Code Geass

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Logo Code Geass.png

Το Code Geass: Lelouch of the Rebellion (Kōdo Giasu: Hangyaku no Rurūshu), που αναφέρεται συνήθως ως απλά Code Geass, είναι μια ιαπωνική σειρά anime που δημιουργήθηκε από τη Sunrise, με σκηνοθεσία από τον Gorō Taniguchi, και γράφτηκε από τον Ichirō Ōkouchi, με πρωτότυπα σχέδια χαρακτήρων από συγγραφείς της manga Clamp. Σε μια εναλλακτική πραγματικότητα, η σειρά επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο ο 17χρονος ιδιοφυής και εξόριστος πρίγκιπας Λελούς βι Μπριτάνια αποκτά μια τηλεπαθητική υπερδύναμη γνωστή ως Geass και αποφασίζει να τη χρησιμοποιήσει, μαζί με τις χαρισματικές του στρατηγικές ικανότητες για να καταστρέψει την Αγία Βρετανική Αυτοκρατορία, μια τεχνολογικά προηγμένη υπερδύναμη που ελέγχει το 1/3 του πλανήτη και τον αυτοκράτορά της που δεν είναι άλλος από τον πατέρα του. Θα αναγκαστεί να ζήσει μια διπλή ζωή, με τη μια ως ένας δημοφιλής αλλά συγκρατημένος έφηβος και την άλλη ως ο μασκοφόρος ηγέτης της επανάστασης με το ψευδώνυμο Zero.

Ο κόσμος του Code Geass[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κόσμος του Code Geass

Στον κόσμο του Code Geass ο πλανήτης ελέγχεται από τρία υπερκράτη. Την Κινεζική Ομοσπονδία (κόκκινο) η οποία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας, την Ενωμένη Ευρώπη, που ελέγχει την Ευρώπη, την Αφρική και τη Σιβηρία και τέλος, την ισχυρότερη εκ των τριών την Αγία Βρετανική Αυτοκρατορία η οποία ελέγχει την Αμερικανική Ήπειρο και την Ιαπωνία.

Η Αγία Βρετανική Αυτοκρατορία δείχνει να υπερέχει σε όλους τους τομείς ενάντια των άλλων δύο και σταδιακά επεκτείνει τη κυριαρχία της παγκοσμίως. Ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά και στρατιωτικά επιτευγματά της είναι η δημιουργία μηχανικών υπερπανοπλιών (mecha) οι οποίες είναι ασύγκριτα πιο ευέλικτες και δυνατές από τα κοινά τάνκ. Με τη χρήση των mecha - στη σειρά αναφέρονται ως knightmare frames - η Αγία Βρετανική Αυτοκρατορία καταλαμβάνει την Ιαπωνία μέσα σε ένα μήνα, στην οποία διαδραματιζεται και η σειρά.

Η Αγία Βρετανική Αυτοκρατορία έχει οικονομικό μοντέλο βασισμένο στον καπιταλισμό αλλά με πολύ αυταρχική κυβέρνηση, με τον Αυτοκράτορα και την αυτοκρατορική οικογένεια να είναι υπεράνω όλων. Για να είναι σίγουρο ότι ο νέος Αυτοκράτορας θα είναι ο πιο ικανός, εφαρμόζεται στην οικογένεια μια υπερανταγωνιστική νοοτροπία δαρβινισμού: Ο Αυτοκράτορας κάνει έναν πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών τα οποία στη συνέχεια για να φτάσουν στον πολυπόθητο θρόνο προσπαθούν ή να αποδείξουν την αξία τους με διάφορα μέσα, π.χ. στο πεδίο της μάχης ή πολλές φορές εξολοθρεύουν τα ίδια τους τα αδέρφια με ανόσια μέσα. Έτσι, με όποιον τρόπο και αν τα κατάφερε, αυτός που θα φτάσει στο θρόνο θα είναι πράγματι ο πιο ικανός.

Στην ιεραρχία της κοινωνίας οι Βρετανοί πολίτες είναι ανώτεροι των κατοίκων υποδουλωμένων περιοχών, οι οποίοι δέχονται διακρίσεις και εντάσσονται με μεγάλη δυσκολία στη νέα κοινωνία που έχει δημιουργηθεί στην ίδια τους τη πρωην χώρα. Μάλιστα για να καταλύσουν την έννοια του έθνους τους, οι Βρετανοί τους αποκαλούν με το όνομα της επαρχίας τους. Η Ιαπωνία για παράδειγμα έχει μετονομαστεί σε Επαρχία 11 και οι Ιάπωνες σε Ενδέκατοι.

Μέχρι την αρχή της σειράς είχαν ήδη δημιουργηθεί στην Ιαπωνία κάποιες αντιστασιακές οργανώσεις, οι οποίες όμως είχαν λίγα μέλη και δεν ήταν καθόλου υποσχόμενες.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτος Κύκλος - R1[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεύτερος Κύκλος - R2[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρίτος Κύκλος - R3[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]