EU-Alert

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μήνυμα EU-Alert / GR-Alert στην Ελλάδα για την πανδημία κοροναϊού 2019-20 .

EU-Alert είναι ο γενικός όρος για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Δημόσιας Προειδοποίησης που βασίζεται στην τεχνολογία Cell Broadcast (Εκπομπή Κυψέλης). Αποτελεί τμήμα μίας οικογένειας τεχνολογιών εκτάκτου ανάγκης γνωστές ως Αντίστροφο 112 (Reverse 112).

Το EU-Alert είναι συμβατό με το πρότυπο Wireless Emergency Alerts (WEA), παλαιότερα γνωστό ως Εμπορικό Σύστημα Συναγερμού για Κινητά (CMAS), το οποίο χρησιμοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Λειτουργικά συστήματα κινητών τηλεφώνων όπως Android, iOS και Windows, υποστηρίζουν από το 2012 τα πρότυπα έγκαιρης προειδοποίησης EU-Alert / WEA / CMAS μέσω Cell Broadcast ως προεπιλογή τόσο στα λειτουργικά συστήματα όσο και στις εγγενείς εφαρμογές αποστολής μηνυμάτων (SMS).

Πρότυπο EU-Alert[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρότυπο EU-Alert (TS 102 900 V1.3.1) [1] όπως ορίζεται από το ETSI, είναι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Δημόσιας Προειδοποίησης που χρησιμοποιεί την Υπηρεσία Εκπομπής Κυψέλης ως μέσο για την παράδοση δημόσιων προειδοποιητικών μηνυμάτων στο ευρύ κοινό.

Συγκεκριμένες χώρες που χρησιμοποιούν την υπηρεσία EU-Alert προσδιορίζονται αντικαθιστώντας τα γράμματα EU με τα γράμματα αναγνώρισης χώρας στο ISO 3166-1:

  • NL-Alert: Η εθνική παραλλαγή του EU-Alert για τις Κάτω Χώρες.
  • GR-Alert: Η εθνική παραλλαγή του EU-Alert για την Ελλάδα.
  • LT-Alert: Η εθνική παραλλαγή του EU-Alert για τη Λιθουανία.
  • RO-Alert: Η εθνική παραλλαγή του EU-Alert για τη Ρουμανία.
  • IT-Alert: Η εθνική παραλλαγή του EU-Alert για την Ιταλία (η έναρξη δοκιμών έγινε τον Οκτώβριο του 2020). [2] Τα Κέντρα Εκπομπής Κυψέλης στην Ιταλία παρέχονται από την Infinite Convergence Inc., έναν εξωτερικό συνεργάτη Εκπομπής Κυψέλης της Nokia, καθώς η Nokia δεν διαθέτει δικό της σύστημα εκπομπής κυψέλης.
Μήνυμα εκπομπής κυψέλης EU-Alert / NL-Alert στην περιοχή του Βένλο της Ολλανδίας στις 7 Αυγούστου 2018 ως αποτέλεσμα μεγάλης τοξικής πυρκαγιάς [3]

Ανάλογα με τη νομοθεσία της χώρας, υπάρχουν 5 τύποι μηνυμάτων δημόσιας υπηρεσίας προειδοποίησης (PWS) που μπορεί κανείς να λάβει στο κινητό του τηλέφωνο. Ομαδοποιούνται σε επικεφαλίδες και κανάλια εκπομπής κυψέλης και περιλαμβάνουν:

  • Ακραίες απειλές: Ταξινομούνται ως απειλές για τη ζωή και την περιουσία σας, όπως επικείμενο καταστροφικό καιρικό συμβάν (ανεμοστρόβιλος, τσουνάμι, τυφώνας, πλημμύρες), προειδοποιήσεις για επιδημικές ασθένειες ή τρομοκρατικές επιθέσεις. [4]
  • Σοβαρές απειλές: Λιγότερο σοβαρές από τις ακραίες απειλές, οι σοβαρές απειλές μπορεί να αποτελούν καταστάσεις ακραίων απειλών, αλλά σε μικρότερη κλίμακα - οι πολίτες προειδοποιούνται και καλούνται να λάβουν προληπτικά μέτρα, αλλά δεν απαιτείται η λήψη ακραίων μέτρων (όπως π.χ η εκκένωση της περιοχής). Παράδειγμα σοβαρής απειλής αποτελεί η περίπτωση τοξικής πυρκαγιάς σε βιομηχανικό χώρο, με ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών.[5]
  • Ειδοποιήσεις EU-Amber, AMBER alerts: Πρόκειται για συγκεκριμένες ειδοποιήσεις που αποσκοπούν στον εντοπισμό ενός αγνοουμένου παιδιού.
  • EU-Info: μηνύματα δημόσιας ασφάλειας για την κοινοποίηση χρήσιμων, προτεινόμενων ενεργειών που μπορούν να σώσουν ζωές ή περιουσιακά στοιχεία (π.χ. καταφύγια έκτακτης ανάγκης ή εντολή βρασμού του νερού, σε περίπτωση επιμόλυνσής του από παθογόνους οργανισμούς όπως η χολέρα).
  • EU-Exercise: δοκιμαστικά μηνύματα για εθνικούς / περιφερειακούς / τοπικούς σκοπούς.

