Loomio

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Loomio
Στιγμιότυπο Loomio με επεξηγήσεις για τα βήματα για την λήψη μίας απόφασης.
Γενικά
Ημερ. Δημιουργίας2013
Είδοςλογισμό για λήψεις αποφάσεων, ελεύθερο και ανοιχτού κώδικα λογισμικό
Διανομή
Έκδοση1.9.264 (8 Οκτώβριος 2019)[1]
2.22.0 (6 Φεβρουάριος 2024)[2]
Λειτουργικά
ΑρχιτεκτονικήΠαγκόσμιος Ιστός, Docker[3]
Ανάπτυξη
Γραμμένο σεRuby, JavaScript
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
https://www.loomio.org
Αποθετήριο κώδικα
https://github.com/loomio/loomio

Το Loomio είναι μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα για λήψεις αποφάσεων σε ομάδες και συνεργασία.[4][5][6][7] Το Loomio υλοποιεί occupy hand-signals αλλά επιτρέπει σε ομάδες να τα ερμηνεύσουν όπως επιθυμούν. Οι χρήστες ξεκινάνε συζητήσεις και θέτουν προτάσεις. Καθώς οι συζητήσεις προχωρούν η ομάδα λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την πρόταση μέσω του χρονολογήσιμου γραφήματος πίτας. [5]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Loomio προέκυψε όταν ακτιβιστές από το Κίνημα Occupy συγκρούστηκαν με επιχειρηματίες, από την κοινωνική διαδικτυακή επιχείρηση Enspiral, συνειδητοποιώντας ότι χρησιμοποιούσαν διαφορετικές προσεγγίσεις για να εργαστούν για τον ίδιο σκοπό.[8]

Το Loomio χτίστηκε από έναν πυρήνα ενεργών πολιτών στο Γουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας και από ένα ευρύτερο δίκτυο των φίλων και οπαδών απ' όλο τον κόσμο. Στο βίντεο που ακολουθεί, γίνεται μια σύντομη παρουσίασή του, από ένα από τα μέλη της δημιουργικής ομάδας, δίνοντας πολλές και σαφείς διευκρινήσεις ως προς το έργο:

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με απλά λόγια: η δημιουργία ενός κόσμου, όπου θα είναι εύκολο για τον καθένα να συμμετάσχει στην λήψη αποφάσεων που τον αφορούν.

Με την κατάλληλη συνεργατική διαδικασία, οι ομάδες μπορούν να δημιουργούν νέες, ρηξικέλευθες ιδέες, να λαμβάνονται οι καλύτερες αποφάσεις και να πραγματοποιούνται δράσεις από οποιοδήποτε άτομο.

Το Loomio καταργεί σε κάθε επίπεδο τα εμπόδια της συμμετοχής στην λήψη αποφάσεων: σε γειτονιές, κοινωνικές οργανώσεις, επιχειρήσεις, κοινωνικά κινήματα, σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο.

Η συλλογική λήψη αποφάσεων ισορροπεί την ατομική αυτονομία με το συλλογικό καλό.

Αρχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνεργατική Κοινωνική επιχείρηση

Το Loomio είναι μια κοινωνική επιχείρηση, που ανήκει συλλογικά στους ανθρώπους που την εξελίσσουν.

Η κοινωνική επιχείρηση με σημαντικότατο κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος, δημιουργώντας βιώσιμα έσοδα. Σε αντίθεση με μια παραδοσιακή μεγιστοποίηση των κερδών της εταιρίας, τα έσοδα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα μέσο για την επίτευξη του σκοπού ενός κοινωνικού πυρήνα.

Ανεξάρτητο και ουδέτερο

Η ομάδα δημιουργίας και εξέλιξης του Loomio, είναι αποφασισμένη να διατηρήσει με κάθε τρόπο της ανεξαρτησία του οργανισμού, ώστε να παρέχεται ένα αξιόπιστο και ελεύθερο εργαλείο, για οποιαδήποτε ομάδα θέλει να το αξιοποιήσει, χωρίς να γίνεται διαπορά των δεδομένων των χρηστών για εμπορική εκμετάλλευση από τρίτους.

