Medal of Honor: Allied Assault
Medal of Honor: Allied Assault | |
---|---|
Δημιουργός | 2015, Inc. |
Εκδότης | Electronic Arts |
Καλλιτέχνης | Βίνς Ζαμπέλα Τζέισον Γουέστ |
Συγγραφέας | Ζίεντ Ριέκε Στίβεν Σπίλμπεργκ |
Συνθέτης | Μάικλ Γκιατσίνο |
Σειρά | Medal of Honor |
Μηχανή | id Tech 3 |
Πλατφόρμα | Microsoft Windows, macOS και Linux |
Ημ/νία κυκλοφορίας | Microsoft Windows
ΒΑ: 22 Ιανουαρίου, 2002 ΕΥ:15 Φεβρουαρίου, 2002 Mac OS X ΒΑ: Αύγουστος, 2002 Linux 2004 |
δεδομένα ( ) |
Το Medal of Honor: Allied Assault είναι ένα βιντεοπαιχνίδι σκοποβολής πρώτου προσώπου που αναπτύχθηκε από την εταιρία 2015, Inc. Εκδόθηκε από την Electronic Arts και κυκλοφόρησε για τα Microsoft Windows στις 22 Ιανουαρίου 2002 στη Βόρεια Αμερική και στις 15 Φεβρουαρίου 2002, στην Ευρώπη. Η Aspyr δημοσίευσε την έκδοση Mac OS X που κυκλοφόρησε αργότερα εκείνο το έτος τον Αύγουστο. Μια έκδοση Linux κυκλοφόρησε το 2004.[1]
Το παιχνίδι είναι το τρίτο παιχνίδι της σειράς. Το παιχνίδι χρησιμοποιεί τη μηχανή id Tech 3, με τροποποιήσεις από το Heavy Metal: FAKK², για την προσομοίωση της μάχης πεζικού.
Στο παιχνίδι, ο παίκτης αναλαμβάνει το ρόλο του υπολοχαγού Μάικ Πάουελ των Ηνωμένων Πολιτειών , που εργάζεται για το Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών. Οι αποστολές ενός παίκτη περιλαμβάνουν επίθεση σε βάσεις των Ναζί στο Αλγέρι και τη Νορβηγία, την εισβολή στην παραλία της Ομάχα την Απόβαση στην Νορμανδία και τη διάσωση συντρόφων πίσω από τις εχθρικές γραμμές στην υποδουλωμένη Γαλλία. Τα επίπεδα του παιχνιδιού συγκρίνονται συχνά με την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ του 1998 Saving Private Ryan. Το Omaha Beach δημιουργήθηκε ξανά στο Medal of Honor: Frontline για κονσόλες.
Πλοκή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο υπολοχαγός Μάικ Πάουελ, ο πρωταγωνιστής, είναι ικανός φύλακας του αμερικανικού στρατού και αργότερα πράκτορας του Γραφείου Στρατηγικών Υπηρεσιών . Ο Πάουελ και μια ομάδα των Ρέιντζερς βρίσκονται στο Άρζιου της Αλγερίας, πολεμώντας στο μέτωπο της Βόρειας Αφρικής. Η ομάδα παλεύει στην πόλη, αλλά μια ενέδρα σκοτώνει όλη την ομάδα εκτός από τον Πάουελ. Ο Πάουελ συνεχίζει σε μια βάση του Άξονα της Βόρειας Αφρικής, όπου διασώζει τον πράκτορα της SAS, ταγματάρχη Τζακ Γκρίλο και ανακτά τον εξοπλισμό του. Ο ταγματάρχης και ο υπολοχαγός Πάουελ χωρίζουν, ενώ ο Πάουελ κάνει δολιοφθορά σε μια πισίνα. Ξανασυναντιέται με τον Γκρίλο, ο οποίος έχει πάρει ένα τζιπ με ενσωματωμένο πολυβόλο. Οι δυο τους οδηγούν σε ένα γερμανικό αεροδρόμιο, όπου καταστρέφουν επιτυχώς τα βομβαρδιστικά καταδύσεων Stuka που είχαν προσγειωθεί εκεί. Ενώ ο Γκρίλο αποσπά την προσοχή των γερμανικών δυνάμεων, ο Πάουελ μπαίνει κρυφά σε ένα καταφύγιο, διακόπτει τον ασύρματο του Άξονα και αγωνίζεται προς έναν παράκτιο φάρο για να δώσει σήμα στον συμμαχικό στόλο να ξεκινήσει την επιχείρηση Torch, δηλαδή την εισβολή στη Βόρεια Αφρική. Αποδρά με τον Γκρίλο με ένα γερμανικό φορτηγό.