Στις χώρες που έχουν επιλέξει την εκπομπή κυψέλης ως τεχνολογία για την αποστολή δημόσιων προειδοποιητικών μηνυμάτων, έως και 70% - 85% του πληθυσμού άνω των 12 ετών λαμβάνουν το δημόσιο μήνυμα προειδοποίησης εντός δευτερολέπτων μετά την υποβολή του μηνύματος από τις κυβερνητικές αρχές.

Νομοθεσία της ΕΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 11 Δεκεμβρίου 2018, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε τη νέα οδηγία για τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΕΚΗΕ). [6] Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουν ένα δημόσιο σύστημα προειδοποίησης για την προστασία των πολιτών. Αυτό το σύστημα θα στέλνει ειδοποιήσεις σε όλους τους κατόχους κινητών τηλεφώνων σε μια συγκεκριμένη περιοχή σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, τρομοκρατικής επίθεσης ή άλλης μεγάλης έκτακτης ανάγκης στην περιοχή τους.

Η υποχρεωτική εφαρμογή του συστήματος δημόσιας προειδοποίησης θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ έως τις 21 Ιουνίου 2022 για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ (πλήρες κείμενο του ευρωπαϊκού κώδικα ηλεκτρονικών επικοινωνιών).

Απαιτήσεις βάσει της Νομοθεσίας:

Σύμφωνα με την οδηγία, ένα Σύστημα Δημόσιας Προειδοποίησης (PWS) πρέπει να μπορεί:

  • Να στοχεύει τον επηρεαζόμενο πληθυσμό με ακρίβεια βάσει γεωγραφικής περιοχής, ώστε να μην προκληθεί εκτεταμένος πανικός.
  • Να προσεγγίζει ένα υψηλό ποσοστό ατόμων στη στοχευμένη περιοχή, συμπεριλαμβάνοντας όχι μόνο κατοίκους αλλά και ξένους επισκέπτες (οι οποίοι κάνουν χρήση περιαγωγής) χρησιμοποιώντας τη μητρική τους γλώσσα.
  • Να αποστέλλει μηνύματα σε πραγματικό χρόνο, μέσα σε δευτερόλεπτα και με υψηλό βαθμό αξιοπιστίας.
  • Να αποστέλλει μήνυμα χωρίς να χρειάζεται το κοινό να εγγραφεί για τη λήψη των ειδοποιήσεων.
  • Η μετάδοση δημόσιων προειδοποιητικών μηνυμάτων θα πρέπει να είναι δωρεάν για όλους τους τελικούς χρήστες: όχι μόνο για κατοίκους αλλά και για επισκέπτες που κάνουν χρήση περιαγωγής.

Οδηγίες του BEREC[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το άρθρο 110, παρ. 2 της ΕΟΚΕ, έως τις 21 Ιουνίου 2020, ο BEREC πρέπει να δημοσιεύσει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης του κατά πόσον η αποτελεσματικότητα των συστημάτων δημόσιας προειδοποίησης βάσει του άρθρου 110 παρ. 2 της ΕΟΚΕ ισοδυναμεί με την αποτελεσματικότητα αυτών των συστημάτων βάσει του άρθρου 110 παρ. 1.

