Hardstyle

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Hardstyle
ΚαταγωγήΟλλανδία
ΜουσικοίPaul Elstak,Headhunterz, Lady Dana, Brennan Heart, The Prophet, Blutonium Boy

Το Hardstyle είναι ένα κατά κύριο λόγο Ολλανδικό είδος ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής που αναμειγνύει επιρροές από techno και Hardcore μουσική . Το Early Hardstyle δανείστηκε από το hardcore την παραμορφωμένη με overdive και συμπιεσμένη με κομπρέσορα μπότα, όμως περιορίζοντας την διάρκεια της συνήθως και συνοδεύοντας την με έντονα (fade in) "αναποδογυρισμένα μπάσα" που συνοδεύουν το ρυθμό ενώ πολύ από τους πρώιμους καλλιτέχνες hardstyle μπορεί να περιορίζουν την αλλαγή νότας στα μπάσα και να κρατάνε σταθερή μπότα ή να κάνουν αλλαγή της χροιάς του μπάσου μέσα στην ίδια αξία με αυτοματισμό. Οι μπότες καθεαυτές δεν πιτσάρονται συνήθως στο πρώτο hardstyle σε αντίθεση με την hardcore. Το Hardstyle χρησιμοποιεί επίσης σκληρά και παραμορφωμένα synths, ξεκούρδιστους και στρεβλωμένους ήχους που συνοδεύουν τα κύρια όργανα και σε πολλά μοντέρνα hardstyle τραγούδια ενσωματώνεται επίσης η ποίηση και η αφήγηση της ιστορίας μέσα στη μουσική όπως επίσης και ατάκες από ταινίες πράγμα πολύ συχνό και στην hardcore.

Η φυσική εξέλιξη της μουσικής έχει δημιουργήσει μια πιο γλυκιά πλευρά της hardstyle με την πάροδο του χρόνου. Αυτό που κάποτε ήταν ένα πολύ σκοτεινό, δυναμικό και βαρύ είδος άρχισε να ενσωματώνει απλίφτινγκ στοιχεία και μελωδίες που μοιάζουν με της trance. Οι σύγχρονες μπότες αποτελούνται από στρώσεις πρίμων και μπάσων ήχων δημιουργώντας ένα παχύτερο και πληρέστερο ήχο σε μεγαλύτερο φάσμα συχνοτήτων. Κατά τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 2000, το pitching έγινε δημοφιλές και στην hardstyle, χρησιμοποιώντας συχνά τη μπότα ως μπάσο όπως η hardcore. Όλα αυτά έχουν οδηγήσαν στο να γίνει πιο προσιτό άκουσμα και η δημοτικότητα αυξήθηκε. Πολλοί καλλιτέχνες της hardcore παράγουν επίσης hardstyle κομμάτια, ενώ πολλά σε πιο καινούριο στυλ κομμάτια γράφονται σε ελλιπή μέτρα (για παράδειγμα, παλαιότερα έργα των Headhunterz και Noisecontrollers). [1]

