Loomio

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το Loomio είναι μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα για λήψεις αποφάσεων σε ομάδες και συνεργασία.[1][2][3][4] Το Loomio υλοποιεί occupy hand-signals αλλά επιτρέπει σε ομάδες να τα ερμηνεύσουν όπως επιθυμούν. Οι χρήστες ξεκινάνε συζητήσεις και θέτουν προτάσεις. Καθώς οι συζητήσεις προχωρούν η ομάδα λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την πρόταση μέσω του χρονολογίσιμου γράφημα πίτας. [2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Loomio προέκυψε όταν ακτιβιστές από το Κίνημα Occupy συγκρούστηκαν με επιχειρηματίες, από την κοινωνική διαδικτυακή επιχείρηση Enspiral, συνειδητοποιώντας ότι χρησιμοποιούσαν διαφορετικές προσεγγίσεις για να εργαστούν για τον ίδιο σκοπό.[5]

Το Loomio χτίστηκε από έναν πυρήνα ενεργών πολιτών στο Γουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας και από ένα ευρύτερο δίκτυο των φίλων και οπαδών απ' όλο τον κόσμο. Στο βίντεο που ακολουθεί, γίνεται μια σύντομη παρουσίασή του, από ένα από τα μέλη της δημιουργικής ομάδας, δίνοντας πολλές και σαφείς διευκρινήσεις ως προς το έργο:

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με απλά λόγια: η δημιουργία ενός κόσμου, όπου θα είναι εύκολο για τον καθένα να συμμετάσχει στην λήψη αποφάσεων που τον αφορά.

Με την κατάλληλη συνεργατική διαδικασία, οι ομάδες μπορούν να δημιουργούν νέες, ρηξικέλευθες ιδέες, να λαμβάνονται οι καλύτερες αποφάσεις και να πραγματοποιούνται δράσεις από οποιοδήποτε άτομο.

Το Loomio καταργεί σε κάθε επίπεδο τα εμπόδια της συμμετοχής στην λήψη αποφάσεων: σε γειτονιές, κοινωνικές οργανώσεις, επιχειρήσεις, κοινωνικών κινημάτων, σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο.

Η συλλογική λήψη αποφάσεων ισορροπεί την ατομική αυτονομία με το συλλογικό καλό.


Αρχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνεργατική Κοινωνική επιχείρηση

Το Loomio είναι μια κοινωνική επιχείρηση, που ανήκει συλλογικά στους ανθρώπους που την εξελίσσουν.

Η κοινωνική επιχείρηση με σημαντικότατο κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος, δημιουργώντας βιώσιμα έσοδα. Σε αντίθεση με μια παραδοσιακή μεγιστοποίηση των κερδών της εταιρίας, τα έσοδα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα μέσο για την επίτευξη του σκοπού ενός κοινωνικού πυρήνα.

Ανεξάρτητο και ουδέτερο

Η ομάδα δημιουργίας και εξέλιξης του Loomio, είναι αποφασισμένη να διατηρήσει με κάθε τρόπο της ανεξαρτησία του οργανισμού, ώστε να παρέχεται ένα αξιόπιστο και ελεύθερο εργαλείο, για οποιαδήποτε ομάδα θέλει να το αξιοποιήσει, χωρίς να γίνεται διαπορά των δεδομένων των χρηστών για εμπορική εκεμετάλλευση από τρίτους.

Η μέχρι σήμερα επιτυχία του, καθώς η κοινότητα των χρηστών του είναι ποικίλη (κοινωνικές οργανώσεις, επιχειρήσεις, εκπαιδευτικούς, κυβερνητικές υπηρεσίες, κοινωνικές ομάδες ακτιβιστών, αλλά και οικογένειες) και ραγδαία αυξανόμενη, αποδεικνύουν τόσο την αναγακιότητά του, όσο και την αξιοπιστία του.

Συνεργασία Ανοιχτού Κώδικα

Το Loomio είναι ελεύθερο λογισμικό, το οποίο σημαίνει ότι οποιοσδήποτε έχει την ελευθερία να το τρέξει, να το διαβάσει, να μάθει από αυτό, να τροποποιήσει και να αναδιανείμει τον κώδικα.

Το Loomio δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο από ανοιχτό λογισμικό.

Διαφάνεια

Η κοινότητα μας των χρηστών και των συνεισφερόντων πρέπει να είναι σίγουροι ότι κάνουμε ότι λέμε ότι είμαστε.

Είμαστε δεσμευμένοι να παραμείνουμε ανοιχτά και υπεύθυνα για την κοινωνία μας διαμοιράζοντας πληροφορίες σχετικά με την εσωτερική διαδικασία λήψης αποφάσεων, τα κοινωνικά αποτελέσματα επιπτώσεων και των οικονομικών.

Επικοινωνώντας αποτελεσματικά αυτές τις πληροφορίες είναι μια συνεχής πρόκληση ότι προσβλέπουμε σε ανάληψη με την κοινωνία μας.


Τρόπος Λειτουργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συζήτηση - Διαβούλευση

Ξεκινάς μια συζήτηση με τον τίτλο σου να είναι όσο πιο συνοπτικός γίνεται και από κάτω γράφεις αυτά που θες να πεις.

