Ashes in the Snow

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ashes in the Snow
ΣκηνοθεσίαMarius A. Markevicius
ΣενάριοBen York Jones
Βασισμένο σεBetween Shades of Gray
ΠρωταγωνιστέςBel Powley
ΔιανομήVertical Entertainment
Πρώτη προβολή2018
Διάρκεια98 λεπτά[1]
ΓλώσσαΑγγλικά

Η ταινία με τίτλο Ashes in the Snow είναι μια δραματική ταινία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που βασίζεται στο μυθιστόρημα των New York Times με τις καλύτερες πωλήσεις Between Shades of Grey της Ruta Sepetys. Η ταινία καλύπτει την ιστορία μιας νεαρής έφηβης που ονομάζεται Λίνα, η οποία, με τη μητέρα και τον μικρότερο αδερφό της, απελάθηκαν από τη γενέτειρά της, τη Λιθουανία, σε ένα σοβιετικό γκουλάγκ εν μέσω της κατοχής της Βαλτικής από τον Στάλιν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Επίδοξη καλλιτέχνιδα και ζωγράφος, καταγράφει κρυφά το οδυνηρό ταξίδι της με τα σκίτσα που η ίδια ζωγραφίζει.[2][3]

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Aistė Diržiūtė, Bel Powley, Martin Wallström, Lisa Loven Kongsli, Jonah Hauer-King, Peter Franzén και Sophie Cookson. Έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες στις 21 Σεπτεμβρίου 2018.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1941, η δεκαεξάχρονη Λίνα Βίλκας ετοιμάζεται για τη Σχολή Καλών Τεχνών (όπου θέλει να σπουδάσει), τα πρώτα ραντεβού και τις καλοκαιρινές διακοπές στη γενέτειρά της, το Κάουνας της Λιθουανίας. Ωστόσο, ο πατέρας της Κώστας Βίλκας συμμετέχει στη λιθουανική αντίσταση ενάντια στη σοβιετική κατοχή των χωρών της Βαλτικής, πλαστογραφώντας έγγραφα για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεφύγουν από τη Λιθουανία. Ένα βράδυ, η Λίνα μαζί με τη μητέρα της Έλενα, τον μικρότερο αδερφό της Τζόνας και τον φίλο Άντριους συγκεντρώνονται από το NKVD και απελαύνονται με τρένο σε ένα γκουλάγκ στην περιοχή Αλτάισκι στη Σιβηρία.

Η Λίνα και η οικογένειά της υπομένουν τις σκληρές συνθήκες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Μια από τις συνεπιβάτες τους, μια νεαρή μητέρα που ονομάζεται Όνα με ένα βρέφος, οδηγείται σε απόγνωση από τον θάνατο της κόρης της, προκαλώντας τους απαγωγείς της να την πυροβολήσουν. Στο γκουλάγκ, ο διοικητής Κομάροφ προσφέρει στη Λίνα και στους συγκρατούμενούς της μειωμένη ποινή 25 ετών εάν υπογράψουν μια ομολογία. Με επικεφαλής την Έλενα, η Λίνα και ο Τζόνας αρνούνται να υπογράψουν την ομολογία και υφίστανται σκληρότερη μεταχείριση. Οι τρόφιμοι στα γκουλάγκ αναγκάζονται να καλλιεργούν καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων των πατατών, προκειμένου να καλύψουν τις ποσοστώσεις τους.

