Peter, Paul and Mary

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Peter, Paul and Mary 1963

Οι "Peter, Paul and Mary" ήταν αμερικανικό συγκρότημα φολκ μουσικής, το οποίο δημιουργήθηκε το 1961 στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια μιας ασυνήθιστα δημιουργικής περιόδου για την ποπ μουσική, γνωστή και ως το φαινόμενο "American folk music revival". Το τρίο συνέθεταν οι Πίτερ Γιάροου, Πολ Στούκι και η Μέρι Τρέιβερς. Μετά το θάνατο της Τρέιβερς το 2009, οι Γιάροου και Στούκι συνέχισαν τις εμφανίσεις ως ντουέτο.[1]

Επιρροές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μέρι Τρέιβερς έχει πει ότι επηρεάστηκε από τον Γούντι Γκάθρι, τον Πιτ Σίγκερ, και τους The Weavers[2]. Στο ντοκιμαντέρ Peter, Paul & Mary: Carry It On — A Musical Legacy μέλη των Weavers μιλούν για το πώς οι Peter, Paul and Mary ανέλαβαν τη σκυτάλη του κοινωνικού σχολιασμού της φολκ μουσικής στη δεκαετία του 1960.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Πρώτα Χρόνια (1961-1969)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μάνατζερ Άλμπερτ Γκρόσμαν δημιούργησε το συγκρότημα, αφού είχε δει σε οντισιόν πολλούς τραγουδιστές της φολκ μουσικής σκηνής της Νέας Υόρκης. Έπειτα από πρόβες με τους Γιάροου, Στούκι, και Τράβερς στη Βοστόνη και στο Μαϊάμι, ο Γκρόσμαν τους έκλεισε εμφάνιση στο The Bitter End, μια καφετέρια-νυχτερινό κέντρο, δημοφιλές για τη φολκ μουσική του, στο Γκρίνουιτς Βίλατζ της Νέας Υόρκης.

Την επόμενη χρονιά ηχογράφησαν το πρώτο τους άλμπουμ, Peter, Paul and Mary. Το άλμπουμ κατατάχθηκε στο Top 10, σύμφωνα με το Billboard Magazine, για δέκα μήνες και παρέμεινε στην πρώτη θέση για εφτά εβδομάδες. Επιπλέον, παρέμεινε στο Top 20 για δύο χρόνια και στο τσαρτ των 100 καλύτερων άλμπουμ για τριάμιση χρόνια. Πούλησε συνολικά πάνω από 2 εκατομμύρια αντίγραφα και κέρδισε διπλά πλατινένια πιστοποίηση από την RIAA (Recording Industry Association of America).

Το 1963, βγήκε το Puff, The Magic Dragon σε μουσική του Γιάροου και στίχους βασισμένους σε ένα ποίημα του Λέοναρντ Λίπτον. Παρά τους αστικούς μύθους ότι το τραγούδι έιναι γεμάτο αναφορές σε ναρκωτικά, στην πραγματικότητα αναφέρεται στη χαμένη αθωότητα της παιδικής ηλικίας.[3]

Την ίδια χρονιά το συγκρότημα εμφανίστηκε στην πορεία March on Washington, ιδαιίτερα γνωστή για τον ιστορικό λόγο "Έχω ένα όνειρο" του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, και ερμήνευσε τραγούδια όπως το If I Had a Hammer και το Blowin' in the Wind. Επίσης, τραγούδησαν κι άλλα τραγούδια του Μπομπ Ντίλαν, ενώ η επιτυχία τους στο Don't Think Twice, It's All Right βοήθησε το άλμπουμ του Ντίλαν The Freewheelin' Bob Dylan να ανέβει στο Top 30.

Η ερμηνεία του Blowin' in the Wind του Μπομπ Ντίλαν έγινε ένα από τα μεγαλύτερα hit singles του συγκροτήματος. Μάλιστα, στις 14 Ιανουαρίου 1964, το συγκρότημα εμφανίστηκε με αυτό το τραγούδι στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του Τζακ Μπένι.

Το Leaving on a Jet Plane, γραμμένο από το φίλο του συγκροτήματος, Τζον Ντένβερ, έγινε το μοναδικό τους Νο 1 single το Δεκέμβριο του 1969. Το Day is Done, Νο 21 hit τον Ιούνιο του 1969 από το άλμπουμ Peter, Paul and Mommy, το οποίο κέρδισε βραβείο Γκράμι, ήταν το τελεύταιο από τα κορυφαία 100 hit που ηχογράφησε το τρίο.