Οι υπόλοιποι χρήστες μπορούν να απαντήσουν με σχόλια από κάτω (στα αριστερά), αλλά και να πατήσουν like έτσι και τους αρέσει κάτι που είπε κάποιος άλλος χρήστης.

Προτάσεις

Όταν η ομάδα είναι έτοιμη να πάρει απόφαση, οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργηθεί μια πρόταση. Με καθαρό σκοπό δράσης και με όλες τις πληροφορίες ώστε όλοι να γνωρίζουν εάν συμφωνούν ή διαφωνούν.

Απόφαση

Όταν είστε έτοιμοι να πείτε την δική σας γνώμη-απόφαση, πατάτε ένα από τα τέσσερα κουμπιά απόφασης.

Όταν πάρετε την απόφαση σας μπορείτε να αφήσετε μια συνοπτική εξήγηση γιατί ψηφίσατε αυτό που ψηφίσατε. Κάτω από την πίτα (στα δεξιά), μπορείτε να δείτε τι σκέφτεται ο καθένας. Αυτό το κάνει γρήγορο και εύκολο για να είστε συντονισμένοι με την συζήτηση. Όσο νέες πληροφορίες έρχονται στο φως, μπορείτε να αλλάξετε την ψήφο σας ανά πάσα στιγμή.

Το κουμπί "Συμφωνώ" σημαίνει ότι σας αρέσει αυτή η πρόταση.

Το κουμπί "Απέχω-Λευκό" σημαίνει ότι δεν είστε σίγουροι ή ότι είστε εντάξει με όποια απόφαση πάρει η ομάδα για εσάς.

Το κουμπί "Διαφωνώ" σημαίνει ότι νομίζετε ότι υπάρχει καλύτερη εναλλακτική ή δεν σας αρέσει η πρόταση.

Το κουμπί "Βέτο-Μπλοκάρισμα" σημαίνει ότι έχετε σοβαρές τεκμηριωμένες διαφωνίες και ότι θέλετε να συζητηθεί περισσότερο και ότι έχετε πρόβλημα με το να προχωρήσει αυτή η πρόταση.


Καμπάνια χρηματοδότησης του Loomio[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μιας και το Loomio είναι ανοιχτού κώδικα λογισμικό και δεν παρέχει κάποιου είδους διαφημίσεις χρηματοδοτείται από τα μέλη του. Για την αναβάθμιση της πλατφόρμα το Loomio τρέχει καμπάνια χρηματοδότησης από το πλήθος (crowdfunding)[6] με σκοπό να μαζέψουν 100.000€ σε ένα μήνα. Μέχρις τώρα έχουν μαζέψει άνω των 54.000€ μόλις σε 17 ημέρες. Η καμπάνια χρηματοδότησης λήγει στις 16 Απριλίου 2014.

Το μεγαλύτερο project με το loomio[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Loomio χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία από το Δημοτικό Συμβούλιο του Wellington της Νέας Ζηλανδίας για διαβούλευση με τους πολίτες[7].

Επίσης το Loomio σε συνεργασία με τους Πειρατές - Αμεσοδημοκρατικό Κίνημα Ελλάδας για ένα τεράστιο project[8][9] δημιουργίας 461 ομάδων για όλους τους Δήμους και Περιφέρειες ώστε να ασκείται δημόσια διαβούλευση θεμάτων και πίεση προς τους τοπικούς άρχοντες.

Επιτυχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Loomio, το ηλεκτρονικό εργαλείο λήψης αποφάσεων που χτίστηκε στο Wellington, στις 3 Απριλίου 2014 νίκησε το MIX Prize Digital Freedom Challenge.[10]

References[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «http://www.stuff.co.nz/technology/digital-living/9050560/Group-decision-making-software-ready-to-run». http://www.stuff.co.nz/technology/digital-living/9050560/Group-decision-making-software-ready-to-run. Ανακτήθηκε στις 30 October 2013. 
  2. 2,0 2,1 «http://techpresident.com/news/wegov/23517/can-social-software-change-world-loomio-just-might». http://techpresident.com/news/wegov/23517/can-social-software-change-world-loomio-just-might. Ανακτήθηκε στις 30 October 2013. 
  3. «http://pandodaily.com/2013/05/02/occupy-democracy-loomio-attempts-to-re-invent-group-decision-making-as-a-co-op/». http://pandodaily.com/2013/05/02/occupy-democracy-loomio-attempts-to-re-invent-group-decision-making-as-a-co-op/. Ανακτήθηκε στις 31 October 2013. 
  4. de Taar, Charlie. «InterTwinkles: Online Tools for Non-Hierarchical, Consensus-Oriented Decision Making». MIT. http://tirl.org/writing/intertwinkles/cfd-intertwinkles.pdf. Ανακτήθηκε στις 10 November 2013. 
  5. http://www.opendemocracy.net/participation-now/alina-siegfried/from-occupy-to-online-democracy-loomio-story
  6. https://love.loomio.org
  7. http://blog.enspiral.com/2013/03/15/loomio-launches-exciting-collaboration-with-wellington-city-council/
  8. http://blog.loomio.org/2014/03/14/loomio-used-for-large-scale-citizen-democracy-project-in-greece/
  9. http://techpresident.com/news/wegov/24818/loomios-largest-project-yet
  10. http://www.scoop.co.nz/stories/BU1404/S00129/wellington-tech-startup-loomio-wins-international-award.htm

External links[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]