Google Classroom

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Google Classroom
Γενικά
Ημερ. Δημιουργίας6 Μαΐου 2010
Είδοςεκπαιδευτικό λογισμικό, ιστότοπος, σύστημα διαχείρισης εκπαιδευτικού περιεχομένου
Διανομή
Λειτουργικά
Ανάπτυξη
Υπευθ. ανάπτυξηςGoogle
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
https://classroom.google.com/

Το Google Classroom είναι μια δωρεάν πλατφόρμα μικτής μάθησης που αναπτύχθηκε από την Google για εκπαιδευτικά ιδρύματα και έχει ως στόχο να απλοποιήσει τη δημιουργία, τη διανομή και την βαθμολόγηση των εργασιών. Ο πρωταρχικός στόχος του Google Classroom είναι να βελτιώσει την διαδικασία του διαμοιρασμού αρχείων μεταξύ καθηγητών και μαθητών. Το 2021 περίπου 150 εκατομμύρια χρήστες χρησιμοποίησαν το Google Classroom.

Το Google Classroom χρησιμοποιεί μια ποικιλία εφαρμογών για τους χρήστες με στόχο την διαχείριση της επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών και των καθηγητών. Οι μαθητές μπορούν να προσκληθούν να συμμετάσχουν σε μια τάξη μέσω ενός ιδιωτικού κωδικού ή να εισαχθούν αυτόματα από ένα σχολικό ίδρυμα. Κάθε τάξη δημιουργεί ένα ξεχωριστό φάκελο στο Google Drive του εκάστοτε χρήστη, όπου ο μαθητής μπορεί να υποβάλλει εργασίες που θα βαθμολογηθούν από τον καθηγητή. Οι καθηγητές μπορούν να παρακολουθούν την πρόοδο κάθε μαθητή, εξετάζοντας το ιστορικό αναθεώρησης κάθε εγγράφου και μετά την βαθμολόγηση, οι καθηγητές μπορούν να επιστρέψουν την εργασία μαζί με σχόλια και την βαθμολογία.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Google Classroom ενσωματώνει διάφορες εφαρμογές της Google σχετικές με την εκπαίδευση όπως Google Drive, Google Docs, Google Sheets, Google Slides, Google Forms, Google Sites και Gmail. Αργότερα προστέθηκε στην πλατφόρμα το Ημερολόγιο Google. Οι μαθητές μπορούν να προσκληθούν σε τάξεις μέσω της βάσης δεδομένων του ιδρύματος, μέσω ενός ιδιωτικού κωδικού που στη συνέχεια μπορεί να προστεθεί στο περιβάλλον χρήστη του μαθητή ή να εισαχθεί αυτόματα από έναν σχολικό φορέα. Κάθε τάξη που δημιουργείται στο Google Classroom δημιουργεί έναν ξεχωριστό φάκελο στο Google Drive του αντίστοιχου χρήστη, όπου ο μαθητής μπορεί να υποβάλλει εργασίες για να βαθμολογηθεί από έναν καθηγητή.

Εργασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εργασίες αποθηκεύονται και βαθμολογούνται στις εφαρμογές εγγράφων της Google. Αντί να μοιράζονται με τον καθηγητή έγγραφα που βρίσκονται στο Google Drive του μαθητή, τα αρχεία φιλοξενούνται στο Drive του μαθητή και στη συνέχεια υποβάλλονται για βαθμολόγηση. Οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν αναθέσεις σε διάφορα πρότυπα και μορφές με διαφορετικές επιλογές προσβασιμότητας όπως δικαιώματα προβολής, επεξεργασίας και σχολιασμού. Αυτές οι εργασίες μπορούν να υποβληθούν για βαθμολόγηση και επιτρέπουν στον εκπαιδευτικό να παρέχει ανατροφοδότηση. Οι μαθητές μπορούν επίσης να επισυνάψουν πρόσθετα έγγραφα από το Drive στην εργασία τους.

Βαθμολόγηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Google Classroom υποστηρίζει διαφορετικά συστήματα βαθμολόγησης. Οι καθηγητές μπορούν να βαθμολογήσουν τις εργασίες και να τις επιστρέψουν με σχόλια πριν την τελική υποβολή, επιτρέποντας στους μαθητές να τροποποιήσουν την εργασία τους. Μόλις παραδοθούν, οι εργασίες μπορούν να επεξεργαστούν μόνο από τον καθηγητή.

Επικοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανακοινώσεις μπορούν να δημοσιεύονται από τους καθηγητές σε μια «ροή τάξης», στην οποία οι μαθητές μπορούν να σχολιάζουν. Οι μαθητές μπορούν επίσης να δημοσιεύουν στην ροή της τάξης, αν και οι καθηγητές διατηρούν τον ρόλο του συντονιστή. Πολλαπλοί τύποι μέσων από προϊόντα της Google, όπως βίντεο από το Youtube και αρχεία από το Google Drive, μπορούν να επισυνάπτονται στις ανακοινώσεις και τις αναρτήσεις για την κοινή χρήση του περιεχομένου. Το Gmail παρέχει επιλογές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τους καθηγητές ώστε να στέλνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε έναν ή περισσότερους μαθητές στο περιβάλλον εργασίας του Google Classroom.

Έκθεση αυθεντικότητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έκθεση αυθεντικότητας, που εισήχθη το 2020, είναι ένα ενσωματωμένο εργαλείο ανίχνευσης της λογοκλοπής στο οποίο έχουν πρόσβαση τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές. Οι καθηγητές μπορούν να βλέπουν την αναφορά αυθεντικότητας, επιτρέποντάς τους να επαληθεύουν την ακαδημαϊκή ακεραιότητα της υποβληθείσας εργασίας του μαθητή. Στην δωρεάν έκδοση του G Suite for Education, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενεργοποιήσουν την αναφορά αυθεντικότητας για 3 εργασίες αλλά έχουν περιορισμένο αποθηκευτικό χώρο στο cloud. Ο περιορισμός αυτός αίρεται στην επί πληρωμή έκδοση του G Suite Enterprise for Education.

Αρχείο μαθημάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αίθουσα διδασκαλίας επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να αρχειοθετούν τα μαθήματα στο τέλος ενός εξαμήνου ή ενός έτους. Όταν ένα μάθημα αρχειοθετείται, αφαιρείται από την αρχική σελίδα και τοποθετείται στην περιοχή Αρχειοθετημένα Μαθήματα. Όταν ένα μάθημα αρχειοθετείται, οι καθηγητές και οι μαθητές μπορούν να το δουν αλλά δεν θα είναι σε θέση να κάνουν αλλαγές σε αυτό.

Εφαρμογές για κινητά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εφαρμογές της Google Classroom για κινητά, που παρουσιάστηκαν τον Ιανουάριο 2015, είναι διαθέσιμες για συσκευές iOS και Android.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εταιρεία eLearning Industry δοκίμασε και αξιολόγησε το Google Classroom, τονίζοντας θετικές και αρνητικές πτυχές. Μεταξύ των δυνατών σημείων, η εταιρεία τόνισε την ευκολία χρήσης, την προσβασιμότητα σε καθολικές συσκευές, την χρήση του Google Drive ως έναν αποτελεσματικό τρόπο ώστε οι εκπαιδευτικοί να μοιράζονται γρήγορα τις εργασίες με τους μαθητές. Η διαδικασία χωρίς χαρτί σήμανε το τέλος της εκτύπωσης, της διανομής και της πιθανής απώλειας εργασιών και επαινέθηκε το σύστημα γρήγορης ανατροφοδότησης μεταξύ μαθητών και καθηγητών. Στα μειονεκτήματα, η εταιρεία υπογράμμισε την ισχυρή ενσωμάτωση των εφαρμογών και των υπηρεσιών της Google με περιορισμένη ή μηδενική υποστήριξη για εξωτερικά αρχεία ή υπηρεσίες, την έλλειψη αυτοματοποιημένων κουίζ ή τεστ και την έλλειψη ζωντανών συνομιλιών που μπορούν να βοηθήσουν στην ανατροφοδότηση.