God (τραγούδι, Τζον Λένον)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"God"
Τραγούδι από Τζον Λένον
από το άλμπουμ John Lennon/Plastic Ono Band
Κυκλοφόρησε11 Δεκεμβρίου 1970
ΗχογραφήθηκεΣεπτέμβριος - Οκτώβριος 1970
ΓλώσσαΑγγλικά
Διάρκεια4:09
ΔισκογραφικήApple - EMI
ΣτιχουργόςΤζον Λένον
ΣυνθέτηςΤζον Λένον
ΠαραγωγόςΤζον Λένον - Γιόκο Όνο - Φιλ Σπέκτορ
John Lennon/Plastic Ono Band σειρά τραγουδιών
"Look at Me"
(9)
"God"
(10)
"My Mummy's Dead"
(11)

Το God είναι τραγούδι του Τζον Λένον, το οποίο περιλαμβάνεται στην πρώτη προσωπική δισκογραφική δουλειά του καλλιτέχνη μετά τους Beatles, στο άλμπουμ John Lennon/Plastic Ono Band. Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1970. Το κομμάτι την εποχή εκείνη θεωρήθηκε αμφιλεγόμενο, καθώς έχει αντιθρησκευτικούς στίχους.

Θέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κομμάτι θα μπορούσε να χωριστεί σε τρία μέρη μέρη:

Το πρώτο μέρος αναφέρει για τον Θεό: God is a concept by which we measure our pain («Ο Θεός είναι ένα concept, με το οποίο μετράμε τον πόνο μας»).

Στο δεύτερο μέρος ο Λένον απαριθμεί διάφορα μουσικά, πολιτικά, θρησκευτικά και άλλα είδωλα και λέει ότι δεν πιστεύει σε κανέναν, καταλήγοντας να να αναφέρει ότι πιστεύει μόνο σε αυτόν και στην Γιόκο (τη γυναίκα του). Τα είδωλα που απαριθμούνται είναι η μαγεία, το Ι Τσινγκ, η Βίβλος, τα ταρώ, ο Χίτλερ, Ο Ιησούς, ο Κένεντι, ο Βούδας, το μάντρα, τα Γκίτα, οι βασιλιάδες, ο Έλβις, ο Ζίμερμαν και οι Beatles.

Στο τρίτο μέρος διαφαίνεται πια η αλλαγή του Λένον μετά τους Beatles, όπου λέει δεν είναι πια ένας Ονειροπόλος ή Walrus, αλλά απλά ο Τζον. Η τελευταία φράση του κομματιού The dream is over (το όνειρο τελείωσε), αντιπροσωπεύει τη στάση του Λένον στο «οι Beatles είναι Θεοί», και ότι έπρεπε να φτάσουν κι αυτοί στο τέλος τους. Ο Λένον εξήγησε: «Εάν υπάρχει Θεός, τότε είμαστε όλοι εμείς».[1]

Συντελεστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παρακάτω μουσικοί συμμετείχαν στην αυθεντική ηχογράφηση του κομματιού:[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Wenner, Jann S. (2000). Lennon Remembers. London: Verso. σελ. 48. ISBN 1-85984-376-X. 
  2. Blaney, John (2005). John Lennon: Listen To This Book. Guildford, Great Britain: Biddles Ltd. σελ. 61. ISBN 0-9544528-1-X. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]