Μετά την επιτυχία των Συμμάχων στην Αφρική, ο Πάουελ και ο Γκρίλο στέλνονται στην κατεχόμενη από τη Γερμανία Νορβηγία για να διεισδύσουν στην πόλη του Τρόντχαϊμ, όπου ένα Kriegsmarine εξοπλίζεται με ένα πρωτότυπο ανιχνευτή ραντάρ. Ο Γκρίλο μπαίνει πρώτος στη βάση, αλλά σκοτώνεται σε δράση από Γερμανούς φρουρούς ενώ ανοίγει την μπροστινή πύλη για τον Πάουελ. Ο Πάουελ πολεμά μόνος του στη βάση, όπου μεταμφιέζεται σε Γερμανό αξιωματικό και διεισδύει στην αποβάθρα. Πηγαίνει στο εργαστήριο όπου καταστρέφει τον ανιχνευτή ραντάρ και αποκτά πρόσβαση σε ένα υποβρύχιο. Πολεμά έξω από τη βάση, όπου τον διασώζει μια συμμαχική ομάδα.
Χάρη στις προσπάθειες του Πάουελ, η απειλή των γερμανικών U-Boat εξουδετερώνεται, ανοίγοντας το δρόμο για την εισβολή των Συμμάχων στην Ευρώπη, δηλαδή την Επιχείρηση της Νορμανδίας. Ο Πάουελ, ως μέρος του 2ου Τάγματος Ρέιντζερ, κατατάσσεται στον τομέα Τσάρλι της Παραλίας Ομάχα υπό τον Κάπτ. Ο Ράμσεϊ, όπου αυτός και οι συνάδελφοί του εισβάλλουν στα καταφύγια, παρόλο που έχουν βαριές απώλειες, ασφαλίζουν την παραλία. Τον στέλνουν στην ύπαιθρο πέρα από τις παραλίες για να βοηθήσει διάφορες αμερικανικές μονάδες που δέχονται επίθεση από τα Νέμπελγουέρφερ.
Ο Πάουελ έχει ανατεθεί να πάει πίσω από τις γραμμές του εχθρού και να αποκτήσει πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις των γερμανικών στρατευμάτων. Μετά τη διάσωση ενός εγκλωβισμένου Βρετανού πιλότου, Τζο Μπέιλορ, ο Πάουελ συναντά το μέλος της Γαλλικής Αντίστασης, Μανόν Μπατίστ. Τον στέλνει να κάνει σαμποτάζ κατά της γερμανικής πολεμικής προσπάθειας. Κάνει επιδρομή σε μια επαύλη που χρησιμοποιείται ως διοικητήριο όπου εξασφαλίζει σημαντικά έγγραφα του εχθρού, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για το νέο τανκ King Tiger. Ο Πάουελ δραπετεύει με τη βοήθεια του Μανόν.
