Hotel Europejski

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 52°14′30.1″N 21°0′51.8″E / 52.241694°N 21.014389°E / 52.241694; 21.014389

Hotel Europejski
Χάρτης
Είδοςξενοδοχείο και κτήριο ξενοδοχείου
Διεύθυνσηul. Krakowskie Przedmieście 13, 00-071 Warszawa
Γεωγραφικές συντεταγμένες52°14′30″N 21°0′52″E
Διοικητική υπαγωγήΒαρσοβία
ΧώραΠολωνία
Έναρξη κατασκευής1878
ΑρχιτέκτοναςΕνρίκο Μαρκόνι και Μπόχνταν Πνιέφσκι
Προστασίααμετακίνητο μνημείο (από 1948) και δημοτικό μητρώο μνημείων
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Raffles Europejski Warsaw, κοινώς γνωστό ως Hotel Europejski (προφέρεται: [Χότελ Εουροπέισκι]), είναι ιστορικό πολυτελές ξενοδοχείο πέντε αστέρων, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Βαρσοβίας, στην Πολωνία. Την εποχή που άνοιξε, το 1857, ήταν ένα από τα πιο σύγχρονα και πολυτελή ευρωπαϊκά ξενοδοχεία.[1]

Τοποθετημένο κατά μήκος της Βασιλικής Οδού, το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Πολωνο-Ιταλό αρχιτέκτονα Ενρίκο Μαρκόνι και έκτοτε αποτελεί ένα από τα αρχιτεκτονικά σύμβολα της Βαρσοβίας. Υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ανακατασκευάστηκε συστηματικά με μεγάλες δαπάνες καθ΄ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, και άνοιξε ξανά ως ξενοδοχείο το 1962. Το ξενοδοχείο διαχειρίζεται η Raffles Hotels & Resorts, άνοιξε ξανά την 1η Ιουνίου 2018 μετά από εκτεταμένη ανακαίνιση[2] με 106 δωμάτια, εστιατόριο, μπαρ, σπα και ζαχαροπλαστείο Lourse, καθώς και γραφεία στους δύο τελευταίους ορόφους και ένα πολυτελές εμπορικό κέντρο.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην ιστορική Βασιλική Οδό και κοντά στην Παλιά Πόλη της Βαρσοβίας. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν έκθεση τέχνης, καφετέρια και ζαχαροπλαστείο. Τα δωμάτια ποικίλλουν σε μέγεθος και σχήμα και τα περισσότερα έχουν θέα σε ιστορικά μέρη της Βαρσοβίας, όπως η Βασιλική Οδός και η Πλατεία Πιουσούτσκι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Hotel Europejski όπως εμφανιζόταν πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ξενοδοχείο άνοιξε αρχικά την 1η Ιανουαρίου 1857. Σχεδιασμένο από τον Ενρίκο Μαρκόνι, ήταν ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, που εκτεινόταν από την Ευρώπη μέχρι την Αλάσκα. Από το 1915, ο αρχιτέκτονας Αντόνι Γιαβορνίτσκι, ήταν υπεύθυνος για πολλές από τις αναβαθμίσεις του ξενοδοχείου, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης της κύριας εισόδου και της κατασκευής δύο αιθουσών χορού στην αυλή. Το 1921, οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου, οι οικογένειες Πσεζντζιέτσκι (Przeździecki) και Τσετβερτίνσκι (Czetwertyński), σχημάτισαν την ανώνυμη εταιρεία Hotel Europejski Spółka Akcyjna (HESA).

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ξενοδοχείο μετονομάστηκε σε Ξενοδοχείο Europäisches από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια της κατοχής στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει αποκλειστικά αξιωματικούς της Βέρμαχτ, ενώ διατηρούσε ένα μεγάλο μέρος του προπολεμικού πολωνικού προσωπικού. Υπέστη σοβαρές ζημιές μετά την Εξέγερση της Βαρσοβίας το Δεκέμβριο του 1944 και τον Ιανουάριο του 1945 από τους Γερμανούς που υποχωρούσαν.