Εναλλακτικές λύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πιθανή εναλλακτική λύση για το EU-Alert αποτελεί η χρήση άλλων υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, όπως SMS βάσει τοποθεσίας ή εφαρμογές. Ωστόσο, πρέπει να πληρούνται αρκετές προϋποθέσεις σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον κώδικα ηλεκτρονικών επικοινωνιών:

Οι εφαρμογές πρέπει να είναι:

  • Εξίσου αποτελεσματικές με τις τεχνολογίες που βασίζονται στο δίκτυο εκπομπής κυψέλης.
  • Η λήψη της ειδοποίησης πρέπει να είναι εύκολη.
  • Πληροφορίες για όλους τους επισκέπτες που εισέρχονται στη χώρα.
  • Η μετάδοση της ειδοποίησης είναι δωρεάν και ελεύθερη στον χρήστη.
  • Σύμφωνες με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία περί απορρήτου.

Εφαρμογές για κινητά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές για κινητά στην αγορά που συχνά προειδοποιούν για φυσικές καταστροφές. Ωστόσο, αυτές συχνά δεν είναι επίσημες, αλλά μέρος ιδιωτικών πρωτοβουλιών που αναπαράγουν πληροφορίες από κρατικές υπηρεσίες. [7]

Όλες οι εφαρμογές για κινητά επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το φορτίο στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, καθώς απαιτούν χρήση δεδομένων. Ως εκ τούτου, ειδικά σε περίπτωση καταστροφής, όταν βίαιες αλλαγές στην ταχύτητα της μεταφοράς φορτίου δεδομένων (μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κλήσεων και γενικότερα εφαρμογών για κινητά) τείνουν να επιβραδύνουν σημαντικά τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, όπως πολλαπλά γεγονότα έδειξαν π.χ. οι βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες το 2016, οι επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο του 2015, η επίθεση το 2017 στη Γέφυρα του Λονδίνου, η έκρηξη στο Manchester Arena και οι επιθέσεις στο Μόναχο το 2016.

Επιπλέον, οι εφαρμογές για κινητές συσκευές με δυνατότητα λήψης πρέπει να ληφθούν από τους συνδρομητές και η εμπειρία με την πάροδο των ετών σε πολλές χώρες έδειξε ότι μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού θα καταβάλει προσπάθεια για λήψη και χρήση μιας εφαρμογής έκτακτης ανάγκης για κινητά που ενεργοποιείται μόνο μερικές φορές μέσα σε ένα χρόνο. Παραδείγματα αποτελούν η Γερμανία με 1.500.000 λήψεις της εφαρμογής Katwarn και NINA για κινητά [8] φτάνοντας το πολύ 2,5 εκατομμύρια άτομα στη Γερμανία (<3% του γερμανικού πληθυσμού) και η Γαλλία όπου πραγματοποιήθηκαν μόνο 500.000 λήψεις της εφαρμογής SAIP (<1% του γαλλικού πληθυσμού) παρά τις μεγάλες επενδύσεις στην ανάπτυξη της εφαρμογής και το μάρκετινγκ. Στη Γαλλία, λόγω της περιορισμένης επιτυχίας της εφαρμογής SAIP για κινητά (Système d'Alerte et d'Information des Populations-Σύστημα Προειδοποίησης και Ενημέρωσης Πληθυσμού), η υπηρεσία (μέσω εφαρμογής) σταμάτησε από τον Ιούνιο του 2018. [9] [10]

SMS βάσει τοποθεσίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όσον αφορά το δίκτυο και τον τελικό χρήστη, ένα μήνυμα SMS βάσει θέσης (LB-SMS) είναι απλώς ένα κανονικό μήνυμα SMS που αποστέλλεται σε ένα υποσύνολο των συνημμένων συσκευών του πανεθνικού δικτύου Κινητής Τηλεφωνίας, οι οποίες τυχαίνει να είναι σε μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό για ορισμένες τοπολογίες δικτύου κινητής τηλεφωνίας, το δίκτυο πρέπει να διατηρεί μια βάση δεδομένων με όλες τις κινητές συσκευές στη στοχευμένη τοποθεσία για πιθανά μηνύματα Δημόσιας Υπηρεσίας Προειδοποίησης. Με άλλα λόγια, για όλες τις περιοχές στις οποίες προβλέπεται ενδεχομένως η παράδοση μηνυμάτων LB-SMS, μια λίστα όλων των χρηστών κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται επί του παρόντος σε αυτές τις περιοχές πρέπει να είναι ενημερωμένη συνεχώς.