Η επόμενη αποστολή του Πάουελ περιλαμβάνει την αεροπειρατεία ενός τανκ King Tiger και τη χρήση του για να ασφαλίσει μια ζωτικής σημασίας γέφυρα στην πόλη της Βρέστης. Αφού τριγυρνά στα ερείπια που καραδοκούν ελεύθεροι σκοπευτές, συναντά το αμερικανικό πλήρωμα τανκ που επιλέχθηκε για την αποστολή. Ο Πάουελ και το πλήρωμα του τανκ καταφέρνουν να κατοχυρώσουν το τανκ και το χρησιμοποιούν για να πολεμήσουν στην συνέχεια. Φτάνοντας στη Βρέστη, ο Πάουελ προσπαθεί να καλύψει το τανκ, αλλά και την γέφυρα για την οποία έχει πάρει εντολή να προστατεύσει μέχρι να φτάσουν ενισχύσεις.
Η τελική αποστολή του Πάουελ τον στέλνει στο φρούριο Σμέρζεν, μια γερμανική εγκατάσταση παραγωγής τοξικού αερίου, αλλά έκτοτε έχει κλείσει, που λειτουργεί ως στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου, αλλά χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή τοξικού αερίου για τον πόλεμο. Ο Πάουελ πέφτει με αλεξίπτωτο στο δάσος, όπου καταστρέφει μερικά αντιαεροπορικά Φλάκ των Γερμανών που πυροβολούν συμμαχικά αεροπλάνα. Διεισδύει σε μια αποθήκη όπλων και καταστρέφει ένα απόθεμα από StG 44 και καταστρέφει ένα γερμανικό φυλάκιο επικοινωνιών, διακόπτοντας τις επικοινωνίες του Σμέρζεν. Ο Πάουελ κλέβει ένα φορτηγό και μαζί με μια ομάδα Αμερικανών, το χρησιμοποιεί για να φτάσει στο Σμέρζεν. Φτάνοντας, ο Πάουελ και οι συνάδελφοί του εισβάλλουν στο οχυρό και απελευθερώνουν όλους τους αιχμαλώτους. Ο Πάουελ παλεύει στα χαμηλότερα επίπεδα του φρουρίου, όπου ανακαλύπτει ότι οι εγκαταστάσεις παραγωγής τοξικού αερίου του φρουρίου εξακολουθούν να λειτουργούν. Τοποθετεί εκρηκτικά στις εγκαταστάσεις και δραπετεύει λίγο πριν καταστραφεί ολοσχερώς η εγκατάσταση.
Multiplayer
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Μόλις επιλεχτεί ένας διακομιστής (server) και ένας τύπος παιχνιδιού, το παιχνίδι ξεκινά σε λειτουργία θεατή και ο παίκτης μπορεί να επιλέξει μεταξύ συμμάχων ή του άξονα. Το παιχνίδι χρησιμοποιεί ένα σύστημα πόντων, προσθέτοντας πόντους για τον αριθμό των άλλων παικτών που σκοτώνουν, αλλά και γύρων, αφαιρώντας πόντους για αυτοκτονίες και προσθέτοντας πόντους θανάτου όταν σε σκοτώσει άλλος παίκτης.
Το Multiplayer περιέχει τέσσερις διαφορετικές λειτουργίες. Deathmatch στο οποίο κάθε παίκτης πρέπει να σκοτώσει όλους τους άλλους και να πάρει την υψηλότερη βαθμολογία, Team Deathmatch στο οποίο μια ομάδα πρέπει να σκοτώσει άλλες ομάδες και να πάρει την υψηλότερη βαθμολογία, Round Based που είναι παρόμοιο στο παιχνίδι με το Deathmatch αλλά μετράει τους γύρους αντί για το σκορ, και η λειτουργία "Objective" όπου ένας παίκτης πρέπει να κερδίσει τους περισσότερους γύρους ολοκληρώνοντας διάφορες αποστολές.
