Funeral (άλμπουμ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Funeral
Εξώφυλλο
Στούντιο άλμπουμ - Arcade Fire
Κυκλοφόρησε 14 Σεπτεμβρίου 2004
Ηχογραφήθηκε Αύγουστος 2003 – αρχές 2004 στο Hotel2Tango
Μουσικό είδος Ίντι ροκ, baroque pop, art rock
Διάρκεια 48:02
Γλώσσα αγγλικά
Δισκογραφική Merge, Rough Trade
Παραγωγός Arcade Fire
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Arcade Fire)
'Arcade Fire
(2003)
'''''Funeral
(2004)
''Neon Bible
(2007)
Singles από Funeral
  1. "Neighborhood #1 (Tunnels)"
    Κυκλοφόρησε: 20 Ιουνίου 2004
  2. "Neighborhood #2 (Laïka)"
    Κυκλοφόρησε: 28 Μαρτίου 2005
  3. "Neighborhood #3 (Power Out)"
    Κυκλοφόρησε: 23 Μαΐου 2005
  4. "Rebellion (Lies)"
    Κυκλοφόρησε: 12 Σεπτεμβρίου 2005
  5. "Wake Up"
    Κυκλοφόρησε: 14 Νοεμβρίου 2005
 Επαγγελματική βαθμολόγηση
Συνολικά αποτελέσματα
Πηγή Βαθμολόγηση
Metacritic 90/100[1]
Επανεξετασμένα αποτελέσματα
Πηγή Βαθμολόγηση
AllMusic 5/5 stars[2]
Drowned in Sound (10/10)[3]
The Guardian 5/5 stars[4]
NME (9/10)
Paste 4.5/5 stars
Pitchfork (9.7/10)[5]
PopMatters καλό
Robert Christgau A−[6]
Rolling Stone 4/5 stars
Tiny Mix Tapes 5/5 stars
Uncut 4/5 stars

Το "Funeral" είναι το ντεμπούτο άλμπουμ των Arcade Fire. Κυκλοφόρησε στις 14 Σεπτεμβρίου του 2004 στη Βόρεια Αμερική από την Merge Records και στις 28 Φεβρουαρίου του 2005 στην Ευρώπη από την Rough Trade Records. Το άλμπουμ πήρε αυτό το όνομα γιατί εκείνη την εποχή πολλά μέλη της μπάντας είχαν χάσει κάποιους συγγενείς τους: Η γιαγιά της Régine Chassagne πέθανε τον Ιούνιο του 2003, ο παππούς των Win και William Butler πέθανε το Φεβρουάριο του 2004 και η θεία του Richard Reed Parry πέθανε τον Απρίλιο του 2004. Οι βασικές ηχογραφήσεις για το Funeral έγιναν μέσα σε μια εβδομάδα τον Αύγουστο του 2003 στο Hotel2Tango στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ και οι ηχογραφήσεις είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2004. Το άλμπουμ ήταν υποψήφιο για βραβείο Γκράμι καλύτερου εναλλακτικού άλμπουμ.

Κομμάτια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλα τα κομμάτια γράφτηκαν από τους Arcade Fire, με τον Josh Deu να βοηθάει στα κομμάτια 1 και 4

No. Tίτλος Διάρκεια
1. "Neighborhood 1 (Tunnels)"   4:48
2. "Neighborhood #2 (Laïka)"   3:33
3. "Une année sans lumière"   3:40
4. "Neighborhood 3 (Power Out)"   5:12
5. "Neighborhood #4 (7 Kettles)"   4:49
6. "Crown of Love"   4:42
7. "Wake Up"   5:39
8. "Haïti"   4:07
9. "Rebellion (Lies)"   5:10
10. "In the Backseat"   6:21
Επιπλέον δίσκος στην ιαπωνική έκδοση
No. TίτλοςΣυνθέτες Διάρκεια
1. "My Buddy" (Alvino Rey Orchestra)  2:35
2. "Neighborhood #3 (Power Out)" (August Session)Arcade Fire 5:35
3. "Brazil"  Ary Barroso 3:56
4. "Neighborhood #3 (Power Out)" (ζωντανά στο Great American Music Hall)Arcade Fire 5:57