Το Hardstyle έχει επίσης επηρεάσει και άλλες μορφές ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής, και ιδιαίτερα την Big Room, που μοιάζει στους ήχους τη δομή, ρυθμούς, και αργότερα υιοθέτησε τις αλλαγές νότας στην μπότα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1990 στις αρχές της δεκαετίας του 2000, διάφοροι παραγωγοί άρχισαν να πειραματίζονται με hard trance επηρεάζοντας την αλλά επηρεάζοντας ταυτόχρονα και την harcore techno, εμπλουτίζοντας το είδος με μικρές αλλαγές και τροποποιήσεις όπως η εισαγωγή των αντίστροφων μπάσων και η αύξηση του αριθμού των εφέ στα πρίμα. Η ακριβής προέλευση της hardstyle δεν μπορεί να οριστεί συγκεκριμένα αν και μεταγενέστερα hardcore κομμάτια μπορεί να είναι όμοια με hardstyle. Όμως σαν ολοκληρωμένο στυλ δεν έκανε κάποια απότομη εμφάνιση αλλά ήταν το αποτέλεσμα μιας εξέλιξης και συνδυασμού άλλων ειδών σε διάφορους πειραματισμούς που έδωσαν πνοή στο στύλ που είναι πλέον γνωστό ως πρώιμο hardstyle. Καθώς εξελισσόταν το είδος συγκέντρωσε χαρακτηριστικά από άλλα είδη όπως το hard house και ανέπτυξε το χαρακτηριστικό της αντίστροφο μπάσο και ταχύτητα αναπαραγωγής στο φάσμα των 135-150 BPM. Παραγωγοί της Hardcore όπως ο DJ Zany, η Lady Dana, ο DJ Isaac, ο DJ Pavo, ο DJ Luna και ο The Prophet, ενσωμάτωσαν όλες τις σκληρές επιρροές της εποχής από άλλα είδη και ξεκίνησαν να παίζουν το πρώτο hardstyle. Αυτό εξηγεί επίσης τον λόγο για τον οποίο αργότερα, ο ρυθμός της hardstyle αυξήθηκε ελαφρώς (από 135-150 σε 150-160 BPM). Μερικοί hardcore παραγωγοί όπως ο Προφήτης έφεραν το αντίστροφο μπάσο και τα σκριτς πίσω στη hardcore και gabber καθιστώντας τις hardstyle και hardcore σήμερα παρόμοια είδη με την hardcore να απέχει συνήθως από reverse bass και να το ενσωματώνει στην μπότα και να παίζεται σε ταχύτερα BPM , αν και οι περισσότεροι αξιοσημείωτοι καλλιτέχνες έχουν δημιουργήσει κομμάτια και απ' τα δύο είδη τα οποία είναι δυσδιάκριτο, ανά σημεία, σε ποιο είδος ανήκουν. Το Hardstyle επηρεάστηκε από την μουσική gabber, "γκαμπα" που δημιουργήθηκε στην Ολλανδία, όπου καλλιτέχνες όπως ο DJ Zany, η Lady Dana, ο DJ Isaac, ο DJ Pavo, ο DJ Luna και The Prophet, που έκαναν hardcore gabber η αλλιώς hardcore techno, άρχισαν να πειραματίζονται με hard trance επίσης καλλιτέχνες όπως ο Blutonium Boy πειραματίστηκαν έχοντας περισσότερο βάση την hard trance προχωρώντας προς την hardstyle. Τα πρώτα hardstyle γεγονότα, όπως το Qlubtempo, [2] έλαβαν χώρα στις αρχές του 21ου αιώνα. Τα πρώτα χρόνια της μουσικής χαρακτηρίστηκαν από ένα ρυθμό περίπου 140-150 BPM, έναν έντονα συμπιεσμένο ήχο μπότας, ένα σύντομο φωνητικό δείγμα, σκριτς, και τη χρήση ενός "αντίστροφου μπάσου", το οποίο μπορεί να ακουστεί στο όφμπιτ μετά από κάθε μπότα.

Γύρω στο 2002, εμφανίστηκαν περισσότερες δισκογραφικές hardstyle. Η Fusion (με καλλιτέχνες όπως DJ Zany και Donkey Rollers) και η Scantraxx (που ιδρύθηκε από Dov Elkabas ) είναι δύο από τις ολλανδικές δισκογραφικές που άρχισαν να προμοτάρουν harstyle κομμάτια εκείνη την εποχή. [3] [4]