Δημιουργοί
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το παιχνίδι αναπτύχθηκε από μια ομάδα 22 προγραμματιστών. [2]
Πακέτα επέκτασης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Αιχμή του δόρατος
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το πρώτο πακέτο επέκτασης. Αναπαριστά τρεις μεγάλες μάχες μέσα από τα μάτια του Τζακ Μπαρνς (με τη φωνή του Γκάρι Όλντμαν ), αλεξιπτωτιστή του 501ου Συντάγματος Πεζικού Αλεξιπτωτιστών. Ο Μπαρνς προσγειώνεται πίσω από το Τείχος του Ατλαντικού για την απόβαση στη Νορμανδία, κρατά τη γραμμή κοντά στο Μπαστόν στις Αρδέννες κατά τη διάρκεια της μάχης και διεισδύει στο Βερολίνο πριν ο Κόκκινος Στρατός ξεκινήσει την επίθεσή του. Η επέκταση έχει πολλά νέα όπλα που προστέθηκαν στο οπλοστάσιο του παίκτη, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού PPSh-41 και του βρετανικού Lee–Enfield .
Η επέκταση έλαβε το βραβείο πωλήσεων "Ασημένιο" από την Ένωση Εκδοτών Λογισμικού ψυχαγωγίας και αναψυχής (ELSPA), δείχνει πωλήσεις τουλάχιστον 100.000 αντιτύπων στο Ηνωμένο Βασίλειο. [3]Επιλέχτηκε για το ετήσιο GameSpot ' “Καλύτερο Πακέτο επέκτασης”.
Επανάσταση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Επανάσταση (Breakthrough) που είναι το δεύτερο πακέτο επέκτασης, βάζει τον παίκτη στο ρόλο του Τζον Μπέικερ της 34ης Μεραρχίας Πεζικού των ΗΠΑ. Η εκστρατεία καλύπτει τη μάχη του Κασερίν, την πτώση του Μπιζέρτ, την εισβολή των Συμμάχων στη Σικελία το 1943, την αιματηρή μάχη του Μόντε Κασίνο, ακολουθούμενη από τις αποβάσεις και την υπεράσπιση της παραλίας στο Άντσιο της Ιταλίας (Επιχείρηση Shingle) και τη μάχη του Μόντε Μπατάγκλια τον Σεπτέμβριο του 1944. Προσθέτει μερικά ιταλικά όπλα καθώς και νεότερα βρετανικά όπλα όπως η καραμπίνα De Lisle και το αντιαρματικό όπλο PIAT.
Συλλογές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Medal of Honor: Allied Assault Deluxe Edition
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το πρώτο πακέτο συλλογής περιλάμβανε το Medal of Honor: Allied Assault, το Medal of Honor: Allied Assault με την επέκταση της Αιχμής του Δόρατος, δύο οδηγούς στρατηγικής, ένα μουσικό CD, και μια προεπισκόπηση του Medal of Honor: Pacific Assault .
Medal of Honor Allied Assault: War Chest
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το δεύτερο πακέτο συλλογής περιλάμβανε τα πακέτα επέκτασης Medal of Honor: Allied Assault, Medal of Honor: Allied Assault Αιχμή του Δόρατος και Medal of Honor: Allied Assault Επανάσταση. Με λίγα λόγια περιλάμβανε όλες τις επεκτάσεις του παιχνιδιού, μαζί με το κύριο παιχνίδι.
Πακέτο 10ης επετείου
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Περιλαμβάνονται το Medal of Honor: 10η επέτειος, μαζί με ένα CD που περιέχει μέρος της μουσικής του παιχνιδιού, καθώς και την περικοπή του σκηνοθέτη των Medal of Honor: Pacific Assault και Medal of Honor: Airborne.[4]
Μουσική
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η μουσική συντέθηκε από τον Μάικλ Γκιατσίνο. Κυκλοφόρησε στις 30 Αυγούστου 2005 σε iTunes και Amazon. Αποτελείται από 5 κομμάτια. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκαν ξανά διάφορα soundtracks από το αρχικό Medal of Honor και Medal of Honor: Underground, τα οποία επίσης συνέθεσε ο Γκιατσίνο. Για τα πακέτα επέκτασης, χρησιμοποιήθηκαν ξανά μουσικά κομμάτια από το Medal of Honor: Frontline.