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκδότης Χώρα Λίστα Χρονιά Θέση
Consequence of Sound ΗΠΑ Top Albums of the 2000s[7] 2009 2
LAS Magazine ΗΠΑ Albums of the decade[8] 2009 1
Mojo Ηνωμένο Βασίλειο The 100 Greatest Albums of Our Lifetime 1993-2006[9] 2006 60
NME Ηνωμένο Βασίλειο The 100 Greatest Albums of the 2000s[10] 2009 7
Paste ΗΠΑ Top 50 Albums of the 2000s[11] 2009 3
Pitchfork Media ΗΠΑ Top 200 Albums of the 2000s[12] 2009 2
Rolling Stone ΗΠΑ Top 100 Albums of the 2000s[13] 2009 6
Rolling Stone ΗΠΑ 500 Greatest Albums of All Time[14] 2012 151
Slant Magazine ΗΠΑ Top 250 Albums of the 2000s[15] 2010 4
Spin ΗΠΑ 125 Best Albums of the Past 25 Years[16] 2010 66
Under the Radar ΗΠΑ Top 200 Albums of the Decade[17] 2009 1
Q Ηνωμένο Βασίλειο 250 Best Albums of Q's Lifetime[18] 2011 19
NME Ηνωμένο Βασίλειο The 500 Greatest Albums of the All Time[19] 2013 13
CBC Music Καναδάς 100 Greatest Canadian Albums of the All Time[20] 2013 4
Popmatters ΗΠΑ 100 Best Albums of the 2000s[21] 2014 3

Συντελεστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Win Butler – φωνή, ηλεκτρική κιθάρα, ακουστική κιθάρα, πιάνο, συνθεσάιζερ, μπάσο
  • Régine Chassagne – φωνή, ντραμς, συνθεσάιζερ, πιάνο, ακορντεόν, ξυλόφωνο, κρουστά
  • Richard Reed Parry – κιθάρα Rickenbacker, συνθεσάιζερ, όργανο, πιάνο, ακορντεόν, ξυλόφωνο, κρουστά, διπλό μπάσο, μηχανικός, ηχολήπτης
  • Tim Kingsbury – μπάσο, κιθάρα Telecaster, ακουστική κιθάρα
  • Howard Bilerman – ντραμς, κιθάρα, μηχανικός, ηχολήπτης
  • William Butler – μπάσο, ξυλόφωνο, συνθεσάιζερ, κρουστά
  • Sarah Neufeld – βιολί, ενορχήστρωση εγχόρδων
  • Owen Pallett – βιολί, ενορχήστρωση εγχόρδων
  • Michael Olsen – τσέλο
  • Pietro Amato – κόρνο
  • Anita Fust – άρπα
  • Sophie Trudeau – βιολί στο "Wake Up"
  • Jessica Moss – βιολί στο "Wake Up"
  • Gen Heistek – βιόλα στο "Wake Up"
  • Arlen Thompson – drums στο "Wake Up"
  • Arcade Fire – παραγωγή, ενορχήστρωση εγχόρδων, μηχανικοί, ηχολήπτες
  • Ryan Morey – mastering
  • Tracy Maurice – εξώφυλλο
  • Hilary Treadwell –φωτογραφία
  • Mark Lawson - μηχανικός, ηχολήπτης
  • Thierry Amar - βοηθός ηχολήπτη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.metacritic.com/music/funeral/arcade-fire
  2. http://www.allmusic.com/album/funeral-mw0000384072
  3. http://drownedinsound.com/releases/2983/reviews/11169-
  4. http://www.theguardian.com/music/2005/feb/25/popandrock.shopping2
  5. http://pitchfork.com/reviews/albums/452-funeral/
  6. http://www.robertchristgau.com/get_artist.php?name=The+Arcade+Fire
  7. Moses1221. «CoS Top of the Decade: The Albums « Consequence of Sound». Consequenceofsound.net. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2011. 
  8. «Albums of the decade». Lostatsea.net. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2011. 
  9. «The 100 Greatest Albums of Our Lifetime 1993-2006». Mojo. 2006. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2011. 
  10. «The Top 100 Greatest Albums Of The Decade». Nme.Com. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2011. 
  11. Evans, Janile. «The 50 Best Albums of the Decade (2000-2009) :: Blogs :: List of the Day :: Paste». Pastemagazine.com. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2011. 
  12. Pitchfork, October 2, 2009 (10 Φεβρουαρίου 2009). «Staff Lists: The Top 200 Albums of the 2000s: 20-1 | Features». Pitchfork. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2011. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)
  13. [1]
  14. [2]
  15. «Best of the Aughts: Albums | Music». Slant Magazine. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2011. 
  16. «125 Best Albums of the Past 25 Years». Spin Magazine. 2010. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2011. 
  17. «Top 200 Albums of the Decade». Under the Radar. 2009. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2011. 
  18. «250 Best Albums of Q's Lifetime». Q. 2011. 
  19. http://www.nme.com/photos/the-500-greatest-albums-of-all-time-100-1/324644/1/1#88
  20. http://music.cbc.ca/#/blogs/2013/7/100-greatest-Canadian-albums-ever
  21. http://www.popmatters.com/feature/186499-the-100-best-albums-of-the-00s-20-1/P3/