Magic De Spell

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Magic De Spell είναι ένα ελληνικό ροκ συγκρότημα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Magic De Spell δημιουργήθηκαν το 1980 από τους Θοδωρή Βλαχάκη (drums), Γιώργο Σκαρλάτο (μπάσο) και Αλέξη Κυριακάκη (φωνή). Το 1981 κυκλοφόρησαν το EP "Nighmare" στην εταιρεία “Happening”. Ακολούθησε η συλλογή ελληνικών συγκροτημάτων “Happening ΄82” όπου συμμετείχαν με δύο τραγούδια (“End Of Nirvana” και “City Is Burning”). Στην συνέχεια κυκλοφόρησαν τρία album (“A Body In A Snare” , “Kiss The Mirror” και “Cpt Blind”). Το 1985, το videoclip στο τραγούδι τους Valse (ίσως το πρώτο ελληνικό clip), διακρίνεται στο ευρωπαϊκό φεστιβάλ του Montreux.Το 1991 κυκλοφορεί το διπλό album “A Story (The Best And The Rest)” που αποτελεί και το κλείσιμο της αγγλόφωνης περιόδου ενώ το 1992 συμμετέχουν στο album – συλλογή “ΡΟΔΟΝ Live”.

Η ελληνόφωνη περίοδος του γκρουπ άρχισε το 1993 με το album “Διακοπές Στο Sarajevo” (έχουν αποχωρήσει οι Γ. Σκαρλάτος, Α. Κυριακάκης, στα φωνητικά είναι πια ο Ηλίας Ασλάνογλου, ενώ έχει προστεθεί στο group και ο Νίκος Μαϊντάς). Τότε έγιναν ευρύτερα γνωστοί με τη διασκευή τους στο τραγούδι του Ζαμπέτα “Ο Μαθητής” και στη συνέχεια, την εποχή του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία, χάρη στο αντιπολεμικό τραγούδι τους “Sarajevo (Φώναξε)”. Σ’αυτό και στο επόμενο LP είναι μαζί τους ο κιθαρίστας Νίκος Γεωργούλης. Στο τέλος του 1995 κυκλοφόρησαν το δίσκο “ Νιψον Ανομήματα Μη Μόναν Όψιν”. Το 1997 κυκλοφορεί το mini album “Ο Φόβος Έχει Όνομα” με νέο κιθαρίστα τον Άρη Ζαρακά, όπου περιέχεται η διασκευή της “Μπαταρίας” του Νικόλα Άσιμου. Το 1997 αποχωρεί ο Ηλίας Ασλάνογλου, τραγουδιστής του συγκροτήματος από το 1983.

Τον Ιούνιο του 1998 κυκλοφορεί το “Τραμπάλα Στις Ταράτσες Ετοιμόρροπων Σπιτιών” που περιέχει το “Εμένα Οι Φίλοι Μου” σε ποίηση της Κατερίνας Γώγου από το βιβλίο της ”3 κλικ αριστερά”, με τραγουδιστή πλέον του συγκροτήματος τον Κώστα Βούλγαρη. Το Μάρτιο του 2000 κυκλοφορούν νέο δίσκο με τίτλο “Κόκκινο”. Μελοποιούν το ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη ”Gala” και διασκευάζουν το “Βιετνάμ γιε γιε” του Διονύση Σαββόπουλου. Το 2001 περιοδεύουν σε Ελλάδα και Κύπρο. Την ίδια χρονιά αποχωρεί ο Άρης Ζαρακάς που προσχωρεί στους Active Member. Το 2002 η περιοδεία συνεχίζεται περιλαμβάνοντας και τη Γερμανία ενώ επέστρεψε στην κιθάρα ο Νίκοϛ Γεωργούληϛ και προσχώρησε ο Σταύροϛ Κωνσταντόπουλοϛ στο μπάσο . Το 2004 προσχωρεί ο Ανδρέαϛ Λυγερόϛ (κιθαρα) , ενώ αποχωρεί ο κημπορντίσταϛ Νίκος Μαϊντάς Τον Μάρτιο του 2005 φεύγει από την ζωή ο Τάσος Νισσόπουλος, κιθαρίστας του γκρουπ.

Στις 29 Ιουνίου 2005 με αυτή τη σύνθεση , γίνεται η μεγάλη συναυλία στο θέατρο Λυκαβηττού για τα 25 χρόνια του συγκροτήματος ενώ μέσα στο 2005 κυκλοφορεί ο δίσκος του συγκροτήματος "Ο Τελευταίος Επιζών". Το 2006 συνεχίζουν τις συναυλίες στην Ελλάδα μαζί με τους Tsopana Rave σε ένα πρωτόγνωρο σχήμα "δύο γκρουπ επί σκηνής" ενω αλλαζ. Το 2007 συνεχίζονται οι συναυλίες σε Ελλάδα και Κύπρο. Με την προσθήκη δύο μελών, του Γιώργου Λαγγουρέτου (φωνή) και του Δημήτρη Pixel Δημητριάδη (φωνή), το 2009 κυκλοφορεί ο δίσκος του συγκροτήματος με τίτλο "ΟΚ Πατέρα" και η συλλογή "Τέρμα το διάλειμμα", που περιλαμβάνει δίσκους από την αγγλόφωνη και της ελληνόφωνη περίοδο του γκρουπ. Το 2014 κυκλοφορεί ο νέος δίσκος του συγκροτήματος με τίτλο "Πρόγονε πίθηκε εσύ τι λες;" σε συνεργασία με το Γιάννη Παλαμίδα. Εκεί μελοποιούν το ποίημα "Στο όνομα εκείνων (κατηγορητήριο)" του αγωνιστή ποιητή από το Ελ Σαλβαδόρ Roque Dalton και διαμορφώνουν την ομάδα μουσικής δημιουργία 21st century darkness project. Στην ομάδα αυτή συμμετέχει ως μπασίστας και ο ηχολήπτης όλων των ελληνόφωνων δίσκων του συγκροτήματος Γιώργος Αρχοντάκης και ο κιθαρίστας Βαγγέλης Θεοδωράκης.

