Επιθέσεις στο Μόναχο το 2016

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ένοπλη επίθεση στο Μόναχο της Βαυαρίας σημειώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ στις 22 Ιουλίου 2016. Η επίθεση έλαβε χώρα σε εμπορικό κέντρο από ένοπλο δράστη, στοιχίζοντας τη ζωή σε αρκετούς ανθρώπους. Οι αστυνομικές αρχές κάνουν λόγο για "πολλαπλούς θανάτους" τουλάχιστον 15 (με 6 να έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής επισήμως), ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός τραυματιών. Ένας από τους δράστες της επίθεσης αυτοκτόνησε, ενώ η Αστυνομία συνεχίζει να καταδιώκει τους υπόλοιπους δύο.

Το χρονικό της επίθεσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ της Παρασκευής, ακούστηκαν πυροβολισμοί έξω από ένα εμπορικό κέντρο στο Μόναχο της Βαυαρίας. Καθώς ο κόσμος βρισκόταν στον χώρο, ένας 18χρονος νεαρός, ο οποίος ήταν ο ένοπλος δράστης, άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως με αποτέλεσμα να στερήσει τη ζωή σε τουλάχιστον 6 ανθρώπους ενώ ταυτόχρονα κατάφερε να τραυματίσει και αρκετά άτομα. Ο ίδιος μάλιστα μετά από την πράξη του αυτοπυροβολήθηκε και έπεσε νεκρός. Φυσικά αξίζει να τονιστεί πως οι δράστες ήταν τρεις, με τους δύο να καταδιώκονται ακόμη από την Αστυνομία. Έχει ακόμη επιβεβαιωθεί πως σημειώθηκαν τρία τέτοια περιστατικά παρόμοια με την αρχική επίθεση και άμεσα συνδεόμενα με αυτήν. Συνολικά οι θάνατοι ανέρχονται στους 15, με τους 6 να επιβεβαιώνονται.

Έχοντας βιώσει αυτό το τρομακτικό γεγονός, το Μόναχο έλαβε τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, καλώντας τους κατοίκους να μην κυκλοφορούν στους δρόμους έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα ακόμη παρόμοιο χτύπημα, εφόσον στην πόλη η κατάσταση δεν είχε ακόμη ομαλοποιηθεί. Τώρα όμως υπάρχει περισσότερη σταθερότητα στην πόλη και τα πάντα επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Δράστες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δράστες, που είναι υπεύθυνοι της ένοπλης επίθεσης αρχικά θεωρείτο πως ήταν ένας όμως στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως ήταν τρεις. Συγκεκριμένα ο υπαίτιος της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο ήταν ένας 18χρονος Ιρανογερμανός με καταγωγή όμως από τη Γερμανία. Αφότου πρώτα σκόρπισε τον θάνατο, στη συνέχεια αυτοκτόνησε πυροβολώντας τον εαυτό του και έπεσε νεκρός στον τόπο του εγκλήματος. Από προσωπικές μαρτυρίες που δημοσιεύθηκαν στον γερμανικό Τύπο δηλώνουν καθαρά την προσωπικότητα του 18χρονου μακελάρη. Φαίνεται να ήταν μοναχικός χαρακτήρας ενώ όσο φοιτούσε στο σχολείο, έπεφτε συχνά θύμα εκφοβισμού. Επίσης κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ο νεαρός φώναζε πως ήταν Γερμανός ενώ εκστόμισε υβριστικά λόγια προς τους ξένους. Μέχρι στιγμής τα κίνητρα του δράστη τα οποία τον εξώθησαν σε αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα παραμένουν άγνωστα. Σύμφωνα με γερμανική εφημερίδα οι δράστες είχαν ημιαυτόματα όπλα με τον έναν να φορά αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Είναι ακόμη γνωστό το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης, συνέβησαν ακόμη τρεις παρόμοιες και μάλιστα άμεσα συνδεόμενες με την αρχική. Η επίθεση της Παρασκευής συνδέεται με τη σφαγή που έλαβε χώρα πριν από ακριβώς πέντε χρόνια (22/07/2011) στη Νορβηγία από τον Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

Τέλος υποστηρίζεται πως ο δράστης θεωρείτο αρχικά πως ήταν ακροδεξιός εθνικιστή με το σενάριο του τζιχαντιστή να απορρίπτεται. Τελικά όμως διαπιστώθηκε πως "διψούσε" για εκδίκηση για όλες αυτές τις καταστάσεις πίεσης και bullying που δεχόταν. Μάρτυρας της επίθεσης αναφέρει πως σε κάποια στιγμή, άκουσε τον 18χρονο να φωνάζει πως ο Θεός είναι μεγάλος ( “Allahu Akbar”). Πάραυτα αποκλείεται η πιθανότητα τρομοκρατικού κακουργήματος.

Συνέπειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επίθεση της Παρασκευής επέσυρε τον όλεθρο στον γερμανικό λαό. Ο νεαρός δράστης κατάφερε να στερήσει τη ζωή σε 10 ανθρώπους τουλάχιστον (συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου που αυτοκτόνησε αργότερα) ενώ 21 άνθρωποι τραυματίστηκαν -ανάμεσά τους και παιδιά. Το Μόναχο κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση. Φαίνεται όμως ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο Οργανισμός Σηδιροδρόμων δήλωσε την εκκένωση του κεντρικού σταθμού του Μονάχου. Επιπρόσθετα όλες οι δημόσιες συγκοινωνίες τέθηκαν ξανά σε λειτουργία έπειτα από προσωρινή ακινητοποίησή τους. Η Αστυνομία σήμανε τη λήξη συναγερμού έπειτα από έκκληση που απηύθυνε στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους για δική τους ασφάλεια. Φαίνεται τώρα πως η κατάσταση στο Μόναχο να αποκαθίσταται σταδιακά.