Διάσπαση (1970-1978)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τρίο διασπάστηκε το 1970 για να επιδιώξει σόλο καριέρες και μετά τη σύλληψη και την καταδίκη του Γιάροου για σεξουαλική συμπεριφορά προς ένα δεκατριάχρονο κορίτσι. Χρόνια αργότερα έλαβε προεδρική χάρη από τον Τζίμι Κάρτερ[4]. Η Τράβερς ηχογράφησε πέντε σόλο άλμπουμ και έκανε συναυλίες και διαλέξεις κατά μήκος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ακόμη υπήρξε παραγωγός, έγραψε και πρωταγωνίστησε σε μία σειρά του BBC-TV. Ο Στούκι δημιούργησε ένα χριστιανικό μουσικό συγκρότημα που ονομαζόταν The Bodyworks Band. Ο Γιάροου έγραψε και παρήγαγε το Torn Between Two Lovers (No 1, 1977) της Μέρι ΜακΓκρέγκορ, ενώ κέρδισε ένα Έμι για τα τρία κινούμενα TV specials βασισμένα στο Puff, The Magic Dragon. Ο Στούκι έγραψε το The Wedding Song (There is Love) για το γάμο του Γιάροου με τη Μέριμπεθ ΜακΚάρθι, σύμφωνα με μια συνέντευξή του στο DVD Carry It On, που δημοσιεύθηκε το 2004 από τις Rhino Records.

Επανενώσεις (1978-2009)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1972, το συγκρότημα επανενώθηκε για μία συναυλία στο Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν για τη στήριξη του Τζόρτζ ΜακΓκόβερν στα πλαίσια της προεδρικής του καμπάνιας και ξανά το 1978 για μία συναυλία εναντίον της πυρηνικής ενέργειας. Αυτή τη συναυλία ακολούθησε μία καλοκαιρινή περιοδεία επανένωσης. Η καλοκαιρινή περιοδεία αποδείχθηκε τόσο επιτυχημένη που το συγκρότημα αποφάσισε να συναντιέται σχεδόν μόνιμα το 1981. Συνέχισαν να ηχογραφούν άλμπουμ μαζί και να περιοδεύουν, παίζοντας σε περίπου 45 σόου το χρόνο, μέχρι το θάνατο της Μέρι Τρέιβερς το 2009.

Το 2004 η Τρέιβερς διαγνώστηκε με λευχαιμία και έκτοτε το τρίο αναγκάστηκε να ακυρώσει κατά καιρούς διάφορες συναυλίες. Στα μέσα του 2009 λόγω της καθυστέρησης στην ανάρρωση της Τρέιβερς και της αδυναμίας της να εμφανιστεί στην περιοδεία, ο Γιάροου και ο Στούκι εμφανίστηκαν στις προγραμματισμένες ημερομηνίες ως ντουέτο και ονόμασαν το σόου "Peter & Paul Celebrate Mary and 5 Decades of Friendship".

Το Σεπτέμβριο του 2009 η Μέρι Τρέιβερς πέθανε σε ηλικία 72 ετών, έπειτα από επιπλοκές των χημειοθεραπειών που ακολουθούσε για τη θεραπεία της λευχαιμίας[5]. Ήταν η ίδια χρονιά που οι Peter, Paul and Mary συμπεριλήφθηκαν στο Hit Parade Hall of Fame.

Στις 5 Μαρτίου 2010, οι Rhino Records κυκλοφόρησαν το άλμπουμ The Prague Sessions. Οι Γιάροου και Στούκι συνέχισαν να εμφανίζονται ως ντουέτο με τα ονόματά τους.

Το 2010, οι Πίτερ Γιάροου και Πολ Στούκι ζήτησαν από τον Εθνικό Οργανισμό Γάμου (National Organization for Marriage) να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη δική τους ηχογράφηση του This Land is your Land, κάνοντας σαφές στο γράμμα τους ότι η φιλοσοφία του οργανισμού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση υπεράσπισης που κρατάει το συγκρότημα.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, οι Peter, Paul and Mary βραβεύτηκαν με πέντε Γκράμι, οκτώ Χρυσά και πέντε Πλατινένια άλμπουμ, ενώ δώδεκα τραγούδια τους τοποθετήθηκαν στο Billboard Top 40, με έξι από αυτά να βρίσκονται στο Top 10.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]