Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κικ μπόξινγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Kick boxing)
Αθλητές του kickboxing, ανώ αγωνίζονται σε επίσημη διοργάνωση.

Το Κικ μπόξινγκ[1] (αγγλικά: kickboxing, ιαπωνικά: キックボクシング) είναι μαχητικό άθλημα που συνδυάζει πυγμαχία και λακτίσματα. Δημιουργήθηκε αρχικά ως "ένωση" της δυτικής πυγμαχίας με το καράτε, ωστόσο μετέπειτα επηρεάστηκε πολύ και από τη ταιλανδέζικη πυγμαχία (η οποία έγινε γνωστή μετά τη δεκαετία του '90).

Η προέλευση του είναι από την Ιαπωνία και τη Βόρεια Αμερική και περιλαμβάνει τις τεχνικές της πυγμαχίας και λακτίσματα απ το καράτε ντο και το ταεκβοντό.

Τη δεκαετία του 1970 άρχισαν να διεξάγονται οι πρώτοι αγώνες kickboxing στην Αμερική, ενώ στις 17 Μαΐου 1974 η Ευρώπη πρωτογνώρισε από κοντά το άθλημα σε ένα event, όπου προσκλήθηκαν 88 ευρωπαίοι κάτοχοι μαύρης ζώνης σε πολεμικές τέχνες να συγκρουστούν στο νέο άθλημα με τους (όπως αποδείχτηκε πολύ ανώτερους τεχνικά) Αμερικανούς[2]. Το 1976 ιδρύθηκε η παγκόσμια ένωση των εθνικών ομοσπονδιών (WAKO), η οποία είναι αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), ενώ το ίδιο έτος (1976) ιδρύθηκε με απόσπαση από την παγκόσμια ομοσπονδία καράτε μια άλλη ομοσπονδία του αθλήματος, η World Kickboxing Association (WKA).

Στην Ελλάδα το άθλημα πρωτοήρθε κατόπιν κινήσεων του γνωστού αθλητή πολεμικών τεχνών Καβαλιώτη Σίμου Ζαχόπουλου (ο Ζαχόπουλος αποτέλεσε νωρίτερα και τον αναβιωτή -διεθνώς- του Παγκρατίου αθλήματος), ενώ ο ίδιος συμμετείχε εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην ίδρυση της WAKO από τις επτά ιδρυτικές χώρες-μέλη[3].
H Πρώτη επίσημη Ελληνική ομοσπονδία που ιδρύθηκε για το kickboxing ήταν και η Ελληνική Ομοσπονδία Muay Thai-Kick Boxing, με ιδρυτή τον Ευάγγελο Ξανθάκη το 1998!
Σήμερα το άθλημα βρίσκεται υπό την αιγίδα του επίσημου φορέα του αθλήματος, της -αναγνωρισμένης από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού- Πανελλήνιας Ομοσπονδίας kickboxing (ΠΟΚ), η οποία το 2019 αριθμεί 296 σωματεία. Πρόεδρος της ΠΟΚ είναι ο Μιχ. Τριανταφύλλου[4]

Η μεγαλύτερη διοργάνωση του kickboxing σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το Κ-1. Την Ελλάδα στο επαγγελματικό kickboxing εκπροσωπεί ο παγκόσμιος πρωταθλητής Θωμάς Κοντός, ο οποίος με τις νίκες του στο Γιαπωνέζικο και στο Αυστραλιανό Κ-1, έχει ενταχθεί στους κορυφαίους kickboxers του κόσμου.
Το αγωνιστικό kickboxing χωρίζεται στο ερασιτεχνικό kickboxing, στο οποίο οι αθλητές φοράνε προστατευτικά, και στο επαγγελματικό όπου δεν επιτρέπεται η χρήση τους. Υπάρχουν πολλά αγωνιστικά στυλ και διαβαθμίσεις στο kickboxing: full contact, semi contact, light ή medium contact, body contact και low kicks.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. pok.gr Αρχειοθετήθηκε 2016-03-04 στο Wayback Machine. "ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΙΚ-ΜΠΟΞΙΝΓΚ
  2. Ιστορία του αθλήματος, το πρώτο τουρνουά στην Ευρώπη Αρχειοθετήθηκε 2019-04-18 στο Wayback Machine., από τον ιστότοπο της γερμανικής ομοσπονδίας (γερμανικά)
  3. (Αυτο-)βιογραφία του Ζαχόπουλου Αρχειοθετήθηκε 2020-09-20 στο Wayback Machine., σε ιστότοπο της κοινότητας καταγωγής του.
  4. «Λίστα χωρών μελών της WAKO με τα ονόματα των προέδρων των εθνικών ομοσπονδιών». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]