Ε/Γ - Ο/Γ Cruise Sardegna

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Cruise Olympia)

Το Cruise Sardegna ως Cruise Olympia το 2019.
Καριέρα (Ιταλία)
Όνομα: Cruise Olympia (2010-2021)
Cruise Sardegna (2021-σήμερα)
Όνομα από: Σαρδηνία
Ιδιοκτήτης: Minoan Lines (2010-2021)
Grimaldi Lines (2021-σήμερα)
Χειριστής: Όμιλος Grimaldi
Δρομολόγιο: Λιβόρνο-Όλμπια
Κατασκευαστής: Ναυπηγεία Fincantieri
Ολοκληρώθηκε:
Τέθηκε σε υπηρεσία: 2010
Σε υπηρεσία: 2010-σήμερα
Ναύσταθμος: Παλέρμο
Γενικά χαρακτηριστικά
Κλάση: Cruise Roma
Τύπος: επηβατηγό/οχηματαγωγό πορθμείο
Μήκος: 225 μ.
Πλάτος: 30,4 μ.
Ταχύτητα: 27,5 κόμβοι
Χωρητικότητα:

2.850 επιβάτες 250 οχήματα Ι.Χ.

Ολική χωρητικότητα: 54.310 τόνοι

Το Cruise Sardegna είναι επιβατηγό/οχηματαγωγό πορθμείο, που αποτελεί τμήμα του στόλου της Grimaldi Lines. Με μήκος 225 μέτρα, πλάτος 31 μέτρα και χωρητικότητα 2.850 επιβατών και 250 οχημάτων, χωρητικότητα γκαράζ 3.000 γραμμικών μέτρων και ολική χωρητικότητα 54.310 τόνων, είναι, μαζί με το αδερφό του πλοίο, Cruise Europa, το μεγαλύτερο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο που λειτούργησε ποτέ εν Ελλάδι. Ναυπηγήθηκε το 2009 στα ναυπηγεία της Castellamare di Stabia[1] στην Ιταλία ως Cruise Olympia για τις Μινωικές Γραμμές. Είναι αδελφό πλοίο του Cruise Europa, με το οποίο έχει την ίδια χωρητικότητα, ταχύτητα και όψεις, αλλά και με τα Cruise Roma και Cruise Barcelona, επίσης της Grimaldi Lines. Το όνομά του προέρχεται από τη Σαρδηνία, νησί της Ιταλίας.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Cruise Sardegna χωράει μέχρι 2.850 επιβάτες και 250 οχήματα Ι.Χ. και φτάνει ταχύτητες μέχρι 27,5 κόμβους. Διαθέτει 413 καμπίνες δίκλινες, τρίκλινες ή τετράκλινες, καθώς και για ΑμεΑ και επιβάτες με κατοικίδια για τα νυχτερινά δρομολόγια, οι οποίες είναι εξοπλισμένες με ντουζιέρα, ντουλάπα, γραφείο και πρίζες. Επίσης, διαθέτει και "Junior suites", καμπίνες δηλαδή ειδικά για παιδιά. Ακόμη, διαθέτει δύο εστιατόρια (A La Carte και Self Service) και κυλικείο για την παρασκευή γευμάτων, καθώς και πισίνα, χώρους για σάουνα, χαμάμ, τζακούζι, γυμναστήριο, μπουτίκ, συνεδριακό κέντρο, παιδική χαρά, καζίνο και ντισκοτέκ. Έχει μήκος 225 μέτρα, πλάτος 31 μέτρα, και ολική χωρητικότητα 55.000 τόνων. Τέλος, διαθέτει 542 καθίσματα αεροπορικού τύπου.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγγελία και κατασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2008, το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών της Minoan Lines εξαγοράστηκε από τον όμιλο Grimaldi, ο οποίος αποφάσισε να ανανεώσει το στόλο της θυγατρικής εταιρείας στα δρομολόγια μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας. Στη συνέχεια παραγγέλθηκαν δύο μεγάλου μεγέθους πλοία από τα ναυπηγεία της Fincantieri στο Castellammare di Stabia, τα οποία είχαν σχεδιαστεί ως αδελφά πλοία των προϋπάρχοντων Cruise Roma και Cruise Barcelona που λειτουργούσαν υπό την Grimaldi Lines μεταξύ Ιταλίας και Ισπανίας. Το πρώτο εκ των δύο καινούργιων πλοίων ονομάστηκε Cruise Europa, ενώ το δεύτερο Cruise Olympia. Νονά του πλοίου ήταν η Μαρία Κονσουέλο Φουντούλι Γκριμάλντι, αδερφή του Εμανουέλε Γκριμάλντι, προέδρου της εταιρείας.[1]

Δρομολόγηση από τη Minoan Lines[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Cruise Olympia στην αρχική του μορφή κατά τη ναυπήγησή του στο Castellammare di Stabia.