Ενώ τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας απαιτούν γνώση της τοποθεσίας των συνδρομητών για κανονική λειτουργία, αυτό δεν διατηρείται πάντοτε στην ευαισθησία του επιπέδου ενός κελιού, δηλαδή στην ακριβή αντιστοιχία της θέσης του συνδρομητή. Επομένως, μια εφαρμογή LB-SMS συνήθως απαιτεί την ανάπτυξη ενός Κέντρου Εντοπισμού Κινητών (Mobile Location Center MLC). Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από το MLC για την παρακολούθηση κινητών συσκευών καθώς κινούνται στο χώρο που καλύπτεται από το δίκτυο δεν είναι τυποποιημένες και υπόκεινται σε ένα ορισμένο επίπεδο ανακρίβειας. Ορισμένα MLC παρακολουθούν την τοποθεσία της συσκευής στο επίπεδο κελιού, ενώ άλλοι πάροχοι MLC ισχυρίζονται ότι καθορίζουν τη θέση της συσκευής με μεγαλύτερο επίπεδο ακρίβειας. Ανάλογα με το επίπεδο ευαισθησίας τοποθεσίας που είναι αποθηκευμένο στο MLC, η ακρίβεια της στόχευσης θα ποικίλλει. Ενδέχεται, με αυτόν τον τρόπο εντοπισμού, να υπάρχουν επιπτώσεις στην προστασία του απορρήτου κατά την παρακολούθηση της τοποθεσίας των χρηστών οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Εκτός από το κομμάτι του ακριβούς εντοπισμού τοποθεσίας, η κύρια διαφορά μεταξύ υπηρεσιών CB (Εκπομπή Κυψέλης) και LB-SMS (SMS βάσει τοποθεσίας) είναι ότι ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας καλείται να αποστείλει ξεχωρίστα το κάθε μήνυμα, καθώς τα πρότυπα SMS δεν υποστηρίζουν τη μαζική αποστολή μηνυμάτων.

Με βάση την εμπειρία των τελευταίων ετών, ο Σουηδικός Οργανισμός Πολιτικών Έκτακτης Ανάγκης κατέληξε, σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2018, [11] ότι σε περίπτωση σοβαρών γεγονότων είναι εξαιρετικά απίθανο τα δημόσια μηνύματα προειδοποίησης μέσω SMS να λειτουργήσουν και να παραδοθούν εγκαίρως (μέσα σε λιγότερο από 1 λεπτό).

Μειονεκτήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μειονεκτήματα στη χρήση SMS βάσει τοποθεσίας σε εθνικά δημόσια συστήματα προειδοποίησης κοινού είναι:

