημασίας, είναι και η πλήρης συμπλήρωση του Pokédex, το οποίο σημαίνει ο παίκτης να βρει και τα 151 Pokémon. Τα παιχνίδια επιτρέπουν τη χρήση του Game Link Cable, ενός καλωδίου που επιτρέπει στους παίκτες να ανταλλάσουν πλάσματα και να μάχονται μεταξύ τους. Αν και κυκλοφόρησαν ανεξάρτητα, η ιστορία των παιχνιδιών είναι ακριβώς η ίδια, με τη διαφορά ότι δεν μπορεί ο παίκτης να βρει όλα τα πλάσματα μόνο στη μία, αφού η μία έχει πλάσματα που η άλλη δεν έχει και το αντίστροφο.

Οι Red και Blue απέσπασαν πολύ θετικές κριτικές κατά την κυκλοφορία τους, με τους κριτές να εκθειάζουν τις πολλαπλές επιλογές των παικτών, μεταξύ άλλων. Στο GameRankings το παιχνίδι έλαβε 88%[4] και θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα παιχνίδια όλων των εποχών. Ενώ και το IGN το είχε στη λίστα του με τα 100 Σπουδαιότερα Παιχνίδια όλων εποχών, για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Ήδη από τούτη την αυγή της σειράς δικαιόχρησης, έγινε φανερό το ότι θα γινόταν αυτό που είναι σήμερα, μια σειρά δικαιόχρησης με κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.[5] Μόνο αυτά τα παιχνίδια είχαν πουλήσει πάνω από 300 εκατομμύρια κόπιες παγκοσμίως. Το 2009, εισήχθησαν και στο Guinness World Records, ως το βιντεοπαιχνίδι ρόλων με τις περισσότερες πωλήσεις στο Game Boy, αλλά και γενικά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Staff (November 1999). «What's the Deal with Pokémon?». Electronic Gaming Monthly (124): 216. 
  2. «ポケットモンスター ファイアレッド・リーフグリーン». The Pokémon Company. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2013. 
  3. «ポケットモンスター ファイアレッド・リーフグリーン». Nintendo. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2013. 
  4. «Pokemon Red Version for Game Boy». GameRankings. CBS Interactive. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2019. 
  5. «Pokemon Franchise Approaches 150 Million Games Sold». PR Newswire. Nintendo. 4 October 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις April 26, 2007. https://web.archive.org/web/20070426072034/http://www.prnewswire.com/cgi-bin/stories.pl?ACCT=104. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]