Dubstyle[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 2010, εισήχθη μια νέα παραλλαγή στο hardstyle, με την ονομασία dubstyle [5] . Το Dubstyle είναι το όνομα που δόθηκε στη σύνθεση του hardstyle καποιες φορές περιέχει φωνητικά dub και ακολουθεί μια νοοτροπία στα μπητς και μπάσα κλασσικής dubstep ανά σημεία κρατώντας κατά κύριο λόγο το χαρντσταηλ μελωδικό κομμάτι και εναλλάσσοντας το beat. Το Dubstyle τείνει να έχει αντίστροφο μπάσο με wooble όταν το τραγούδι γυρνάει σε μισό χρόνο, συνδυάζοντάς στοιχεία του ρυθμού της hardstyle με νταμπστεπ ρυθμούς, συνήθως breakstep και 2 step . [6] Λόγω της σποραδικότητας στις μπότες, στο dubstyle, το μπάσο είναι συχνά πιο τραβηγμένο και / ή δεν ακολουθεί ένα αυστηρό αόρατο μοτίβο που ενσωματώνει η κανονική hardstyle, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε μπασογραμμές dubstyle που φέρουν ομοιότητες με τις basslines του dubstep ενώ στις μπότες εξακολουθεί να μετατρέπεται το τονικό ύψος. Κάποια παραδείγματα είναι το "The MF point of perfection" από Headhunters και Brennan Heart, το "The Heart" του Djen, το "Beutiful and Ritch" του Pavelow και το "Heart of Darknes" από Obsidia

Euphoric hardstyle[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2010 και εξής, η τάση για μεγαλύτερη έμφαση στην μελωδία, υποβοηθούμενη από τις ολοένα αυξανόμενες δυνατότητες του μουσικού λογισμικού και υλικού οδήγησαν στην γέννηση του ευφορικού hardstyle", που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά συναισθηματικές μελωδίες παιγμένες σε στρώματα από πολλαπλά συνθεσάιζερ και έντονες αλλαγές νότας στην μπότα. [7] Αξιοσημείωτοι παραγωγοί ευφορικού hardstyle περιλαμβάνουν τους Coone, Atmozfears, D-Block & S-Te-Fan, Headhunterz και Da Tweekaz .

Rawstyle[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2011, έχουν εισαχθεί περισσότεροι όροι για τον χαρακτηρισμό των εξελίξεων στην μουσική hardstyle. Το Rawstyle, είναι ένας τύπος "ωμού" hardstyle επηρεασμένος από ολλανδικά hardcore ή παλαιότερη hardstyle με λιγότερη έμφαση στο σαουντ ντιζαιν της μελωδίας στα πρίμα που αποτελείται από λιγότερες νότες συνήθως και κυμαίνεται σε μικρότερο εύρος συχνοτήτων και μεγαλύτερη έμφαση στα μποτόμπασα και εφε στα πριμα. Αξιοσημείωτοι πρώτοι καλλιτέχνες περιλαμβάνουν: Ran-D, Phuture Noize, MYST, & Radical Redemption . [8]   ]

Trapstyle[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το trapstyle είναι ένα υποείδος της σκληρής ηλεκτρονικής σκηνής που συνδέεται με το τραπ που εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 2010. [9] όταν ο DJ Coone χρησιμοποίησε το ύφος της τραπ κάνοντας remix του τραγουδιού Techno από Yellow Claw, Diplo και LNY TNZ

Αξιοσημείωτα συναφή γεγονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξιοσημείωτες Δισκογραφικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Bιβλιογραφικές Aναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «the world of hardstyle». 6 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2014. 
  2. «Q-dance | Qlubtempo». Q-dance.nl. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2013. 
  3. «Fusion :: Releases». Fusionbv.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2013. 
  4. «Company - SCANTRAXX.com». Scantraxx.nl. 26 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2013. 
  5. dubstyle.nl Αρχειοθετήθηκε 2017-04-20 στο Wayback Machine., Dutch website on dubstyle
  6. «Dubstep Basics». 1 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2014. 
  7. «History of Hardstyle». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2020. 
  8. «[Article] Hardstyle split: Euphoric Raw - News - Fear.FM». Fear.FM. 7 Απριλίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Απριλίου 2012. 
  9. Leatherman, Benjamin (17 Δεκεμβρίου 2012). «Trapstyle Duo Trapzillas Are Not Bullshitting». Phoenix New Times. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2020.