Η μέχρι σήμερα επιτυχία του, καθώς η κοινότητα των χρηστών του είναι ποικίλη (κοινωνικές οργανώσεις, επιχειρήσεις, εκπαιδευτικοί, κυβερνητικές υπηρεσίες, κοινωνικές ομάδες ακτιβιστών, αλλά και οικογένειες) και ραγδαία αυξανόμενη, αποδεικνύει τόσο την αναγκαιότητά του, όσο και την αξιοπιστία του.

Συνεργασία Ανοιχτού Κώδικα

Το Loomio είναι ελεύθερο λογισμικό, το οποίο σημαίνει ότι οποιοσδήποτε έχει την ελευθερία να το τρέξει, να το διαβάσει, να μάθει από αυτό, να τροποποιήσει και να αναδιανείμει τον κώδικα.

Το Loomio δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο από ανοιχτό λογισμικό.

Διαφάνεια

Η κοινότητα μας των χρηστών και των συνεισφερόντων πρέπει να είναι σίγουροι ότι κάνουμε ότι λέμε ότι είμαστε.

Είμαστε δεσμευμένοι να παραμείνουμε ανοιχτοί και υπεύθυνοι για την κοινωνία μας διαμοιράζοντας πληροφορίες σχετικά με την εσωτερική διαδικασία λήψης αποφάσεων, τα κοινωνικά αποτελέσματα και τις οικονομικές επιπτώσεις.

Επικοινωνώντας αποτελεσματικά αυτές τις πληροφορίες είναι μια συνεχής πρόκληση ότι προσβλέπουμε σε ανάληψη με την κοινωνία μας.

Καμπάνια χρηματοδότησης του Loomio[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μιας και το Loomio είναι ανοιχτού κώδικα λογισμικό και δεν παρέχει κάποιου είδους διαφημίσεις χρηματοδοτείται από τα μέλη του. Για την αναβάθμιση της πλατφόρμας το Loomio τρέχει καμπάνια χρηματοδότησης από το πλήθος (crowdfunding)[9] με σκοπό να μαζέψουν 100.000€ σε ένα μήνα. Μέχρις τώρα έχουν μαζέψει άνω των 54.000€ μόλις σε 17 ημέρες. Η καμπάνια χρηματοδότησης λήγει στις 16 Απριλίου 2014.

Το μεγαλύτερο project με το loomio[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Loomio χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία από το Δημοτικό Συμβούλιο του Wellington της Νέας Ζηλανδίας για διαβούλευση με τους πολίτες[10].

Επίσης το Loomio σε συνεργασία με τους Πειρατές - Αμεσοδημοκρατικό Κίνημα Ελλάδας για ένα τεράστιο project[11][12] δημιουργίας 461 ομάδων για όλους τους Δήμους και Περιφέρειες ώστε να ασκείται δημόσια διαβούλευση θεμάτων και πίεση προς τους τοπικούς άρχοντες.

Επιτυχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Loomio, το ηλεκτρονικό εργαλείο λήψης αποφάσεων που χτίστηκε στο Wellington, στις 3 Απριλίου 2014 νίκησε το MIX Prize Digital Freedom Challenge.[13]

References[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Error: Unable to display the reference properly. See the documentation for details.
  2. «Release 2.22.0». 6 Φεβρουάριος 2024. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουάριος 2024. 
  3. Error: Unable to display the reference properly. See the documentation for details.
  4. «Group decision-making software ready to run». 16 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2023. 
  5. 5,0 5,1 «Can Social Software Change World? Loomio Just Might». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2013. 
  6. «Occupy Democracy: Loomio attempts to re-invent group decision-making… as a co-op». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2013. 
  7. de Taar, Charlie. «InterTwinkles: Online Tools for Non-Hierarchical, Consensus-Oriented Decision Making» (PDF). MIT. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2013. 
  8. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2014. 
  9. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2020. 
  10. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2014. 
  11. http://blog.loomio.org/2014/03/14/loomio-used-for-large-scale-citizen-democracy-project-in-greece/
  12. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2014. 
  13. http://www.scoop.co.nz/stories/BU1404/S00129/wellington-tech-startup-loomio-wins-international-award.htm

External links[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]