Μέσα στο σκληρό και ζοφερό περιβάλλον, η Λίνα καταγράφει τις εμπειρίες της μέσα από τα σκίτσα και τις σημειώσεις της, ενώ βιώνει αναδρομές της ανέμελης παιδικής της ηλικίας. Στέλνει επίσης μηνύματα (σκίτσα) σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσει με το στρατόπεδο φυλακών του πατέρα της για να τον ενημερώσει ότι η οικογένειά του είναι ακόμα ζωντανή. Η Λίνα αναπτύσσει επίσης μια ρομαντική σχέση με τον Άντριους που τους μεταφέρει λαθραία προμήθειες. Συνειδητοποιώντας ότι η Έλενα μπορεί να μιλήσει ρωσικά, ο διοικητής Κομάροφ προσπαθεί να τη στρατολογήσει ως μεταφράστρια αλλά εκείνη αρνείται να συνεργαστεί με τον εχθρό. Ο Κομάροφ διατάζει αργότερα τη Λίνα να σχεδιάσει ένα πορτρέτο του αλλά εκείνη σχεδιάζει μια καρικατούρα που τον απεικονίζει ως διάβολο. Σε αντίποινα, ο Κομάροφ καίει και τα σκίτσα της και τα μηνύματά της.

Ο φρουρός της NKVD, Νικολάι Κρέτσκι, ένας Ουκρανός που αντιμετωπίζεται με περιφρόνηση από τους λοιπούς Ρώσους στρατιώτες της μονάδας, ερωτεύεται την Έλενα. Αφού αποκαλύπτει ότι ο σύζυγός της Κώστας σκοτώθηκε από τις σοβιετικές δυνάμεις, επιχειρεί να τη βιάσει αλλά η Έλενα σθεναρά αντιστέκεται. Στη συνέχεια, ο Κρέτσκι επιτίθεται σε έναν Ρώσο φρουρό, που τον είχε χλευάσει.

Ο Κομάροφ προάγει τον Κρέτσκι σε Διοικητή και του αναθέτει εκ νέου να ηγηθεί ενός νέου γκουλάγκ στο νησί Τροφίμοφσκι στη Θάλασσα Λάπτεφ. Η Έλενα, η Λίνα και ο Τζόνας επανατοποθετούνται στο γκουλάγκ του Τροφίμοφσκι.

Λόγω των σκληρών πολικών συνθηκών και των ανεπαρκών σιτηρεσίων, η Έλενα πεθαίνει από κακή υγεία. Ο θάνατος της μητέρας τους αναγκάζει τη Λίνα να απαιτήσει καλύτερες μερίδες και ζεστά ρούχα για τους κρατούμενους. Για να τιμήσει τη μνήμη της Έλενας, ένας ενοχοποιημένος Κρέτσκι χορηγεί στη Λίνα και στον Τζόνας αμνηστία πριν αυτοκτονήσει τελικά ο ίδιος.

Η ταινία τελειώνει με τα δύο αδέρφια να περπατούν στην παραλία προς το πλοίο τους.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάστινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 19 Μαΐου 2015, ανακοινώθηκε ότι ο Bel Powley ήταν προεπιλογή για να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Λίνας Βίλκας.[4]

Στις 3 Νοεμβρίου 2015, ο Jonah Hauer-King προστέθηκε στο καστ.[5] Στις 3 Φεβρουαρίου 2016, ανακοινώθηκε ότι ο Μάρτιν Γουόλστρομ επιλέχθηκε ως πρωταγωνιστής της ταινίας, υποδυόμενος έναν Σοβιετικό αξιωματικό που τον κοροϊδεύουν ότι είναι Ουκρανός, ο οποίος γίνεται φίλος με τη νεαρή κοπέλα και τη μητέρα της.[6]

Η Νορβηγίδα ηθοποιός Λίζα Λόβεν Κόνγκσλι επιλέχτηκε ως η μητέρα της Λίνα, Έλενα Βίλκας, ο Τζέιμς Κόσμο ως ο κύριος Στάλας και ο Πίτερ Φραντσεν ως στρατηγός Κομάροφ.[7]

Συμμετείχαν τέσσερις Λιθουανοί ηθοποιοί: οι Aistė Diržiūtė, Gabija Jaraminaitė, Darius Meškauskas και Ramūnas Cicėnas. [8]

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα τέλη Ιανουαρίου 2016, τα γυρίσματα ξεκίνησαν στη Nida της Λιθουανίας.[9] Τα γυρίσματα στο Βίλνιους ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2016 και μεταφέρθηκαν μετά στο Κάουνας τον Μάιο.[8]

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2018, κυκλοφόρησε ένα επίσημο τραγούδι για την ταινία. Ανακοινώθηκε ότι μια διασκευή του τραγουδιού του Μπομπ Ντίλων "Ring Them Bells", που ερμηνεύει ο Λιθουανός τραγουδιστής Gjan, θα εμφανιζόταν στους τίτλους τέλους του "Ashes in the Snow".