Το πλοίο ολοκληρώθηκε το 2010, όταν και δρομολογήθηκε στη γραμμή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανκόνα, την οποία εξυπηρετούσε μέχρι το 2021.

Από το 2017 μέχρι και το 2021, ήταν ναυλωμένο στην Grimaldi Euromed SpA, θυγατρική του ομίλου Grimaldi, η οποία διαδέχθηκε τη Minoan Lines στις γραμμές της Αδριατικής.[2]

Το 2019, τοποθετήθηκαν scrubbers (πλυντρίδες ή συσκευές κατάλυσης) στην τσιμινιέρα, με σκοπό τη μείωση ρύπων, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (IMO). Η αλλαγή αυτή έγινε και σε άλλα πλοία της εταιρείας.[3]

Μεταφορά στην Grimaldi Lines[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 2021, ανακοινώθηκε ότι το Cruise Olympia και το αδελφό του πλοίο θα μεταφερθούν στο στόλο της Grimaldi Lines προκειμένου να ενισχυθούν τα δρομολόγια μεταξύ ηπειρωτικής Ιταλίας και Σαρδηνίας. Έτσι, το πλοίο εκτέλεσε το τελευταίο του δρομολόγιο για τη Minoan Lines, βάφτηκε με τα χρώματα της Grimaldi Lines, μετονομάστηκε σε Cruise Sardegna, και δρομολογήθηκε μεταξύ Λιβόρνο και Όλμπια τον Φεβρουάριο του ιδίου έτους.[4]

Διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπό τη Minoan Lines, το Cruise Olympia εξυπηρετούσε τη γραμμή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανκόνα και τούμπαλιν.

Υπό την Grimaldi Lines, το Cruise Sardegna εξυπηρετεί τη γραμμή Λιβόρνο - Όλμπια και τούμπαλιν.

Εμφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρωματισμός Minoan Lines (ναυπηγειακός)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ναυπηγειακός χρωματισμός του πλοίου περιελάβανε μία κόκκινη διαμήκη λωρίδα επάνω σε λευκό χρώμα, το οποίο κάλυπτε τη μεγαλύτερη επιφάνεια του πλοίου. Ο χρωματισμός συμπληρωνόταν με κόκκινη τσιμινιέρα, η οποία έφερε το έμβλημα της Minoan Lines, τον Πρίγκιπα των Κρίνων σε ανάγλυφο λευκό χρώμα, καφέ στοιχεία γύρω από τη ίσαλο και τα κείμενα "MINOAN LINES" σε βαθύ μπλε χρώμα και "highspeed" σε κόκκινο στα πλαϊνά. Κόκκινο επίσης ήταν και το κείμενο της ονομασίας του πλοίου και του λιμένα νηολόγησης, καθώς και της ιστοσελίδας της εταιρείας.

Χρωματισμός Grimaldi Minoan Lines[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν το 2017, η Grimaldi Euromed SpA ανέλαβε την εκμετάλλευση του πλοίου, το πλοίο διατήρησε το ναυπηγειακό του μοτίβο στον χρωματισμό, αλλά προστέθηκε και η λέξη "GRIMALDI" πριν το "MINOAN LINES highspeed" στα πλαϊνά, ενώ η ονομασία του πλοίου και του λιμένα νηολόγησης στην πρύμνη μεταφέρθηκε εντός της κόκκινης ρίγας και βάφτηκε λευκό.

Χρωματισμός Grimaldi Lines[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την ένταξη του πλοίου στον στόλο της Grimaldi lines, διατήρησε το αρχικό του μοτίβο στον χρωματισμό, αλλά το κόκκινο χρώμα αντικαταστάθηκε από σκούρο μπλε και το κείμενο "GRIMALDI MINOAN LINES highspeed" αντικαταστάθηκε με το "GRIMALDI LINES". Τέλος, το έμβλημα της Minoan Lines, αντικαταστάθηκε με το έμβλημα της Grimaldi Lines, ένα λευκό καλλιγραφικό "G".

Εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2010-2017 2017-2021 2021-σήμερα

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]