Hakusui Nursery School

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Hakusui Nursery School
Γενικές πληροφορίες
Διεύθυνση961-2 Iwana, Sakura, Chiba Prefecture 285-0004, Japan
ΧώραΙαπωνία
Λειτουργία2014
ΚατάστασηΣε λειτουργία
ΧρήσηΣχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
Τεχνικές λεπτομέρειες
Εμβαδόν530 τ.μ. m2
Όροφοι2
Χωρητικότητα60 παιδία
Σχεδιασμός και κατασκευή
ΑρχιτέκτοναςKentaro Yamasaki
ΒραβείαA' Design Award
Ιστότοπος
http://ykdw.org/works/hakusui-nursery-school/

Το κτίριο αν και απλό στον σχεδιασμό του, επιλύει με έξυπνο τρόπο το ζήτημα της τομής μιας και στο συγκεκριμένο οικόπεδο παρουσιάζεται μεγάλη υψομετρική διαφορά. Δημιουργεί 5 πλατφόρμες με διαφορά 2 σκαλοπατιών σε μορφή πλατύσκαλων και έτσι έχει ουσιαστικά ένα μονάχα επίπεδο στην συγκεκριμένη μεγάλη υψομετρική διαφορά.[1] Ο συνδυασμός δηλαδή των διαβαθμίσεων και της λοξής στέγης δημιουργεί οπτικά και αισθητικά ένα ενιαίο επίπεδο. Σε κάθε διαβάθμιση υπάρχει μια τάξη και στα διαλλείματα ο επίπεδος χώρος έξω από κάθε τάξη αλλά και τα πλατύσκαλα συμβάλλουν στην εκτόνωση των παιδιών. Τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να κοινωνικοποιούνται πλήρως, μιας και στα διαλείμματα αλληλεπιδρούν άμεσα με τα παιδιά όλων των διαφορετικών τάξεων και ηλικιών που έχει το σχολείο.[3] Στο ανώτερο επίπεδο βρίσκουμε την βασική είσοδο του κτιρίου και στο κατώτερο ένα κομμάτι υπαίθριας αυλής. Ο σχεδιασμός του εσωτερικού χώρου είναι ζεστός μιας και κυριαρχεί η παρουσία του ξύλου σχεδόν σε όλο το εσωτερικό (πανέλα, πάτωμα, υποστηλώματα). Όλοι οι συνήθεις ''νεκροί χώροι'' χρησιμοποιούνται σαν αποθηκευτικοί χώροι και παρεμβάλλεται αρκετά το στοιχείο της εργονομίας στην σύνθεση. Εκτός της κάτω υπαίθριας αυλής παρουσιάζεται και μια μικρή ακόμα αυλή στο τμήμα του κτιρίου που έχουμε δώμα. Στο τμήμα αυτό έχουμε τάξεις αλλά για τα παιδιά που είναι σε βρεφική ηλικία ακόμα.

Στόχοι σχεδιασμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σύνθεση του κτιρίου βασίζεται πάνω στο παιδί και στις αναλογίες του. Τα σκαλία με το ύψος τους (ρίχτι), όπως και τα διάφορα έπιπλα είναι σχεδιασμένα για το ύψος ενός μικρού παιδιού. Η χωροθέτηση των αιθουσών και των υπολοίπων στοιχείων (όπως υποστυλώματα, κιγκλιδώματα) έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να παρουσιάζονται ελάχιστα τυφλά σημεία στον χώρο.[4] Αυτό προσδίδει μια ασφάλεια στους μεγάλους αφού τα παιδιά δεν χάνονται από το οπτικό πεδίο των δασκάλων και μια ελευθερία κινήσεων των παιδιών μέσα στον χώρο και οικιοποίησης με αυτόν. Τα παιδιά δεν περιορίζονται για το που ακριβώς θα κάνουν διάλειμμα μέσα στον χώρο του σχολείου.

Τα μεγάλα υαλοστάσια από την πλευρά της υπαίθριας αυλής (κατώτατο επίπεδο) επιτρέπουν την άμεση οπτική και φυσική επαφή των χρηστών με το φυσικό περιβάλλον που υπάρχει στην αυλή και στον γύρω χώρο. Εκτός από το φυτικό στοιχείο στην υπάιθρια αυλή παρατηρείται και η ενσωμάτωση του υδάτινου στοιχείου μέσω μιας μικρής λίμνης. Παρά την χρήση μεγάλων και πολλών υαλοστασίων στο κτίριο, οι αρχιτέκτονες κατάφεραν να κάνουν το κτίριο αρκετά βιοκλιματικό.

