Libertas.eu

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Libertas.eu
ΗγέτηςΝτέκλαν Γκάνλεϊ
Ίδρυση30 Οκτωβρίου 2008
Έδρα7th Floor, Avenue de Cortenbergh 71, Βρυξέλλες 1000, Βέλγιο
ΙδεολογίαΑντίθεση στην Συνθήκη της Λισαβόνας
Συντηρητισμός
Ομάδα Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΕυρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας
Ιστότοπος
http://www.libertas.eu/
Πολιτικό σύστημα Ευρωπαϊκής Ένωσης
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Libertas είναι ένα παν-ευρωπαϊκό πολιτικό κίνημα που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Ιδρύθηκε από τον Ιρλανδό επιχειρηματία Ντέκλαν Γκάνλεϊ το Δεκέμβριο του 2008, με σκοπό την υποψηφιότητα του κόμματος στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2009.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Libertas αρχικά ξεκίνησε ως δεξαμενή σκέψης το 2006, με σκοπό την ενημέρωση του Ιρλανδικού κοινού για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως την καταψηφίζει. Το 2008 η Libertas αντιτάχθηκε ανοικτά της Συνθήκης της Λισαβόνας κατά τη διάρκεια του Ιρλανδικού δημοψηφίσματος. Το δημοψήφισμα καταψηφίστηκε από το 53% των Ιρλανδών ψηφοφόρων. Μετά την επιτυχία της στην Ιρλανδία, η Libertas ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο 2009. Από εκέινη τη στιγμή, η Libertas ξεκίνησς την πανευρωπαϊή της προεκλογική καμπάνια.

Συνθήκη της Λισαβόνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Συνθήκη της Λισαβόνας αποτελεί μια επανάληψη του Ευρωσυντάγματος, το οποίο καταψηφίστηκε από πολλά Ευρωπαϊκά κράτη μέλη. Ένα από τα βασικά σημέία της είναι μείωση του αριθμού των Επιτρόπων, καθώς και ο διορισμός ενός μόνιμου Προέδρου του Συμβουλίου. Ένα όνομα που κυκλοφορεί για υποψηφιότητα είναι ο Tony Blair. Επίσης προβλέπει σε δύναμη ψήφου των χωρών ανάλογα με τον πληθυσμό τους,το οποίο αποτελεί σημαντικό μειονέκτιμα για τα μικρά κράτη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]