Μέτρο (μουσική)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στη μουσική, το μέτρο αναφέρεται σε μια διάταξη ιεραρχημένων χτύπων στο χρόνο και επαναλαμβάνονται σε σταθερό, συνήθως, μοτίβο. Τα μέτρα χωρίζονται από τις διαστολές. Οι χτύποι είναι ιεραρχημένοι σε ισχυρούς και ασθενείς και ανάλογα με τον αριθμό τους και την εναλλαγή τους δημιουργούν διάφορους τύπους μέτρων, όπως τα απλά, τα σύνθετα και τα μικτά.

Είδη μέτρων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2/4[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχή του πενταγράμμου μπαίνει ένα κλειδί, συνήθως του σολ. Το μέτρο γράφεται με κλάσμα και είναι 2/4. Το κλάσμα ονομάζεται δύο τέταρτα. Για να παίξει κάποιος αυτό το μέτρο πρέπει να μετράει: ένα, δύο.

3/4[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχή μπαίνει ένα κλειδί, συνήθως του σολ, όπως παραπάνω στο κλάσμα 2/4. Αυτό το κλάσμα ονομάζεται τρία τέταρτα και γράφεται 3/4. Για να παίξει κάποιος τρία τέταρτα, πρέπει να μετράει ένα, δύο, τρία.

4/4[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως παραπάνω στο κλάσμα τρία τέταρτα, το ίδιο συμβαίνει και με αυτό το κλάσμα που ονομάζεται τέσσερα τέταρτα. Για να παίξει κάποιος αυτό το μέτρο, πρέπει να μετράει ένα, δύο, τρία, τέσσερα.

6/8[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για να παίξει κάποιος ένα κομμάτι με 6/8 πρέπει να μετράει έτσι: ένα και δύο και. Ένα μέτρο πρέπει να περιέχει έξι όγδοα.

Ελλιπές μέτρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ελλιπές μέτρο είναι ένα άλλο είδος μέτρου. Για να είναι ένα μέτρο ελλιπές πρέπει απ' το πρώτο μέτρο να αφαιρεθεί κάποιος χρόνος και να προστεθεί στο τελευταίο μέτρο.