Βιοκλιματικά χαρακτηριστικά κτιρίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτίριο παρουσιάζει όπως προείπαμε αρκετά βιοκλιματικά στοιχεία. Ένα από τα πιο βασικά του στοιχεία είναι η κεκλιμένη στέγη με την δυνατότητα συλλογής των ομβρίων. Τα νερά της βροχής συλλέγονται και χρησιμοποιούνται στις διάφορες λειτουργίες του κτιρίου. Ο προσανατολισμός του κτιρίου βοηθάει στον φυσικό αερισμό αλλα και φυσικό ηλιασμό του κτιρίου. Ο φυσικός αερισμός του κτιρίου επιτυγχάνεται μέσα από την σύνθεση της τομής. Η νότια πλευρά είναι στο κατώτερο σημείο οπότε ο δροσερός νότιος αέρας εισέρχεται από εκείνη την μεριά και καταλήγει στο δώμα που βρίσκεται στην βόρεια πλευρά, κρατώντας την θερμοκρασία του κτιρίου εσωτερικά σε βιώσιμα επίπεδα. Στην κεκλιμένη στέγη υπάρχουν διάφορες τρύπες, οι οποίες λειτουργούν ως παράθυρα και δίνουν αρκετό φως μέσα στο κτίριο. [5]

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αρχιτέκτονες του συγκεκριμένου κτιρίου μετά από την αποπεράτωση του απέσπασαν δυο βραβεία για τον σχεδιασμό και την κεντρική ιδεά αυτού του κτιρίου. Το A' Deisgn Award Competition[6] και το If World Design Award[7]. Και οι δυο διαγωνισμοί είναι παγκόσμιοι με στόχο την ανάδειξη νέων αρχιτεκτονικών γραφείων με νέες και προτώτυπες ιδέες που θέλουν να προωθήσουν την επιχείρηση τους στον παγκόσμιο ιστό. Η ιδέα λοιπόν του ''μεγάλου σπιτιού'' που εφάρμοσαν οι αρχιτέκτονες, ώστε να μπορούν τα παιδιά όλων των ηλικιών του σχολείου να επικοινωνούν μεταξύ τους απέσπασε αυτά τα δυο βραβεία. Οι κριτές διέκριναν την ικανότητα αυτού του σχεδιασμού να προωθεί έναν αρκετά κοινωνικό τρόπο ζωής.[8] Αυτή η πρόταση του τρόπου ζωής σε συνδυασμό με τους συγκεκριμένους χρήστες (τα παιδιά) θεωρήθηκε μια αρκετά αξιοποιήσιμη και πρωτότυπη ιδέα για την κοινωνική διάσταση των ανθρώπων, μιας και αυτά τα παιδιά θα μπορέσουν όταν μεγαλώσουν να έχουν ανεπτυγμένο αρκετά το αίσθημα και την ανάγκη της κοινωνικοποίησης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «山﨑健太郎デザインワークショップ». 山﨑健太郎デザインワークショップ (στα Ιαπωνικά). Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2019. 
  2. «Γυαλί». Βικιπαίδεια. 2017-08-14. https://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%93%CF%85%CE%B1%CE%BB%CE%AF&oldid=6598304. 
  3. «Hakusui Nursery School / Yamazaki Kentaro Design Workshop». ArchDaily (στα Αγγλικά). 27 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2019. 
  4. «ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwide». ArchDaily (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2019. 
  5. «山﨑健太郎デザインワークショップ». 山﨑健太郎デザインワークショップ (στα Ιαπωνικά). Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2019. 
  6. «A' Design Award and Competition - The Award». competition.adesignaward.com. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2019. 
  7. «Hakusui nursery school». iF WORLD DESIGN GUIDE (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2019. 
  8. «Hakusui nursery school». iF WORLD DESIGN GUIDE (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2019. 

Ενδεικτική Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

https://inhabitat.com/terraced-wooden-nursery-school-brings-the-japanese-landscape-indoors/