Το μουσικό βίντεο του τραγουδιού σκηνοθέτησε ο Marius Markevicius και περιλαμβάνει σκηνές από την ταινία.[10]

Πρώτη προβολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες στις 21 Σεπτεμβρίου 2018.[11] Η Vertical Entertainment θα διανείμει την ταινία στις Ηνωμένες Πολιτείες.[12]

Αποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον ιστότοπο κριτικών Rotten Tomatoes, η ταινία έλαβε βαθμολογία έγκρισης 56%, με βάση 16 κριτικές με μέση βαθμολογία 5,1/10.[13]

Κατέχει επίσης μια σταθμισμένη μέση βαθμολογία 42 στα 100 στο Metacritic, με βάση 7 κριτικούς, υποδεικνύοντας "μικτές ή μέσες κριτικές".[14]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. tt3759298.
  2. Kit, Borys (3 Φεβρουαρίου 2016). «'Mr. Robot' Breakout Martin Wallstrom Joins Bel Powley in 'Ashes in the Snow' (Exclusive)». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2021. 
  3. «Ashes In The Snow - Tauras films». Tauras films. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2021. 
  4. Roxborough, Scott (19 Μαρτίου 2015). «Cannes: Bel Powley to Star in WWII Drama 'Ashes in the Snow'». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2021. 
  5. Jaafar, Ali (3 Νοεμβρίου 2015). «Jonah Hauer-King Joins WWII Drama 'Ashes In The Snow' Opposite Bel Powley». Deadline Hollywood. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2021. 
  6. Kit, Borys (3 Φεβρουαρίου 2016). «'Mr. Robot' Breakout Martin Wallstrom Joins Bel Powley in 'Ashes in the Snow' (Exclusive)». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2021. Kit, Borys (3 February 2016).
  7. «„Tarp pilkų debesų" filmavime atgimė 1941-ųjų Kaunas». KINFO. 19 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2021. 
  8. 8,0 8,1 «„Tarp pilkų debesų" filmavime atgimė 1941-ųjų Kaunas». KINFO. 19 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2021. "„Tarp pilkų debesų" filmavime atgimė 1941-ųjų Kaunas".
  9. «Bestseller about Lithuanian exiles in Soviet Russia being adapted to film in Lithuania». Delfi.lt. 29 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2021. 
  10. «Premjera: atlikėja GJan filmui "Tarp pilkų debesų" perdainavo žinomą Bobo Dylano dainą» (στα lt). 15min.lt. 14 September 2018. https://www.15min.lt/vardai/naujiena/muzika/premjera-filmui-tarp-pilku-debesu-atlikeja-gjan-perdainavo-zinoma-bobo-dylano-daina-1054-1026444. Ανακτήθηκε στις 2 July 2021. 
  11. Kilday, Gregg (15 Αυγούστου 2018). «LA Film Festival to Open With Music Doc 'Echo in the Canyon'». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2021. 
  12. Hipes, Patrick (28 Σεπτεμβρίου 2018). «L.A. Film Festival Pic 'Ashes In The Snow' Acquired By Vertical; Cinedigm Rocks 'Dead Ant'». Deadline Hollywood. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2021. 
  13. «Ashes in the Snow (2018)». Rotten Tomatoes. Fandango. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2023. 
  14. «Ashes in the Snow Review». Metacritic. CBS Interactive. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2021.