  • Κανένας διεθνώς αναγνωρισμένος οργανισμός τυποποίησης τηλεπικοινωνιών δεν έχει καθορίσει ή θα καθορίσει ένα πρότυπο για SMS βάσει τοποθεσίας για δημόσιες υπηρεσίες προειδοποίησης.
  • Επεκτασιμότητα: Ενώ τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν διαστάσεις για μεταφορά εκατομμυρίων μηνυμάτων την ημέρα, τα δίκτυα παρόχων κινητής τηλεφωνίας αναλαμβάνουν μια σχετικά επίπεδη κατανομή σε ολόκληρο το δίκτυο τόσο από άποψη χρόνου όσο και από τοποθεσία. Με άλλα λόγια, ο μέσος αριθμός μηνυμάτων ανά δευτερόλεπτο σε ένα δεδομένο κελί είναι σχετικά χαμηλός ακόμη και σε ένα πολυσύχναστο δίκτυο. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις χρήσης προειδοποίησης (για παράδειγμα ειδοποίηση όλων των χρηστών σε μια συγκεκριμένη περιοχή μέσω SMS) θα ήταν πιθανό το δίκτυο ραδιοπρόσβασης να πλημμυρίσει από μηνύματα SMS. Σε αυτήν την περίπτωση, τα μηνύματα που δεν μπορούν να παραδοθούν κατά την πρώτη προσπάθεια συνήθως βρίσκονται στην ουρά του κέντρου διαμοιρασμού SMS του δικτύου παρόχων κινητής τηλεφωνίας για περαιτέρω προσπάθειες παράδοσης. Στη χειρότερη περίπτωση, το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας μπορεί να χρειαστεί ώρες για να παραδώσει όλα τα μηνύματα προειδοποίησης στην ουρά.
  • Ο χρόνος παράδοσης των προειδοποιητικών μηνυμάτων SMS βάσει τοποθεσίας σε ομάδες ατόμων στην περιοχή γεωγραφικού στόχου είναι μεγάλος και εξαρτάται από τον αριθμό των ατόμων που είναι παρόντες στην περιοχή. Μπορεί να χρειαστούν έως και αρκετές ώρες για να φτάσει σε 300.000 άτομα σε μια πόλη π.χ. Σουηδία, Μαΐος 2018 [12] και Πορτογαλία, Σεπτεμβρίος 2019. [13]
  • Η φύση της διεθνούς δρομολόγησης SMS (SMS Home Routing). Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα μηνύματα LB-SMS συχνά δε θα φτάνουν στις εισερχόμενες περιαγωγές, καθώς η παράδοση μηνυμάτων που βασίζονται σε σύντομο κώδικα στο εξωτερικό αποκλείεται από τον εγχώριο φορέα λόγω της συμφωνίας χρέωσης περιαγωγής (AA19), με αποτέλεσμα ξένοι χρήστες περιαγωγής να μην μπορούν να λάβουν προειδοποιητικά μηνύματα.
  • Η λεπτομέρεια ενός προειδοποιητικού μηνύματος LB-SMS θα εξαρτηθεί από την ακρίβεια του MLC στο δίκτυο παρόχων κινητής τηλεφωνίας, συνήθως ένα μονό κελί (που αντιστοιχεί σε έναν αριθμό τηλεφώνου) έχει ακτίνα μεταξύ 3 και 25 χιλιομέτρων.
  • Τα προειδοποιητικά μηνύματα LB-SMS δεν παράγουν ήχους ειδοποιήσεων ή ήχο κλήσης και δονήσεις διαφορετικά από ένα συνηθισμένο μήνυμα SMS, επομένως οι τελικοί χρήστες θα μπορούσαν εύκολα να παραβλέψουν ή να αγνοήσουν προειδοποιητικά μηνύματα.
  • Τα μηνύματα LB-SMS μπορούν εύκολα να παραποιηθούν και η εφαρμογή τεχνολογιών SMS βάσει τοποθεσίας θα απαιτούσε την ανάπτυξη συσκευών ασφαλείας π.χ. τείχος προστασίας SMS σε κάθε διεθνή σύνδεσμο σηματοδότησης SS7 παρόχου κινητής τηλεφωνίας.
  • Κατά την αποστολή ενός LB-SMS θα μπορούσε να ζητηθεί απόδειξη παράδοσης κατά την υποβολή μηνύματος στο Κέντρο SMS του δικτύου παρόχων κινητής τηλεφωνίας. Αυτή η ψηφιακή "απόδειξη" παρέχει πληροφορίες σχετικά με την παράδοση του μηνύματος μόνο στη συσκευή του τελικού χρήστη, χωρίς ένδειξη εάν το μήνυμα έχει διαβαστεί ή όχι. Ωστόσο, αυτά τα μηνύματα απόδειξης παράδοσης ενδέχεται να αυξήσουν το φόρτο δικτύου για ένα συμβάν προειδοποίησης, το αντίκτυπο του οποίου πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Technical specification ETSI TS 102 900 V1.3.1» (PDF). ETSI EMTEL. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2019. 
  2. «Sperimentazione IT-Alert». Protezione Civile. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2020. 
  3. «Toxins released in fire at Venlo Business Park». NL Times. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2018. 
  4. «EU reaches agreement on European public warning solution». European Emergency Number Association. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2018. 
  5. «Φωτιά στη Μεταμόρφωση: Επικίνδυνοι καπνοί - Μήνυμα από το «112»». ΣΚΑΪ. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2020. 
  6. «Directive (EU) 2018/1972 establishing the European Electronic Communications Code». European Union. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2018. 
  7. «Alert SA scrapped by State Government after failure during catastrophic fire conditions». ABC News. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2018. 
  8. «Warning: you will not be warned». Frankfurter Allgemeine Digital. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2017. 
  9. «French Government abandons SAIP alert app». Le Monde. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2018. 
  10. «SAIP the french alert app shuts down». Rude Baguette. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2018. 
  11. «Report Swedish Civil Contingencies Agency on how SMS in Public Warning has been handled in current events» (PDF). Swedish Civil Contingencies Agency. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 9 Νοεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2018. 
  12. «Telco's explain why SMS warning messages are delayed». GMA news online. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2018. 
  13. «Portuguese Civil Protection location based SMS campaign reached 6 million people in 2 hours». noticiasao minuto.com. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]