Βαθμολόγηση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πουλήθηκαν 900.000 αντίτυπα και κέρδη πάνω από 34,2 εκατομμύρια δολάρια μέχρι τον Αύγουστο του 2006, μετά την κυκλοφορία του τον Ιανουάριο του 2002. Ήταν το ένατο παιχνίδι υπολογιστή με τις περισσότερες πωλήσεις στη χώρα μεταξύ Ιανουαρίου 2000 και Αυγούστου 2006. Οι συνδυασμένες πωλήσεις όλων των παιχνιδιών υπολογιστή Medal of Honor που κυκλοφόρησαν μεταξύ Ιανουαρίου 2000 και Αυγούστου 2006, συμπεριλαμβανομένου του Allied Assault, είχαν φτάσει τα 1,9 εκατομμύρια μονάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έλαβε το χρυσό βραβείο πωλήσεων από την Ένωση Εκδοτών Λογισμικού ψυχαγωγίας και αναψυχής (ELSPA), υποδηλώνει πωλήσεις τουλάχιστον 200.000 αντιτύπων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Medal of Honor: Allied Assault κυκλοφόρησε με παγκόσμια αναγνώριση. Έλαβε βαθμολογία 91,05% στο GameRankings και 91% στο Metacritic .
Κέρδισε καλύτερο παιχνίδι δράσης στις ΗΠΑ και το Gaming World's παιχνίδι δράσης της χρονιάς. Οι συντάκτες του τελευταίου περιοδικού το χαρακτήρησαν ως "το καλύτερο παιχνίδι δράσης μετά το Half-Line ". Κέρδισε επίσης το βραβείο GameSpot ετήσια “καλύτερη μουσική σε παιχνίδι υπολογιστή”.
Το Medal of Honor: Allied Assault ήταν το πρώτο παιχνίδι για υπολογιστή στις ΗΠΑ που πωλήθηκε σε νέα πακέτα τυπικού μεγέθους που προτείνει η IDSA, τα οποία έχουν ήδη τυποποιηθεί σε συσκευασία βιντεοπαιχνιδιών κονσόλας και DVD. [5][6][7]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Medal of Honor: Allied Assault (2002) Windows credits». MobyGames. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2022.
- ↑ «Clipped From North Bay Nugget». North Bay Nugget: σελ. 25. 2005-11-09. https://www.newspapers.com/clip/92938870/north-bay-nugget/. Ανακτήθηκε στις 2022-01-25.
- ↑ «Gamasutra - ELSPA: Wii Fit, Mario Kart Reach Diamond». web.archive.org. 18 Σεπτεμβρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2022.
- ↑ Arts, Electronic. «Medal of Honor: 10th Anniversary Bundle». Electronic Arts Inc. (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2022.
- ↑ «EA stapt volledig op 'DVD-hoesjes' over». Gamersnet.nl (στα Ολλανδικά). 17 Ιανουαρίου 2002. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2022.
- ↑ «The Ultimate Resource for Combat Simulation and Strategy Gamers. (www.combatsim.com)». www.combatsim.com. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2022.
- ↑ «EA's Medal of Honor Allied Assault to Debut with New Packaging for PC Games; Videogame Industry to Follow with Newly Adopted Standard for PC Games. - Free Online Library». web.archive.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2022.
- Βιντεοπαιχνίδια του 2002
- Βιντεοπαιχνίδια της Electronic Arts
- Νικητές Interactive Achievement Award
- Medal of Honor
- Βιντεοπαιχνίδια τοποθετημένα στην Αλγερία
- Βιντεοπαιχνίδια τοποθετημένα στη Γαλλία
- Βιντεοπαιχνίδια τοποθετημένα στη Γερμανία
- Βιντεοπαιχνίδια τοποθετημένα στην Ιταλία
- Βιντεοπαιχνίδια τοποθετημένα στη Σικελία
- Βιντεοπαιχνίδια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου
- Βιντεοπαιχνίδια των Windows
- Βιντεοπαιχνίδια του Linux
- Βιντεοπαιχνίδια ανεπτυγμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες