Dune (μυθιστόρημα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Dune.
Ντιουν
ΣυγγραφέαςΦρανκ Χέρμπερτ[1]
ΤίτλοςDune
ΓλώσσαΑμερικανικά αγγλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1965[2]
Μορφήμυθιστόρημα
Θέμαθρησκεία
Διάστημα
οικολογία
κοινωνία
Πολιτισμός
κουλτούρα
Εξουσία
ΣειράDune[3]
ΧαρακτήρεςShaddam Corrino IV, Paul Atreides, Lady Jessica, Leto I Atreides, Vladimir Harkonnen, Duncan Idaho, Gurney Halleck, Feyd-Rautha Harkonnen, Chani, Stilgar, Thufir Hawat, Glossu Rabban, Wellington Yueh, Piter De Vries, Alia Atreides, Princess Irulan, Gaius Helen Mohiam, Margot Fenring, Liet-Kynes και Hasimir Fenring
ΤόποςArrakis
ΒραβείαΒραβείο Νέμπιουλα για Καλύτερη Νουβέλα[4]
Βραβείο Χιούγκο για την Καλύτερη Νουβέλα[5]
Seiun Award for Best Translated Novel
LC ClassOL893527W και OL893415W[6]
LΤ ID4041453
Πρώτη έκδοσηChilton Company
ΕπόμενοΟ Μεσσίας του Dune[3]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Dune είναι μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Αμερικανού συγγραφέα Φρανκ Χέρμπερτ. Το έργο πρωτοδημοσιεύτηκε σε δυο μέρη, το 1965 στο περιοδικό Analog. Την ίδια χρονιά κέρδισε το Βραβείο Nebula[7] και το 1966 το Βραβείο Hugo, τα σημαντικότερα βραβεία επιστημονικής φαντασίας στις Η.Π.Α..[8]

Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται σε μια μελλοντική φεουδαρχική, διαστρική κοινωνία στην οποία κατοικούν ευγενείς που ελέγχουν τα πλανητικά τιμάρια.

Διηγείται την ιστορία του νεαρού Paul Atreides, του οποίου η οικογένεια είχε υπό την κατοχή της το τιμάριο του πλανήτη Arrakis, ο οποίος αν και είναι ένας αφιλόξενος και διάσπαρτα κατοικημένος ερημικός χερσότοπος, περιέχει στο εσωτερικό του την ουσία melange, που όταν έρθει σε επαφή με τον ήλιο και τον αέρα μετατρέπεται σε σκόνη. Αυτή η σκόνη είναι ένα ψυχεδελικό φάρμακο που επεκτείνει τη διάρκεια της ζωής και διεγείρει τις πνευματικές ικανότητες. Το melange είναι, επίσης, απαραίτητο για τη κατάκτηση του σύμπαντος, το οποίο απαιτεί ένα είδος πολυδιάστατης επίγνωσης και πρόβλεψης των πραγμάτων που μόνο η ουσία προσφέρει. Εξαιτίας της πολύτιμης, για όλη την διαστρική κοινωνία, φύσης του melange, η κατοχή του συγκεκριμένου πλανήτη θεωρείται ζωτικής σημασίας. Στο βιβλίο περιγράφονται όλες οι πολιτικοί, κοινωνικοί, θρησκευτικοί, τεχνολογικοί και μηχανισμοί εξουσίας και διαπλοκής των ανθρώπινων κοινωνιών, καθώς ισχυρές οικογένειες ευγενών παλεύουν για την κατοχή του πολύτιμου πλανήτη.

Η επιτυχία του βιβλίου οδήγησε στην δημιουργία του ομώνυμου franchise, με το επόμενο μυθιστόρημα να είναι Ο Μεσσίας του Dune. Το βιβλίο έχει προσαρμοστεί σε διάφορα μέσα, περιλαμβάνοντας μια ταινία που κυκλοφόρησε το 1984, μια μίνι τηλεοπτική σειρά που κυκλοφόρησε το 2000, και δύο ταινίες που κυκλοφόρησαν το 2021 και το 2024, αντίστοιχα.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.britannica.com/biography/Frank-Herbert.
  2. www.britannica.com/biography/Frank-Herbert.
  3. 3,0 3,1 opac.sbn.it/risultati-ricerca-avanzata/-/opac-adv/detail/NAP0869907.
  4. nebulas.sfwa.org/award-year/1965/.
  5. www.thehugoawards.org/hugo-history/1966-hugo-awards/.
  6. «Dune by Frank Herbert | Open Library». Ανακτήθηκε στις 10  Αυγούστου 2023.
  7. «1965 Award Winners & Nominees». Worlds Without End (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2023. 
  8. «1966 Award Winners & Nominees». Worlds Without End (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]