Eurocypria Airlines

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Eurocypria Airlines
IATA ICAO Κωδικός κλήσης
UI ECA EUROCYPRIA
Ίδρυση25 Μαρτίου 1992
Έναρξη πτητικού έργου12 Ιουνίου 1992
Λήξη πτητικού έργου4 Νοεμβρίου 2010
ΒάσειςΔιεθνής Αερολιμένας Λάρνακας
Διεθνές Αεροδρόμιο Πάφου
Μέγεθος στόλου6
Προορισμοί72 (11 scheduled)
ΈδραΛάρνακα, Κύπρος
Ιστοσελίδαwww.eurocypria.com
5B-DBU B737W Eurocypria parked on the lima stands.

Η Eurocypria Airlines ήταν αεροπορική εταιρεία με έδρα την Λάρνακα στην Κύπρο. Η Eurocypria ήταν θυγατρική των Κυπριακών Αερογραμμών, με τον όμιλο των Κυπριακών Αερογραμμών να κατέχει το 100% των μετοχών της Eurocypria. Η Eurocypria εκτελούσε πτήσεις από την Κύπρο προς 45 προορισμούς στην Ευρώπη. Έδρα της ήταν το Διεθνής Αερολιμένας Λάρνακας, με δευτερεύουσα βάση το Διεθνές Αεροδρόμιο Πάφου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Eurocypria ιδρύθηκε στις 12 Ιουνίου 1991 και είναι η πρώτη κυπριακή εταιρεία ναυλωμένων πτήσεων (charter). Το πτητικό έργο ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 1992 με δύο ολοκαίνουργια Airbus A320, ενώ δύο ακόμη ιδίου τύπου προστέθηκαν αργότερα. Από το 2001, παράλληλα με τις ναυλωμένες, εκτελεί και προγραμματισμένες πτήσεις από την Κύπρο. Το 2003, η Eurocypria αντικατέστησε τα Airbus με τέσσερα καινούργια Boeing 737-800, πουλώντας τα A320 στην μητρική της, Cyprus Airways.

Προορισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως αναφέρθηκε ήδη, εκτός από τις ναυλωμένες πτήσεις, η Eurocypria[1] εκτελούσε τις ακόλουθες τακτικές πτήσεις (στοιχεία Φεβρουαρίου 2005):

Διάσωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 19 Φεβρουαρίου 2010 ανακοινώθηκε πως η Κυπριακή Κυβέρνηση θα ενίσχυε την Eurocypria με €35 εκ. δια μέσου αντίστοιχης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή χρεών ύψους €28 εκ. προς τις τράπεζες αλλά και για την επιβίωση της. Οι Κυπριακές Αερογραμμές δήλωσαν πως η Eurocypria θα έπρεπε να έκλεινε, καθώς ένα μικρό νησί δεν μπορεί να αντέξει δύο κρατικούς αερομεταφορείς. Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για συμπληρωματικό προϋπολογισμό το οποίο συμπεριλάμβανε την ενίσχυση των €35 εκ. προς την Eurocypria.

Εντούτοις, η έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Eurocypria δεν έμελλε, όπως ανέφερε η 'Cyprus Mail' στις 19 Φεβρουαρίου 2010, να είναι η τελευταία λέξη. Η Δικηγορική Εταιρεία Αναστάσιος Αντωνίου ΔΕΠΕ είχε καταχωρήσει από τις 17 Φεβρουαρίου 2010 επίσημη διαδικασία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία κατήγγειλε την εν λόγω αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ως παράνομη Κρατική Ενίσχυση. Παρόλο που οι Δικηγόροι διατήρησαν την ταυτότητα των μερών που τους προσέλαβαν απόρρητη, ο "Φιλελεύθερος" ανέφερε στις 19 Φεβρουαρίου 2010 πως πληροφορίες του έφεραν αεροπορική εταιρεία η οποία επιχειρεί είσοδο στην σχετική αγορά ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής να έχει ζητήσει την νομική εκπροσώπηση. Σε ανακοίνωση της η Αναστάσιος Αντωνίου ΔΕΠΕ στις 19 Φεβρουαρίου 2010 υπό το φως του σχολιασμού των ΜΜΕ, ανέφερε πως η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurocypria αποτελούσε για αυτούς και τους πελάτες τους παράνομη Κρατική Ενίσχυση υπό το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Δικηγορική Εταιρεία προχώρησε σε περαιτέρω προώθηση της υπόθεσης της κατά το επόμενο διάστημα, ζητώντας ακόμη και ενδιάμεσα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δυνάμει των προνοιών του Κανονισμού (ΕΚ) Αρ. 659/1999.

Τον Ιούνιο του 2010 η αποκάλυψη πως δύο εκθέσεις οι οποίες είχαν τεθεί ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη και της Κυβέρνησης από τον Φεβρουάριο του 2010 και οποίες πρότειναν λύσεις άλλες από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, δημιούργησε εκτενή δημόσια αντιπαράθεση με τον Υπουργό Οικονομικών να δέχεται τα πυρά των πολιτικών κομμάτων. Συγκεκριμένα, έκθεση του Γενικού Λογιστή της Κυπριακής Δημοκρατίας ημερομηνίας 3 Φεβρουαρίου 2010 πρότεινε όπως ακολουθηθεί το πρόγραμμα ανάκαμψης της Eurocypria στην κερδοφορία και όπως ανεβρεθεί στρατηγικός επενδυτής για την εταιρεία. Στην αντίθετη περίπτωση η έκθεση του Γενικού Λογιστή ανέφερε πως η εταιρεία θα χρεοκοπούσε.

Στόλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο στόλος της Eurocypria Airlines αποτελείτο από 4 Boeing 737-800.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «EUROCYPRIA AIRLINES LIMITED - Cyprus Limited Company - CyprusRegistry.com». cyprusregistry.com. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]