Inekaren

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Inekaren
Inekaren logo.png
Ίδρυση 22 Δεκέμβριος 2008
Έδρα Κανάριοι Νήσοι
Ιδεολογία σοσιαλισμός, Οικολογία, Ανεξαρτησία
Πολιτική θέση Αριστερά
Ιστοσελίδα
http://www.inekaren.com/index.php?lang=el-GR

To Inekaren είναι μια επαναστατική οργάνωση, ιδρυθείσα στις 22 Δεκεμβρίου του 2008 στα Κανάρια Νησιά. Έχει δύο στόχους: μια εθνική επανάσταση για να ανεξαρτητοποιηθεί από την Ισπανία, και μια κοινωνική επανάσταση. Ο σύλλογος ορίζεται ως ανεξάρτητος, σοσιαλιστικός, αντι-καπιταλιστικός, αντι-φασιστικός, οικολογικός, εθνικιστικός και υπέρ της φυλής amazigh.

Το Inekaren επιθυμεί μια κοινή μόρφωση για όλους, και έχει προωθήσει ενέργειες για την επίτευξη αυτού του στόχου στο Πανεπιστήμιο της Λαγούνα, όπως και σε άλλες περιοχές.

Αυτή η οργάνωση ενώθηκε με το Παγκόσμιο Συνέδριο Amazigh στις 27 Ιανουαρίου του 2013.

Ιστορία του Ονόματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύλλογος οφείλει το όνομά του στους αυτόχθονες κανάριους, οι οποίοι, αφότου τα Νησιά κηρύχθηκαν κατακτημένα, εξακολουθούσαν να αντιστέκονται και να παλεύουν ενάντια στους Ευρωπαίους εισβολείς. Οι ριζοσπάστες αφιέρωναν τη ζωή τους στο να ζουν στις Συνόδους Κορυφής, και να επιτίθενται στους πληθυσμούς με τη βοήθεια των υπόλοιπων αυτοχθόνων που είχαν εισαχθεί με τη βία στη νέα θεσπισμένη κοινωνία.

"“Μισό κανάριοι, οι “inekaren”, στη μητρική τους γλώσσα, που με φόβο για τον εισβολέα και τις περίεργες ευρωπαϊκές συνήθειές του, διατηρούσαν όπως μπορούσαν τον παλιό τρόπο ζωής τους, ονειρεύοντας μια νίκη που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκεαιώνα αφότου κηρύχτηκαν κατεκτημένα τα νησιά, εξακολουθούσαν να αντιστέκονται οι ριζοσπάστες ”. -Juan de Bethencourt Afonso.

Πολιτικό πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Ελευθερία για τα Κανάρια Νησιά και τον κανάριο λαό.
 • Ήττα στην αποικιακή ελίτ και την αριστοκρατία που υπερασπίστηκε και διατήρησε τα συμφέροντα της τους τελευταίους πέντε αιώνες.
 • Αξιοπρέπεια για όλους τους ανθρώπους.
 • Δωρεάν, μη εμπορευματοποιημένη και χειραγωγούμενη από την αποικιοκρατία και τον καπιταλισμό εκπαίδευση.
 • Δημόσια υγεία.
 • Υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης
 • Δημιουργία ενός συστήματος ίσου, δίκαιου και συμμετοχικού.
 • Υπεράσπιση της κανάριας κουλτούρας και ανάκτηση της μνήμης και της γνώσης των κανάριων και αποτροπή της προπαγάνδας της νεοκαπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, και της ισπανικής αποικιοκρατίας.
 • Μετατροπή όλων των βασικών οικονομικών τομέων σε δημοσίων, για παράδειγμα, το νερό, την ενέργεια, την υγεία και την εκπαίδευση, αποφεύγοντας την κερδοσκοπία και την ιδιωτικοποίηση που καθιστούν την κοινωνική πρόνοια μια εταιρία.
 • Πλήρης απασχόληση
 • Βιώσιμη ανάπτυξη

Αποστολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επαναστατική οργάνωση inekaren έχει δημιουργήσει δύο είδη “αποστολών” με διαφορετικούς σκοπούς:

 • Αποστολή Jose Miguel Pérez:
εκπαιδευτική αποστολή José Miguel Pérez

Η αποστολή “José Miguel Pérez” γεννιέται ως σχέδιο της οργάνωσης inekaren, σκοπός της οποίας είναι ο σχηματισμός και η διάδοση της γνώσης στον πληθυσμό. Οι εκπαιδευτικοί τομείς της αποστολής είναι η ιστορία και η κανάρια κουλτούρα, ο πολιτικός σχηματισμός και η παγκόσμια ιστορία, αγγίζοντας ποικίλα θέματα όπως οι guanches, ο εμφύλιος πόλεμος στα Κανάρια, τα ναρκωτικά, η Βόρεια Αφρική ή η λειτουργία του καπιταλισμού.

Η αποστολή “José Miguel Pérez” πήρε το όνομά της από τον κομμουνιστή δάσκαλο ο οποίος πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου∙ γεννημένος το 1896 στη Σάντα Κρουζ δε Λα Πάλμα, ήταν ένας σημαντικός μαχητικός επαναστάτης, δάσκαλος στο επάγγελμα, μετανάστης στην Κούβα το 1921 όπου ενσωματώνεται στη Σοσιαλιστική Ομάδα της Αβάνα (Agrupación Socialista en la Habana). Το 1925 ιδρύει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας (Partido Comunista de Cuba) και εκλέγεται πρώτος γραμματέας του κόμματος. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Mechado διώκεται από την Κούβα και επιστρέφει στη Λα Πάλμα. Στα Κανάρια ιδρύει την ομοσπονδία εργατών στη Λα Πάλμα και την εφημερίδα Espartaco έχοντας μια πολύ ενεργή ζωή όσον αφορά τον κομματικό τομέα, συμμετείχε κατά τη διάρκεια της Κόκκινης Εβδομάδας (Semana Roja) ενάντια στο πραξικόπημα. Συλλαμβάνεται και οδηγείται στην Τενερίφη όντας καταδικασμένος σε θάνατο και πυροβολείται στο Barranco του El Hierro στις 4 Σεπτεμβρίου του 1936.

Οι ενέργειες που πραγματοποιούνται στη συγκεκριμένη αποστολή είναι ομιλίες σε γειτονιές και μορφωτικά κέντρα.

 • Αποστολή Barrio Adentro:

Η αποστολή “Barrio Adentro” γεννιέται ως ένα σχέδιο της οργάνωσης Inekaren της οποίας στόχος είναι η επαναστατική κοινωνική εργασία στις γειτονιές και τα χωριά των νησιών. Με την αποστολή Barrio Adentro (Γειτονιά Μέσα) επιθυμεί να αλληλεπιδράσει άμεσα με τον λαό, να συμμετέχει και να προσφέρει διαμορφωτικές δραστηριότητες. Ο όρος Barrio Adentro γεννιέται από την αποστολή δημόσιας και δωρεάν υγείας της Βολιβαριανής κυβέρνησης της Βενεζουέλα, είναι ένας όρος που δανείστηκε το Inekaren γιατί αντικατοπτρίζει καλά τον στόχο του σχεδίου, δεν είναι ανάλογο του σχεδίου της Βενεζουέλας αφού δεν έχει σκοπό να προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες, είναι απλά το όνομα που δανείζεται από τη συγκεκριμένη εμπειρία.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

http://www.inekaren.com/

https://sinnovedadenlacolonia.wordpress.com/author/sinnovedadenlacolonia/