Εθνικοποίηση και ανοικοδόμηση μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1945, μετά την απελευθέρωση της Βαρσοβίας, οι αρχικοί ιδιοκτήτες έλαβαν άδεια από την κυβέρνηση να ανοικοδομήσουν το ξενοδοχείο και ξεκίνησαν με τη δημιουργία ενός εστιατορίου στο σωζόμενο τμήμα του κτιρίου. Ωστόσο, πριν μπορέσουν να ξαναχτίσουν ολόκληρο το ξενοδοχείο, το ακίνητο κατασχέθηκε από την κυβέρνηση το 1948 ως αποτέλεσμα των διαταγμάτων του Μπολέσουαφ Μπιέρουτ.[3] Το κτίριο ξαναχτίστηκε κατά τη διάρκεια του 1949-1951 σε σχέδια του Μπόχνταν Πνιέφσκι, για να χρησιμεύσει ως στρατιωτική σχολή. Οι σημαντικές δομικές αλλαγές περιελάμβαναν την προσθήκη κιγκλιδώματος κατά μήκος της κορυφής και την ανακατασκευή των κατεστραμμένων τμημάτων του εξωτερικού. Πολλά σωζόμενα στοιχεία του εσωτερικού αφαιρέθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης σκάλας και των αιθουσών χορού, αντικαθιστώντας τα με κοιτώνες, αίθουσες διδασκαλίας και γυμναστήριο. Το κτίριο λειτούργησε ως Στρατιωτική Πολιτική Ακαδημία (Akademia Wojskowa Polityczna) από το 1951-1954 και στη συνέχεια ως γραφεία του Υπουργείου Μεταφορών. Το 1956 η πολωνική κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρέψει το κτίριο στην προηγούμενη χρήση του ως ξενοδοχείο. Από το 1956–1957, το άδειο κτίριο χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει Εβραίους μετανάστες από τη Σοβιετική Ένωση.[3]

Ενρίκο Μαρκόνι, ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε το κτίριο.

Το κτίριο μεταφέρθηκε στην κρατική τουριστική εταιρεία Orbis το 1957 και μετατράπηκε ξανά σε ξενοδοχείο, με τον Μπόχνταν Πνιέφσκι να υπηρετεί ξανά ως αρχιτέκτονας, μαζί με τον Μπόχνταν Κιγιόβιτς.[3] Το ξενοδοχείο που προέκυψε είχε 260 δωμάτια και 13 σουίτες. Άνοιξε ξανά για τους επισκέπτες στις 2 Ιουλίου 1962 ως Orbis Hotel Europejski. Το 1965, το Κουαρτέτο Golden Gate έκανε τη μοναδική τους συναυλία στην Πολωνία εδώ.

Κατά τις επόμενες δεκαετίες, μερικοί από τους αξιόλογους επισκέπτες του ξενοδοχείου ήταν οι: Ρόμπερτ Κέννεντυ, Μαρλέν Ντίτριχ, The Rolling Stones, Ίντιρα Γκάντι, Γκύντερ Γκρας, Άρτουρ Ρούμπινσταϊν, Μστισλάβ Ροστροπόβιτς, Τσέσλαφ Μίλος και Λεχ Βαλέσα.

Μετά την πτώση του κομμουνισμού, το 1993, οι κληρονόμοι των αρχικών ιδιοκτητών του ξενοδοχείου μήνυσαν για να ανακτήσουν το ξενοδοχείο από την κρατική αλυσίδα Orbis Hotels. Η υπόθεση κράτησε 12 χρόνια, καθώς η Orbis ισχυρίστηκε ότι είχαν κατασκευάσει το σημερινό κτίριο και επένδυσαν πολλά χρήματα σε αυτό.[4] Οι κληρονόμοι ήταν τελικά επιτυχείς στη αγωγή τους και το ξενοδοχείο έκλεισε από την Orbis στις 30 Ιουνίου 2005. Η παράδοση ολοκληρώθηκε αργότερα το ίδιο έτος, την 1η Σεπτεμβρίου. Ενώ γίνονταν οι προετοιμασίες για την πλήρη αποκατάσταση, οι χώροι στο ισόγειο ενοικιάστηκαν σε καταστήματα και καφετέριες και τα πρώην δωμάτια και διαμερίσματα του ξενοδοχείου στο κτίριο ενοικιάστηκαν ως γραφεία. Η κατασκευή έκλεισε εντελώς το 2013 εν όψει της επικείμενης ανοικοδόμησης.[3]

Αποκατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανακατασκευή ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013 και το κτήριο άνοιξε ξανά τον Μάιο του 2018,[5] με ένα ξενοδοχείο 106 δωματίων που διαχειρίζεται η Raffles Hotels & Resorts ως Raffles Europejski Warsaw, 3.000 μ² εμπορικού χώρου στο ισόγειο και 6.500 μ² χώρου γραφείων κατηγορίας Α στους δύο τελευταίους ορόφους,[6] 4.000 μ² εκ των οποίων[7] λειτουργούν από το WeWork ως κοινόχρηστος χώρος γραφείων.[8]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Abel, Ann. «Around the World in '18 Ways: The Hottest New Hotels». Forbes. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2018. 
  2. renovations
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 «Timeline - the Luxury Destination». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2015. 
  4. «Reprywatyzacja - Hotel Europejski w Warszawie | Majątki». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2013. 
  5. «Accorhotels annonce l'ouverture du Raffles Europejski Warsaw». 15 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2018. 
  6. «Hotel Europejski w Warszawie: remont za 65 mln euro». wnp.pl. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2018. 
  7. «Office WeWork Hotel Europejski - 13, Krakowskie Przedmieście Street, Warsaw Śródmieście - OfficeFinder.pl». 
  8. «Hotel Europejski - Serviced Office Downtown Warsaw». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]