To 2018 κυκλοφορούν το digital single "Γιάννη...". Στο βίντεο κλιπ (σκηνοθεσία Νίκος Σούλης) συμμετέχουν πολλές προσωπικότητες της ελληνόφωνης ροκ σκηνής. Ξεχωρίζει η παρουσία του Δημήτρη Πουλικάκου. To 2019 κυκλοφορούν το digital single "Τερμα το διάλειμμα - live" και στις 2 Νοεμβρίου στο ιστορικό club Κυτταρο γίνεται στην Αθήνα μεγάλη συναυλία με πολλούς συμμετεχοντες για τα 40 χρόνια του συγκροτήματος. Όλο αυτό το διάστημα οι Magic de Spell εμφανίζονται στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Κύπρο σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.

Τον Απρίλιο του 2020, κυκλοφορούν το digital single "Ερχονται οι άνθρωποι - live", αποτυπώνοντας την ατμόσφαιρα και τις εικόνες από την καραντίνα λόγω της πανδημίας. Το βίντεο σκηνοθέτησε ο Νίκος Σούλης.

Τον Ιούλιο του 2020 δίνουν στην κυκλοφορία το νέο τραγούδι τους «ΕΙΜΑΙ», μελοποίηση του ομώνυμου ποιήματος του Ιάσονα Σταυράκη που απέσπασε το πρώτο παγκόσμιο βραβείο ποίησης στην Πούλα της Κροατίας, το 2018.  Ένα τραγούδι για τους καταπιεσμένους της γης, το videoclip του οποίου σκηνοθέτησε ο Νίκος Σούλης.

Το Δεκέμβρη του 2020, δώδεκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και τριάντα από το θάνατο του Παύλου Σιδηρόπουλου, οι Magic de Spell, επαναφέρουν το τραγούδι “Η Φαντασία στην Εξουσία” των Στέλιου Βαμβακάρη και  Πάνου Ηλιόπουλου, σε μια ζωντανή ηχογράφηση της δικής τους εκδοχής. Στο videoclip του τραγουδιού οι φωτογραφίες - ντοκουμέντα του φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου, παρουσιάζουν την πορεία και τον αγώνα των ανθρώπων για την κοινωνική χειραφέτηση και την ελπίδα.

Το Μάιο του 2023 κυκλοφορούν το digital single “Σκοτώνω Λένε, Σημαίνει Ζω”, που περιέχει το ομώνυμο τραγούδι, αλλά και τη διασκευή τους στο εμβληματικό τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη “Το Σφαγείο”.

Από τη δημιουργία τους μέχρι και σήμερα, οι Magic de Spell συνεχίζουν να δίνουν συναυλίες σ' ολόκληρη την Ελλάδα, Κύπρο και Ευρώπη, με πάνω από χίλιες ζωντανές εμφανίσεις στο ενεργητικό τους.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Nighmare» EP, Happening, 1981
 2. «Happening ΄82»
 3. «A Body In A Snare», 1982
 4. «Kiss The Mirror», 1984
 5. «Cpt Blind», 1985
 6. «A Story (The Best And The Rest)», 1991
 7. «Διακοπές Στο Sarajevo», 1993
 8. «Sarajevo (Φώναξε)»
 9. «Νίψον Ανομήματα Μη Μόναν Όψιν», 1995
 10. «Ο Φόβος Έχει Όνομα», mini album , 1997
 11. «Τραμπάλα Στις Ταράτσες Ετοιμόρροπων Σπιτιών», 1998
 12. «Κόκκινο», 2000
 13. «Ο Τελευταίος Επιζών», 2005
 14. «ΟΚ Πατέρα», 2009
 15. "Τέρμα το διάλειμμα" (2009)
 16. "Πρόγονε πίθηκε εσύ τι λες;" (2014)
 17. "Γιαννη..." 2018 digital single
 18. "Τέρμα το διάλειμμα live" 2019 digital single
 19. "Έρχονται οι άνθρωποι - live quarantine version" 2020 digital single
 20. "Είμαι" (2020) digital single
 21. "Η Φαντασία στην Εξουσία live" (2020) digital single
 22. ”Σκοτώνω Λένε, Σημαίνει Ζω” (2023) digital single

Συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Happening 82», Happening, 1982
 2. «Ρόδον Live», MBI, 1992
 3. «Φάκελος Rock 2», MBI, 2000
 4. "Πάνω - κάτω η Πατησίων (+CD)" Οδός Πανός 2012
 5. "Μεσημέρι στον Παράδεισο" Rain Music 2019 (video clip σκηνοθεσία: Ηλίας Μωραϊτης)

Σύνθεση του συγκροτήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σύνθεση του συγκροτήματος σήμερα είναι:

 • Θοδωρής Βλαχάκης (ντράμς)
 • Γιώργος Αρχοντάκης (ηλεκτρικό μπάσο)
 • Δημήτρης Μποτής (πλήκτρα)
 • Βαγγέλης Θεοδωράκης (κιθάρες)
 • Μιχάλης Σκαράκης (φωνή)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]